oh Karen, zašto si Karen?

unsplash.com

Što imam više mamećeg staža to manje podnosim razno razne “Karen” koje mi se uporno pojavljuju u životu. Jedna Karen sadi avokado u vrtu, druga Karen ne daje djeci crtiće, treća Karen nikada nije djetetu dala kockicu čokolade. Ne kažem ja da je to pogrešno. Svi dobro znamo da je avokado zdrav, da je čokolada prepuna šećera i da od ekrana djeca kasnije progovore, imaju problema s vidom i što ti ja znam što. Ali, Karen, nemoguće si naporna. Skini mi se. I ti i tvoj avokado.

Prije nego sam postala majka, pojma nisam imala o tome da je roditeljstvo natjecanje. Nisam ni slutila da se zapravo nisam trebala pripremati na porod, nego na kritike. Srećom, u jednom sam trenu otupila na sve to, ali me određene osobe i dalje živciraju. Kategorizirala sam 3 glavna “Karen” mameća profila. Pronaći ćete ih u parkiću, na Facebooku ili na Instagramu.

Karen PATNICE

Karen patnice su one majke kojima je, a priori, teže nego tebi u životu. One znaju kroz sve što su one prošle, iako ne znaju apsolutno ništa o tebi, i zaključile su da je njima teže. To su majke koje su imale najteži porod – ali su ipak rodile vaginalno, imale su najviše problema za uspostaviti dojenje – ali su ipak uspjele, njihove su bebe bile najgori spavači, izbirljivci i tantrumaši – ali one nikada nisu izgubile strpljenje. One su po cijele dane same kući – ali sve stižu, one nemaju baka servis ni dadilju – ali svejedno svakodnevno rade DIY aktivnosti sa svojom djecom. One su marljive i radišne i koliko god je njima teže nego tebi, one mogu sve. Često ti nabijaju osjećaj grižnje savjesti jer, bez obzira na teže uvjete i okolnosti, one su se posvetile svojoj djeci 0-24. One su žrtvovale svoju karijeru, svoje slobodno vrijeme, svoje hobije. Ne poznaju pojam mommy time. Drugi im roditelji nisu ni do gležnja. Dapače, etiketiraju ih kao sebične ako slučajno odu negdje bez djece ili ako u restoranu kupe 10 minuta mira mobitelom. One su savršene, a ti nisi, bez obzira na to što je njima teže nego tebi.

via GIPHY

Karen NASLIKAVAČE

Karen naslikavače su one koje apsolutno svaku svoju aktivnost s djetetom dokumentiraju na društvenim mrežama kako bi svi znali koliko su one dobre majke. Ujutro kada se dijete budi treba prvo slikati super extra zdravi doručak na bazi zobenih, prosa ili voća. Vode foto dnevnik svih baby i dječjih aktivnosti tijekom dana. Izlazak vani se isto tako dokumentira slikom ili snimkom, kao i DIY aktivnosti, kao i extra zdravi ručak i naravno homemade sladoled od eko borovnica za desert. Dok beba popodne spava Karen već marljivo priprema nove aktivnosti i izazove, sprema nove zdrave slastice i sređuje svaki kutak svoga doma kako bi bio idealan za instagramske kadrove. Karen ti isto tako daje do znanja da si ti, ako ti je stan u kaosu i ništa ne stižeš i jedva brzinski odmrzavaš ručak koji si skuhala par dana ranije, jednostavno nesposobna. Ona je, s druge strane, najsposobnija i najuspješnija mama. Njeni su zidovi čisti, njezin je dnevni boravak uredan i kod nje nitko nije nastradao jer je nogom ugazio na Lego kockicu.

via GIPHY

Karen SRETNICE

Posebna vrsta Karen koja meni posebno ide na živce. Sretnice su zapravo zahvalne na svemu, a sve mi ostale koje slučajno spomenemo kako nam je teško smo nezahvalne i ne volimo svoju djecu. Ovu Karen pronaći ćete u Facebook komentarima. Gdje god izađe članak na temu ”Život prije i poslije djece” Karen je tu i marljivo komentira postove u ovom stilu:
– moj život prije djece nije imao smisla i ne razumijem kako jedna mama može ovako govoriti
– djeca su najveći blagoslov i tko god da je ovo napisao trebalo bi ga biti sram
– koliko obitelji danas ne može dobiti dijete, a vi se žalite da vam je teško
Sigurno ste susreli jednu takvu Karen. Primjerice, dok ste na Supermame.hr čitali jedan takav članak, dobro se i nasmijale jer vas je vratilo par godina unatrag, i onda proskrolala kroz komentare… zabavu vam je momentalno uništila Karen koja tvrdi da je bolje ići na more u pratnji svojih mališana uz 1000 rekvizita nego sam sa sobom i dobrom knjigom. Malo morgen.

Da napomenem par sitnica, apsolutno nitko ne misli da ste Karen ako dijete zdravo hranite. Svi se mi trudimo da ne jedu sranja. Ali, ako vidite da netko djeci daje smoki u parku, a ne nosi sa sobom taperver pun voća i celera, pregrizite jezik i šutite. Nitko nije umro od smokija. I ja furam grickalice sa sobom i definitivno nisam loša majka zbog toga. Dogodi li se da taj događaj komentirate – e pa u tom istom trenu postajete Karen. Isto tako, nitko ne kaže da se nemate pravo požaliti kako vam je teško, dapače. I ja sama stalno kukam… ali, ne znate kako je drugima, stoga nemate pravo zaključiti da je vama teže. Nečiji se životi izvana čine jako lijepi, a to zapravo nisu. Svatko se sa svojim demonima bori.

via GIPHY

I zadnje, nitko ne govori da nije u redu biti zahvalan na tome što imate obitelj. Svaki je normalan roditelj zahvalan, što opet ne znači da isti ti roditelji nemaju pravo (i potrebu!) uzeti predah. Roditeljstvo je teško samo po sebi. Majčinstvo je još i gore. Tate se međusobno podržavaju, za razliku od (nas) mama. Ne budite Karen. Razumijem da nas žene majčinstvo radikalno promijeni, ali to ne znači da moramo biti ljute, čangrizave i dosadne babetine. Svaka je Karen zapravo duboko nezadovoljna i nesretna, stoga, kada vas ulovi Karenitis, same sebi zalijepite šamar. Brojite do 10 i umjesto da iz usta izbacite osudu, pružite podršku.

ELENA Mama male Lavice, supruga jednog IT-evca i profesorica u čizmama marketingaša. U slobodno vrijeme (iliti kad beba spava) pišem upravo o nama na blogu Šefica https://sefica.home.blog/