mameći priručnik iliti kako prestati osuđivati druge mame

Što je mom shaming?

Mom shaming je super kreativan način da se očekivanja društva prenesu na mame koje ionako rade većinu toga ispravno (ili se bar trude koliko god mogu), ali i dalje zaslužuju kritiku zbog svake odluke koju donesu. Bilo da su u pitanju dojenje, povratak na posao ili vlastiti izbor u odgoju djece, mom shaming osigurava da se majke osjećaju krivima i beskorisnima, bez obzira na to što su dobre i brižne majke. Mom shaming je sjajan način da se osigura da se majke osjećaju loše zbog bilo kojeg izbora koji donesu, što dovodi do toga da se društvo drži tradicionalnih normi i očekivanja o tome kako bi majke trebale odgajati svoju djecu. Umjesto podrške i razumijevanja za majke, mom shaming! To ih tjera da se osjećaju glupo, osuđeno i nekompetentno, iako one to naravno nisu.

Jeste li ikada čuli za dad shaming?

Nisam ni ja.

 

Kako izgleda momshaming na društvenim mrežama?

Mom shaming na društvenim mrežama može zaista izgledati jako interesantno.

Kada vidite objavu majke koja opisuje svoje iskustvo u odgoju djece ili neki aspekt majčinstva, mom shaming uvijek može pomoći da rasprava postane zanimljivija. Na primjer, ako je mama objavila sliku svog djeteta koje se igra na igralištu, mom shaming komentar bi mogao ići u ovom smjeru:

“Gledajući ovu fotografiju, jasno je da si previše zaokupljena svojim telefonom i da ne obraćaš dovoljno pažnje na svoje dijete.”

Na društvenim mrežama, majke često komentiraju novinske članke i kolumne o majčinstvu, ali naravno, to ne znači da nema i mom shaming komentara. Evo nekoliko primjera:

“Ovo je najgori članak o majčinstvu koji sam ikad pročitala! Autorica očito nema pojma o tome što znači biti majka.”

“Ja bih se osjećala kao loša majka da radim sve ovo što ova autorica predlaže. Očito ne razumije realnost majčinstva danas.”

“Ovo je tipičan primjer jedne privilegirane mame koja ne zna ništa o pravoj borbi koju vode ostale majke.”

“Samo bih htjela znati tko je ovu osobu uopće imenovao za ‘eksperta za majčinstvo’. Vjerojatno nema vlastitu djecu i nema pojma o tome što govori.”

Mom shaming na društvenim mrežama je samo jedan način da se pokaže koliko smo dobri u osuđivanju drugih, bez obzira na to koliko dobro znamo te ljude ili koliko znamo o njihovim situacijama.

Kako izgleda dad shaming na društvenim mrežama?

Nemam pojma.

Muškarci isto osuđuju, ali redom uvijek majke, ne očeve. Ali, tko više osuđuje na društvenim mrežama – majke ili očevi? Majke su, po prirodi sklonije tome da kritiziraju sve oko sebe. Zar ne? Sve što radimo mora biti podložno kritici drugih majki. Ako ne dojimo dovoljno dugo, krive smo. Ako dojimo predugo, opet smo krive. Ako se odijevamo previše casual, onda smo zapuštene. Ako se previše trudimo s izgledom, onda ne posvećujemo dovoljno pažnje djeci. Na kraju krajeva, majčinstvo je natjecanje, a osuda drugih majki je najbrži put do pobjede.

Tko ja Karen?

“Karen” je žensko ime koje se odnosi na stereotipnu osobu, ženskog spola, koja je narcisoidna, zahtjevna i sklona prigovaranju o svemu. (ovdje možeš pročitati više o tipičnoj Karen)

Kako Karen razmišlja, primjera radi?

”Pih kućanice, jadne.. nije njima lako. Sjedeći cijeli dan, gledajući svoje omiljene emisije i surfajući po društvenim mrežama, teško je uhvatiti vremena za odgoj djece. A posao? Kakav posao. Tko je vidio raditi? Pa nisu se one udale da bi radile.”

Imamo, naravno, i drugu verziju:

”Ona nije majka! Ona po cijele dane radi a djecu joj odgajaju bake, djedovi i dadilje. To je grozno! Jadno to malo stvorenje s takvom majkom…”

Postoji li Karen muškog spola?

Naravno da ne.

Vježba

Sada kada smo prošli zajedno ovaj mali priručnik imam jednu vježbu za sve vas koji/e čitate. Pokušajte razmisliti prije nego napišete komentar ispod ovog teksta. Duboko udahnite i izdahnite, a onda pregrizite jezik ako vam je do njega došla neka otrovna misao. Povežite se sa svojom muškom stranom i zapitajte se ako bi muškarac tako kritizirao drugog muškarca na osnovu ručka, veša ili odgoja. Ako je odgovor ne, preskočite sekciju komentara.

A ovaj neozbiljni tekst privodimo kraju ozbiljnim zaključkom:

  1. U redu da se mame požale: svi se imaju pravo žaliti pa tako i mame. I svi imaju svoje razloge, pa tako i one. Umjesto da im odgovorite kako se nemaju razloga žaliti, saslušajte ih. Jednostavno je.
  2. U  redu je da se mame vrate na posao ranije, kasnije ili nikad. To je njihov izbor i njihov život. Nemamo svi ni iste želje, ni iste snove, ni iste uvjete. Svatko radi onako kako misli da je za njega najbolje.
  3. U redu je da mame doje dugo svoju djecu, isto kao što je u redu da ne doje uopće, iz bilo kog razloga. Možda ne mogu, možda ne žele. I to je ok.
  4. U redu je da mame žele imati vrijeme za sebe, da se druže s prijateljicama, odu na kavu, frizuru itd.

Zapravo žalosno je da ovo uopće moramo pisati.

Kada bi majke i očevi bili ravnopravni u odgoju djece, i kada bi se odbacili stereotipi i patrijarhalni pogledi na svijet, sigurna sam da bi i mame manje osuđivale jedna drugu.

Iako možemo ovako u nedogled, nećemo. Jednostavno shvatite da nikome niste pomogli s vašim uvredama. Možda ste izbacile frustracije iz sebe i sada se, zbog toga, osjećate jako i moćno. Daleko ste vi od toga, sestre moje slatke. Same sebe sramotite. Ružni komentari na račun drugih majka govore o vama, ne o njima.

Foto:unsplash.com

ELENA Mama male Lavice, supruga jednog IT-evca i profesorica u čizmama marketingaša. U slobodno vrijeme pišem upravo o nama na blogu Šefica https://sefica.home.blog/