ispadanje kose nakon trudnoće: može li se spriječiti?

Ispadanje kose nakon trudnoće problem je s kojim se bori puno novopečenih mama. Donosimo vam korisne savjete.

Bolne grudi, promjene raspoloženja, hemoroidi, ekstremni umor samo su neke od onih težih strana majčinstva kroz koje prolaze mnoge žene. Postati majka znači boriti se sa svim onim psihičkim i fizičkim promjenama koje majčinstvo donosi, o kojima se premalo ili još uvijek nedovoljno priča, a koje mogu imati veliki utjecaj na ženu i njezino mentalno zdravlje u ovom ranjivom periodu života.

Iako smo svjesne da je to sve dio majčinstva i da moramo biti nježnije prema sebi i svome tijelu, tranzicija iz žene u majku i prilagodba na sve one fizičke promjene koje donosi trudnoća kao što su višak kilograma, strije, promjene na koži i kosi, poprilično je stresan i dugotrajan proces za žene.

Ispadanje kose nakon trudnoće jedan je od problema s kojima se suočava veliki broj novopečenih majki, koji itekako može utjecati na njihovo mentalno zdravlje. Nedavno provedena anketa na @supermame.hr pokazala je kako je čak 88% naših pratiteljica imalo ili ima problem s ispadanjem kose nakon trudnoće. Čak 55% njih s tim se problemom muči nakon preboljenog Covida. No ne brinite – sve je to normalno, većina nas je kroz to prošla ili prolazi, a u nastavku teksta donosimo vam savjete i sve što možete napraviti kako bi ublažile opadanje kose nakon poroda i potakle njezin rast .

Što uzrokuje opadanje kose nakon trudnoće?

Jeste li znali da prosječna osoba izgubi od 50 do 100 vlasi dnevno? Vjerojatno niste, niti ste to mogli primijetiti. Ipak, taj podatak ne vrijedi kad su trudnice u pitanju. Jeste li primijetile kako vam je kosa u trudnoći sjajnija i gušća? Za to je zaslužna visoka razina hormona estrogena, koji na neki način „čuva“ vaše vlasi ili stručnije – vlas ostaje duže vremena u fazi rasta. Od tuda i dojam da je kosa u trudnoći odjednom gušća. Isti ti hormoni, jednom kad se nakon poroda počnu vraćati u normalu, krivci su za opadanje kose, što se obično odgađa 6 do 12 tjedana nakon poroda. Onaj snop kose koji ostane u vašoj ruci nakon pranja ili češljanja može biti poprilično zabrinjavajući i sasvim je u redu pitati se – je li to normalno? No sjetite se da ne gubite samo onih prosječnih 50 do 100 vlasi, nego i sve one vlasi koje su bile u stanju mirovanja (otprilike 500 vlasi na dan)!

Osim tog normalnog prirodnog procesa kroz koji prolazimo zbog hormonalnih promjena, tu su i neki drugi čimbenici koji mogu imati veliki utjecaj na opadanje kose, kao što su stres, nedostatak vitamina, poremećaj rada štitnjače ili anemija. Česti problemi s kojima se bore mnoge žene i majke.

Opadanje kose trebalo bi prestati unutar 6 do 12 mjeseci nakon poroda, ukoliko se produži svakako kontaktirajte svog liječnika za savjet.

Kako ublažiti opadanje kose i vratiti joj gustoću i sjaj?

Kao što smo spomenule, ovaj vrlo čest i normalan problem, nije trajno stanje, no ipak postoje neke stvari koje se preporučuju napraviti kako bi se vaša kosa vratila u ono stanje prije trudnoće. Iako opadanje s vremenom prestaje, mnoge se žene žale kako im kosa više nije iste kvalitete (41% mama na anketi je opisalo svoju kosu kao tanku, slabu i oštećenu).

Smanjite stres

Majčinstvo je predivno, ali teško putovanje, osobito ako ste novopečena mama koja vrlo često ima dojam da ne zna što radi i osjeća se kao nedovoljno dobra majka. Zajedno s nespavanjem i promjenama koje majčinstvo donosi, nerealnim očekivanjima od okoline i od sebe samih, nedostatkom podrške, podivljalim hormonima, nije čudo što je većina majki pod stresom. „Spavaj kada beba spava“ fraza je od koje vam se vjerojatno diže kosa na glavi svaki put kad je netko izgovori, ali možda bi ponekad bilo dobro napraviti upravo to. Ili iskoristiti vrijeme dok beba spava samo za sebe, nešto što će vas opustiti i s čime ćete napuniti baterije makar to trajalo samo pola sata. Neka vas ne bude sram tražiti pomoć. Možda možete sve sami, ali ne morate. Osobito kada je vaše zdravlje u pitanju.

