300 puta sretna vam Nova!

Kraj jedne godine je početak nove. Iza tebe je više od tristo dana u kojima si pomogla nekome da se obuče, čistila nečije guze, brisala suze, špricala sprej protiv komaraca koji je koštao barem 200 kuna, naručivala domaće namirnice i dogovarala primopredaju aktivnije nego što to čine policajci kad pregovaraju s otmičarima. 300 puta si rekla „volim te“. Možda manje ili više, ovisno koliko si puta pomislila „ne mogu više, bolje mi je umrijeti ovdje i sada“. Što je više prva misao tijekom dana prolazila kroz glavu, to si više puta drugo jutro ponavljala koliko je tvoja majčinska ljubav snažna. Ili još noću.

Barem 300 puta si zaboravila sebi napraviti ili ponijeti jelo, ali si nahranila i opremila sve ostale. Zapamtila si minimalno dvadeset rođendana i sigurno kupila duplo više poklona jer se u igraonicama slavilo i slavilo. Zafalila ti je Korona. Odigrala si više od 300 sati igara u kojima ne znaš koji si lik, ali se trudiš glumiti svojom figuricom, igara u kojima ti je netko bacio sve kartice u glavu, onih u kojima si uživala za vrijeme igre, ali nisi smjela pobijediti ako želiš preživjeti, igara lovice sa svom djecom u parku iz koje su te spašavali tuđi roditelji, igara skrivača u kojima si se trudila ne vidjeti djecu, ali je bilo teško. Pogledala si i poslušala barem 300 sati različitih youtubera koji se nenadmašivo frekvencijom podesuju na tapiranje tvoje frizure i svih ostalih dlačica na tijelu. Odgovorila si na 300 pitanja tjedno, nekad i koje više. Pročitala barem 300 slikovnica, ponekad bez drame prije toga.

Nova godina je vrijeme za nove odluke. Zaboravi na teretanu i pripravke, kreni od onoga što ti je pred nosom.

Draga moja divna i predivna, sad ugasi sve njih i upali si 300, film, uzmi si sve što voliš jesti i piti i sjedni na najbolje mjesto na kauču. Uživaj, zaslužila si to, ali ne samo danas.

Draga Majko Terezo, koja čitaš ovaj tekst, želim ti sretnu Novu godinu i iduće pokušaj barem 150 puta reći „volim te“ svom odrazu u ogledalu i ponijeti i sebi najdraže jelo. Nadam se da za brisanje svoje guze imaš dovoljno vremena, ali ti za svaki slučaj želim i to!

kako je uloga majke postala središte sudbine žena?

Foto: pexels.com

DANIJELA Mama, učiteljica, kolumnistica, voditeljica projekta tješilice za bebe Bezabu i projekta Fora priča, autorica knjige Ti (ni)si sama.