zašto je važna priprema za začeće?

Magistrica nutricionizma Maja Obrovac Glišić, posvećena podršci plodnosti i reproduktivnom zdravlju, donosi nam primjer iz prakse koji dokazuje važnost podrške, pravilnog savjetovanja i prehrane u pripremi za začeće, ali i postpartumu.

Kako sam ja nutricionistica posvećena pripremama za začeće, imala sam priliku razgovarati s klijenticom koja je mama dvoje djece. Kako ima PCOS i oboje je “dobila malo teže”, želi treće dijete i želi se za to dobro pripremiti. To je klijentica koja ima viška kilograma koji se ne daju, poduzetnica hobotnica koja radi sto na sat, koja “brzo spava” i ne stigne jesti dovoljno. Misliš si kako ima viška kilograma, ako ne stigne jesti? E pa zato ovaj članak!

U razgovoru je rekla dvije bitne stvari koje bih voljela podijeliti sa svijetom i poslati u zajednicu nutricionista, endokrinologa i ginekologa poziv upomoć jer se ovo prečesto događa u praksi, a posljedice su preozbiljne!

Dok sam tako uzimala njenu anamnezu i pokušala “uhvatiti” korijen njene hiperandrogenosti, izostanka ovulacije i menstruacije te inzulinske rezistencije, razgovor je iznjedrio te dvije bitne stvari.

Dijabetička dijeta u trudnoći

U prvu trudnoću je ušla s 50ak kilograma i problemom inzulinske rezistencije. U trudnoći je zbog inzulinske rezistencije dobila preporuku da prati dijabetičku dijetu od 1200 kcal, između ostalog da jede svaka 2-3 sata i stalnim unosom male količine ugljikohidrata održava glikemiju stabilnom. Ameri bi rekli “bad idea”! Umjesto da joj bude bolje, ona je svako mala upadala u stanja hipoglikemije i mislila da će ih riješiti novim međuobrokom. Kako su “štreberski” pratili razinu glukoze u krvi i htjeli najbolje za svoje dijete, tako ju je muž čak i noću tjerao da jede kada bi primijetili pad razine šećera u njenoj krvi.

Rezultat je bio suprotan od najboljih namjera nedovoljno educiranih liječnika i roditelja koji su slijepo pratili dobivenu uputu. Što je bilo, bilo je, nikome nije za zamjeriti. No, sada kada znamo, na nama je da djelujemo i takve greške ne ponavljamo!
Rezultat je bio da je žena dobila 34 kilograma i idućih 7 godina nije ni uz pomoć farmakoterapije izregulirala glikemiju i nije mogla začeti drugo dijete.

Postpartum i glad

Interesantno je da otkrivenjem praćenja znakova plodnosti, samostalnim istraživanjem i minimalnom samostalnom korekcijom prehrane konačno nakon 7 godina uspijeva začeti drugo dijete. Uspijeva uredno iznijeti trudnoću u kojoj je, poučena iskustvom, bila mudrija te puno bolje kontrolirala glikemiju hranom i načinom življenja te dobila samo 10 kilograma. No novi val kilograma je došao kroz izazove postpartuma. Zamislite mamu predškolarca, s dojenčetom u ruci, a laptopom i kuhačom u drugoj jer je mama poduzetnica koja kuha. Izrekla je dvije rečenice u kojima ćemo se mnoge pronaći, “slijedom nekih okolnosti, sve je na meni” i “ne vježbam jer nemam vremena.” Pritom pod tjelovježbom mislim i na svaki drugi vid brige o sebi. Njen postpartum opisuje ova rečenica: “zbog iskustva s hipoglikemijama, bojim se gladi, a istovremeno preskačem obroke” (jer često ne stigne). U jednom trenutku je pukla i uhvatila se za Coca-Colu da iznese živu glavu. Ona za Coca-Colu, mnoge od nas za čokoladu, kavu… Što se dogodilo? Nije stigla jesti, i kad je jela nije uspjela pojesti dovoljno niti kalorija niti nutrijenata. Kako bi u glavnim obrocima (kada bi ih uopće bilo) pojela premalo količinski i kvalitetom (proteini, vitamini, minerali, masne kiseline), uslijedila bi fantomska, anksiozna glad u kojoj ne razmišljamo i hvatamo se za slamku brzog šećera i kofeina.

Poruka priče i rješenje kakvim ga ja vidim

Mi se kao društvo moramo izboriti da žene prije trudnoće provjere imaju li problem s kontrolom glukoze u krvi (OGTT s inzulinom prije trudnoće).
Kada do trudnoće dođe, zašto čekati sredinu drugog trimestra za trudnički OGTT, zašto ne provjeriti to odmah na početku i još jednom kasnije? Ako se postavlja pitanje podnošljivosti OGTT testa, osigurajmo trudnicama praćenje glikemije ugodnijim tehnikama (one postoje!).
Ako se u trudnice utvrdi narušena glikemija, ajmo biti u korak sa znanosti i maknuti se od principa 1200 ili 1800 kcal s puno snackova koji su zapravo izolirani izvor ugljikohidrata bez vlakana i proteina. Nutricionisti mogu dati puno bolju prehranu, a liječnici bi takve žene trebali uputiti na besplatno nutricionističko savjetovanje u sklopu bolnica i domova zdravlja.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Maja Obrovac Glisic, MSc.Nutr. (@majaoglisic)

Prije nego takva (ona s inzulinskom rezistencijom) ili bilo koja druga žena rodi, treba joj reći da je glavno pravilo za postpartum “jedi redovno i jedi dovoljno”. Ako propustiš pojesti na vrijeme i dovoljno, riskiraš da tvoje zdravlje, briga o djetetu, djetetovo zdravlje i harmonija odnosa u cijeloj obitelji u mjesec dana ode toliko nizbrdo da vam treba niz stručnjaka da vas bez daljnjih posljedica vrati natrag u normalu. Na vrijeme angažiraj podršku uz koju ćeš moći paziti da imaš redovne obroke (obitelj, prijatelje, nutricioniste, postpartum doule, spremačice, kuharice, zamjene na poslu itd)!

Nemoj upasti u zamku “poslije poroda moram smršaviti pa ću manje jesti”.

Jedi kvalitetno, jedi dovoljno, imaš povećane potrebe s razlogom. Mršavljenje nije za trudnoću i postpartum! Ovo naravno na vrijedi za sve koji čitaju, ali 80% žena će se prepoznati! Na konju smo ako tih 80% žena svoju djecu nauče mudrije!

Ova je klijentica visoko motivirana da sada zajedno stabiliziramo glikemiju, upalne procese koje nam je potvrdilo genetsko testiranje, da se adekvatno pripremi za treću trudnoću i da svojoj kćeri i sinu bude primjer zdravog i radosnog življenja.

Fotografije: pexels.com

Maja Obrovac Glišić, nutricionistica je koja pruža holističku podršku ženama kod plodnosti i reproduktivnog zdravlja te kod pripreme za začeće i trudnoću|

IG @majaoglisic
FB/Youtube @Maja Obrovac Glisic

opstetricijsko nasilje – vrijeme je da prestanemo šutjeti!