mlada sam majka i postoji jedna stvar koja me muči

Zadnjih pet godina sam „stay at home“ mama. Osim što studiram, ostalo sam vrijeme posvećena odgoju djece. Kako su porasli, a u vrtić još ne idu, vrijeme provodimo po parkićima.

Nekada mi odlazak u park stvara nervozu. Osjećam se odbačeno i imam osjećaj da me ostale majke ne shvaćaju ozbiljno. Iako imam tek 24, mislim da sam jednako dobra majka kao i one preko 35e. Jednako sam svjesno odlučila postati majka sa svojih 20, kao i neka druga poslije 30. Nikada nismo dovoljno spremni dok se napokon ne nađemo oči u oči s vlastitim djetetom, godine ovdje ne igraju veliku ulogu. Oduvijek volim djecu i znala sam da želim biti mlada majka.

Jako dobro sam se pripremala i proučavala raznu literaturu, gledala druge majke iz svoje okoline, osim toga moja struka mi daje izravnu praksu u dječjem okružju. Zato sam sigurna da jednako dobro brinem i znam što je dobro za moje dijete, kao bilo koja druga majka. Bude mi žao kada se nađem na meti stereotipnih komentara okoline. „Ah vi mlade mame nemate pojma što je dobro za djecu.“ „ Ti si premlada da bi mogla odgajati dijete, pa ni ti još nisi odrasla.“ „To se ne radi tako, mi to tako nismo radili, a ti si premlada da bi znala kako to ide.“… Više se na njih ni ne obazirem jer znam da takve činjenice nemaju osnove. Naravno da neću odgajati dijete kako su ih odgajali prije 50 godina. Novo je doba, nove su metode i pristupi, te sam apsolutno sigurna da sam ih do sad već upoznala i dobro primijenila.

Voljela bih da me ljudi ne smatraju neozbiljnom zbog mojih godina.

Već sam dugo u ulozi majke te imam jako puno iskustva. Od spavanja po bolnicama, šivanja, padova, razvojnih faza, neprospavanih noći… Sasvim sam sigurna da mogu pomoći nekoj novopečenoj majci, bez obzira što nemam malo više godina. Voljela bih da se moje mišljenje i savjeti ne uzimaju zdravo za gotovo samo radi predrasude da sam mlada i time strpana u koš nezrelosti.

Istina, možda nekad i umislim da me druge majke gledaju „s visoka“, ali svakako bih se voljela riješiti tog osjećaja bio on pravi ili često samo u glavi.

Fotografija: unsplash.com

INGA Mlada mama dvoje djece. Studentica Predškolskog odgoja i obrazovanja. U punoj snazi otkrivanja i iskorištavanja mogućnosti koje nam nosi svakodnevica, na sto zanimljiviji način.