Brinite se o prehrani i vitaminima

Kad beba navečer zaspe poseban je gušt posegnuti za slatkišima i junk food-om, hrani koja vas u trenutku čini sretnima i opušta, no ostavlja dugoročne posljedice na vaše fizičko i mentalno zdravlje. Vašem su tijelu, u ovom periodu, više od svega potrebni hranjivi nutrijenti. Flavonoidi i antioksidanti koje možete pronaći u voću i povrću imat će pozitivan učinak na vašu kosu. Birajte namirnice bogate proteinima kao što su jaja, plava riba, orašasti plodovi, piletina, mahunarke te željezom poput špinata, blitve, slanutka, oraha i badema. Omega 3 masne kiseline poznate su po svojoj sposobnosti za borbu protiv suhe i lomljive kose te opadanje kose. Također, nemojte zaboraviti na vitamin D i vitamin B koji utječu na zdrav rast folikula.

Ekstrakt crvenog luka za gušću i jaču kosu

Ima mnogo svojstava koja se pripisuju luku kao lijeku za kosu. Međutim, najpopularnija je njegova sposobnost ubrzavanja rasta kose, njegova učinkovitost za masnu kosu i djelotvornost u sprječavanju gubitka kose. Znamo da se tajna luka krije u njegovim aktivnim sastojcima, kvercetinu i sumporu. Kvercetin smanjuje upalu vlasišta i stimulira dotok krvi, istovremeno njegujući kosu. S druge strane, sumpor, također poznat kao mineral ljepote, oslobađa od gljivica, bakterija i viška sebuma zahvaljujući svojim antiseptičkim svojstvima. Pomaže u učinkovitom čišćenju, što ga čini vrlo djelotvornim za masnu kosu.

Sve ove sastojke možemo pronaći u preparatima poznatog španjolskog brenda Nuggela&Sulé koji temelji svoje formule na prirodnim i tradicionalnim sastojcima koji su se pokazali učinkovitima generacijama, nudeći liniju visokokvalitetnih proizvoda za njegu kože i kose. U svojoj ponudi osim pojedinačnih proizvoda poput višestruko nagrađivanog Premium Nº1 šampona, nude i posebno osmišljene pakete koji sadrže rutinu proizvoda protiv opadanja i za regeneraciju kose.

Jedan od paketa isprobala je i mama Slađana koja svoju kosu opisuje kao kosu koja se zbog tankih vlasi jako petlja te se dosta brzo i masti, što iziskuje pranje svaka dva dana. „Nuggela&Sule proizvode koristim punih mjesec dana i moram reći da sam oduševljena s njima! Sve ono što sam nabrojala da je problem s mojom kosom riješila sam s ovim proizvodima. Dakle, kosu mogu raščešljati i kad je mokra, puno je zdravija, sjajnija i bujnija. Također sam je počela prati i svaka tri dana jer se manje masti, a znamo koliko to znači u rasporedu jedne mame. Nuggela&Sule definitivno ima novog vjernog kupca!“.

Supreme regenerator Nuggela&Sulé;  Foto: Grzincic Creative Visuals

Mama Martina trenutno je u procesu isprobavanja Nuggela&Sulé rutine. „Iako imam poprilično gustu kosu, primijetila sam da mi se stanjila te u zadnje vrijeme ispada više nego inače, osobito nakon preboljenog Covida. Započela sam tretman prije neka 3 tjedna i zaista nisam mislila da ću tako brzo vidjeti rezultate. U zadnje vrijeme dobivam puno komplimenata na račun kose. Tretman koji uključuje šampon, regenerator i ampule koristimo zajedno partner i ja jer su proizvodi Nuggela&Sulé namijenjeni i muškarcima.

Foto: Grzincic Creative Visuals

Jedan dio asortimana Nuggela&Sulé dostupan je u BIPA trgovinama, a sve ostale proizvode i informacije o tretmanima možete pronaći na OVOM LINKU.

Uskoro na Instagramu @supermame.hr darujemo dva paketa i našim vjernim pratiteljicama. Pratite nas!

I za kraj, budite nježne i strpljive prema sebi (i svojoj kosi).

Foto: unsplash.com; Nuggela&Sulé; Grzincic Creative Visuals