svatko je od nas barem jednom u životu susreo mamu vegetu

Došla si na pomno organiziranu dječju zabavu sa svojom dječicom koja su dobra i pristojna, sjede lijepo za stolom, jedu dobro, razgovaraju s drugom djecom. Ti si brižna majka, odmjeravaš svaki korak, razmišljaš, razgovaraš puno s njima, užasno se trudiš i većinu vremena misliš da radiš dobar posao. Nije ti lako, imaš obaveza preko glave, ali obitelj je vesela i sretna, svi više-manje zadovoljni i rezultati tvog truda se vide iz aviona.

I tada evo nje koja svu tvoju muku i samopouzdanje zgazi u sekundi, Mama Vegeta, gospođa koja misli da sve zna, a zapravo ne zna ništa.

U sve, ali zaista u sve se miješa: zašto nisu vani, zašto paziš na njih, zašto ne paziš, to ti nije dobro, trebaš ovako i onako, zašto ovo ono i tako bez prestanka. Ima mišljenje oko svake teme i ne libi ga se izraziti, iako ju nitko ništa nije pitao. Njeno dijete nije savršeno, ona nije savršena, ali ipak svoje  metode užasa nekako uspije progurati kao poboljšanu verziju Montessori metode. Što napraviti u takvoj situaciji?

  1. Nije lijepo psovati, sjeti se toga i duboko udahni. Izbroji do deset, kratko te pristojno odgovori na pitanje/komentar i ispričaj se jer moraš hitno do toaleta.
  2. Nasmij se i okreni razgovor u drugom smjeru: vani je baš lijepo vrijeme, košulje u Zari su na akciji, ispričavam se jer moram hitno do toaleta.
  3. Počni se opravdavati zatečena njenim arogantnim ispitivanjem i na kraju se zahvali na svim neželjenim savjetima jer ti je upravo spasila djecu od tvog silnog neznanja i groznih odgojnih metoda. U suzama se ispričaj jer moraš hitno do toaleta.
  4. Otrpi njene komentare i odluči izbjegavati daljnje susrete s dotičnom gospođom koliko god je to moguće, u toaletu popij tabletu za smirenje.
  5. Oštro odgovori, lagano i opsuj ako treba i odmah posloži stvari na svoje mjesto ako ne želiš da te ona ili slične Vegete dalje maltretiraju. Vrijeme je za njen bijeg u toalet!

Ti izaberi koju od ponuđenih opcija ćeš izabrati. Sve ovisi, naravno, o tvom karakteru, ali zapamti dvije stvari: 1. tvoja djeca, tvoja pravila te 2. ili ona ili ti – dječje zabave, parkić, toalet i slična okupljališta nisu za obje. I ne, nisi krpa za neželjene i loše savjete i ne, ne moraš sve saslušati od početka do kraja. Odmjeri snage i pobijedi, ako ne već u prvom okršaju, u idućem ćeš sigurno biti junakinja priče. Možda pronađeš i neko novo rješenje. Budi jaka, vjerujem u tebe!

Fotografija: pexels.com

ANA Mama tri predivne curice koja voli knjige, putovanja i Starbucks. Nedavno je ponovno krenula na fakultet u nadi da će ga napokon i završiti. Uz stalne školske brige, privikavanje na vrtić, putovanja, sad i studentske muke, borbe sa kilogramima i ostalim životnim važnim i nevažnim sitnicama velika želja joj je vratiti se pisanju.