10 RAZLOGA ZAŠTO NE VOLIM LJETO OTKAD SAM MAMA

Ljeto mi nije najdraže godišnje doba, no to nije uvijek bilo tako. Voljela sam ga negdje do kraja srednje škole kad je ljeto značilo samo jednu stvar – praznici! Radije bih se dva mjeseca kuhala na 40 stupnjeva bez klime nego išla u školu. Ma voljela sam ja ljeto i poslije, u studentskim danima iako sam uvijek imala neki ispit za pripremati, ali mogla sam sama sebi organizirat dane kako sam htjela, mogla sam ići gdje god sam htjela, izlaziti do kad god sam htjela. Kad sam počela raditi počele su mi polako smetati i te ljetne vrućine koje su me totalno usporavale, no svejedno sam se radovala godišnjem odmoru. Onda sam postala mama. Jednog užasno sparnog i vrućeg ljeta prije dvije godine. Iako je to sada jedini razlog zašto volim ljeto (ostali su manje bitni), postoji barem 10 razloga zašto mi ljeto i nije baš najdraže godišnje doba.

 1. Prevruće je. Djeca su nervozna, znojna i ljepljiva. Ti također. Moraš ih tuširati barem dva puta dnevno. I sebe. Biti mama na 35 stupnjeva je težak posao.
 2. Osuđeni ste većinu vremena provoditi u kući, pod klimom. U parkić se može ili u 7 ujutro ili u 7 navečer.
 3. A što ako se prehladi od klime? Možda je bolje da kupim ventilator ili da svi šećemo po kući u gaćama.
 4. Ako provodite ljeto u gradu odlučujete se otići na obližnji gradski bazen. Greška. Vrti vam se u glavi od gužve, djece koja skaču u vodu i vrište, samo ste se još više izmaltretirali i kući se vraćate jednako znojni i umorni. Bolje lavor s vodom na balkonu. Barem možete na miru hladiti noge i piti ledenu kavu.
 5. Ljeto na moru. Izležavanje na plaži, sunčanje i čitanje ljubavnih romana ili Agate Christie sada je samo uspomena. Umjesto knjige sad u torbi nosite plastične posude pune nasjeckanog i oguljenog voća, vodu, puno vodeee, pelene za kupanje i pelene poslije kupanja, kremu za sunčanje 50 +… Osuđeni ste na pješčane plaže s hrpom djece i ne izlaganje suncu od 10.00-16.00. Bit ćete sretni ako uspijete prolistati Story.
 6. Teškog srca shvaćate da ni ovo ljeto nećete stati u onaj bikini od prije 10 godina. Sva sreća da se ove godine nose visoke gaće.
 7. Puno komaraca. Imate full opremu. Aparatiće, sprejeve, gelove, kreme. No i dalje će bit onaj jedan koji će vam zujati oko glave u tri ujutro.
 8. Luftići, pištolji i puške na vodu…svako ljeto ima neka “ljetna plastična glupost” na koju ćete, ne svojom voljom, spiskati poveću količinu novaca.
 9. Ljetne noći, kokteli, beach barovi sada su stvar prošlosti. Odlazak na sladoled (opet) vrhunac je vaše zabave.
 10. Pakiranje kofera. Povratak kući i otpakiravanje kofera, veš koji nećete oprati ni za mjesec dana. Mislim da dodatno objašnjenje nije potrebno.

  MARTINA

  Supermama jednog uvijek nasmijanog dječaka koja već više od jednog desetljeća živi na talijanskoj adresi. Romantična i sarkastična, opsesija su joj blogovi i digitalni mediji. Funkcionira poprilično dobro s obzirom na konstantan nedostatak sna. Najbolje ideje dolaze joj rano ujutro uz prvu neizostavnu šalicu kave dok svi još spavaju. Voli uživati u lijepim i jednostavnim stvarima poput tanjura dobre pašte, čaše crnog vina, Instagrama, dobre knjige kad uhvati vremena, šetnji po Ikei kad nema gužve, maštanja i trčanja. Voli kreativne i zanimljive ljude, inspirirati i biti inspirirana.

  @ouritaliandays