kako je uloga majke postala središte sudbine žena?

uloga majke
unsplash.com

Uloga majke kao društveni ideal.

Majke će uvijek biti česta tema društva, a u današnjem svijetu, koji je preplavljen informacijama zahvaljujući razvoju tehnologije, ona je sveprisutna i provlači se kroz sve pore.

Na majčinstvo nas pripremaju od malih nogu pa kroz neko vrijeme odabiremo želimo li postati majke ili ne. Ukoliko neka od nas ne odabere biti majka, očekuje ju osuda društva, propitkivanje i pokušaj ukazivanja da ne zna što propušta i kakvo blaženo iskustvo gubi.

Kada neka od nas odluči biti majka, kreće prilagodba na potpuno nepoznatu i novu situaciju. Na majčinstvo nas nitko ne može pripremiti pa opet, svi to nastoje. Životna misija majki, baka i prijateljica, koje imaju djecu, je davanje savjeta i upozoravanje na teškoće koje će nastupiti. Tu je i spomenuti val informacija u kojemu se buduća majka može ugušiti ukoliko ne zna stati tome na kraj i usmjeriti se na ono što ona smatra bitnim i dobrim. A to se postiže poznavanjem sebe, njegovanjem svojeg mira i želja, samosvijesti i prisutnosti u trenutku.

Kada rodimo, savjeti prelaze u kritike jer svatko oko nas polazi iz svoje ideje kako bi trebalo odgojiti dijete.

Majke, kojima je majčinstvo nova uloga u životu, opterećuju se knjigama ili društvenim mrežama u kojima vladaju savršene situacije, a zapravo su umorne, zabrinute i pokušavaju balansirati svoj život koji se preokrenuo.

Ponekad partnerski odnos trpi ili partnera nema pa je snalaženje u novoj situaciji još teže. Neke majke žude za povratkom na posao pa i to nailazi na kritiku društva jer je „majci mjesto uz dijete, kod kuće, a suprug je ovdje kako bi mogao pričuvati dijete“.

Današnje društvo naglašava pojam da majke „biraju roditi“ pa iz toga slijede one izjave: „Što se žali kada si je tako napravila; Što sada kuka kada ga je tako odgojila; Govorila sam joj da to nije za djetetovo dobro“ i slično.

Vjerujete li vi u te izjave, koje vam drugi upućuju? Opterećuje li vas očekivanje društva? Opterećuju li vas ideali koje je netko, tamo nepoznat, nametnuo? Smatrate li ih zapravo nametnutima ili su za vas još jedna informaciju u moru svega što vas okružuje? Ako ih smatrate nametnutima onda vjerujete da ih možete i doseći. Ukoliko i dosegnete ideal, čekat će vas novi jer nikada nije dosta. Ukoliko ne, one su za vas samo informacija koju možete odbaciti ili uzeti jer iz nje možete naučiti.

Upamtite, drugi će uvijek znati bolje. Drugi će uvijek imati spreman savjet jer pružanjem savjeta ili kritika oni sami sebi ispadaju bolji roditelji i kvalitetniji ljudi. Društvo će uvijek nametati i zahtijevati; usmjerite se na svoj unutarnji glas: ako vam se ne kuha, nemojte. Ako vam se ne igra s djecom, nemojte. Ako vam se ne planinari s djecom, nemojte. Ideale je nemoguće doseći. Kada se trudite dosegnuti ih, pitajte se što želite time postići. Vanjsko priznanje ili pak unutarnji mir i kvalitetan odnos s djetetom. Usmjerite se na ljude koji vas podržavaju. Činit ćete pogreške, ali ne znači da iz njih ne možete naučiti ili ih prestati činiti. Da, u redu je znati mnogo, učiti o roditeljskim kompetencijama, provesti vrijeme sa samom sobom ili provesti cijeli dan uz dijete. To ste vi. Vama je to bitno. Vi ste sebi tada dobre. Što god drugi rekli. I to što drugi govore… upamtite: nije kritika vas već pokazatelj njihovog nezadovoljstva.

Ono što govorimo o drugima, govorimo o samima sebi.

SARA 31-godišnjakinja s iskustvom braka i razvoda, majka mrvičaste, nasmijane i otvorene djevojčice. Po zvanju pedagoginja, koja trenutno studira realitetnu terapiju. Iskrena i direktna, nasmijana, znatiželjna, optimistična, uporna i brzopleta. https://snaznamama.com/