11 činjenica koje bi svaka žena trebala znati prije nego kaže “DA”

Danas dok sam sjedila pred trgovinom nakrcana brdom stvari koje nisam bila u stanju sama odnijeti do stana i čekala da mi dođe pomoć razmišljala sam o dvije stvari, možda i tri.

Prvo da sam iz nepoznatog razloga usprkos meditaciji i trčanju sve frustriranija i da moram još poraditi na unutrašnjem miru, a više nemam ideja koje bih mogla primjenjivati.

Drugo, da usprkos činjenici da neizmjerno volim svoju djecu, za Majčin dan bih samo željela malo mira.

Ah da, treće, još mi se vrtjelo u glavi o funkcionalnim parovima, postoji li koji u mojoj blizini, a onda kao da me je Svemir/Bog čuo (kako kome odgovara) iznenada sam naletjela na jedan bračni par koji nisam vidjela 100 godina.

Predivni, topli, istinski dobri ljudi s kojima sam se imala priliku jedno vrijeme intenzivno družiti, spletom okolnosti, dok nas život nije odveo na drugu stranu. Povremeno se čujemo i vidimo preko veze, ali mogli bi biti jednako tako mi na Ekvadoru, a oni na Arktiku. (“Kak’ je išla ona fora kaže li se Arktika ili Antarktika? Pitam za prijateljicu.”)

Tako divno izgledaju skupa, skladno i sretno. Fizički izgledaju ljepše nego ikada, šire oko sebe neki mir, privlače me kao magnetsko polje.  Gledaju se s ljubavlju bez ijednog dodira. Slušaju jedno drugo, ne upadaju si u riječ. Pričaju, odvojili su vrijeme za sebe, uplatili si vikend jer se nisu vidjeli neko vrijeme zbog posla. Vole voziti bicikl skupa, duge rute, predani vjeri u Boga, bolje danas, bolje sutra… Otkrivaju o sebi, ali zanimam ih i ja i obitelj, kako smo, gdje su moji… Divan par, divni ljudi! Jedan sat običnog razgovora s njima ispunio me toplinom. Ponovno se potvrdila ona činjenica da ljude koje voliš ne moraš vidjeti godinama i kada ih vidiš kao da ste se tek jučer rastali.

“Našla sam ih!“, javljam ushićena sestri i prijateljici.

“Koga?”

“Funkcionalan par postoji!” Euforična kao da je u mojim rukama sveti Gral nakon duge potrage.

Kako sada napisati ovaj tekst da zadržim nadu nakon ovog susreta, ali i da upozorim na s(u)(i)rovu realnost koja nas može udariti nakon tog sudbonosnog “DA” pa ću ponoviti neke stvari u koje sam sigurna:

 1. Ukoliko odlučujete o svemu prije braka, što je super, morati ćete i poslije, što nije tako super jer dolazi brdo zajedničkih obaveza plus velika je vjerojatnost da ćete imati djecu.  Dok se okrenete, ukoliko ne kažete stop, izgledati ćete kao one lude kućanice koje povremeno viđate na slikama, a izgledaju kao da su doživjele strujni udar.
 2. Ukoliko je bilo turbulentnih svađa s vrijeđanjima i povisivanjem glasa poslije će biti još gore. Ne, neće se promijeniti i stišati i neće se promijeniti vrijeđanja i psovke!
 3. Ukoliko ne kuha, ne sprema, općenito kaže ne većini kućanskih poslova vaš bračni suživot ga neće nagnati da se preko noći promijeni. Možda…ako ste spremni na puno, puno bitki koje će biti vođene svim sredstvima doći ćete do pirove pobjede. Možda u trenutku kada on počne raditi sve, vi ćete isfrustrirano tražiti veliki zeleni natpis IZLAZ u slučaju nužde.
 4. Ukoliko vas je varao prije braka, a vi ste to zanemarili, oprostili ili se jednostavno napravili blago mutavi na činjenicu, radit će to i poslije. Samo u bajci princ stavi jednoj cipelu i to je to do kraja života. Onaj tko voli stavljati, stavljat će gdje stigne, ako me razumijete.
 5. Ukoliko je njegova majka broj 1. u njegovom životu to je u redu sve dok ne upravlja vašim čamcem. Ako je navigirala prije navigirati će i poslije pa dobro razmislite kolika je uistinu njihova povezanost (čitaj njena moć).
 6. Ukoliko mu smeta da izlazite van s prijateljima prije braka, a sad me dobro slušajte, poslije će mu smetati još više. Christian, “spenkam te po guzi”, je većini žena sexy samo u filmu ili knjizi, njegovom dubinskom analizom dobijete control freaka. Ukoliko volite control freakove onda slobodno kažite DA i neka vam je sa srećom.
 7. Ukoliko ne voli izvesti vašeg kućnog ljubimca neće biti oduševljen niti provoditi vrijeme vani s vašim mlađahnim potomcima. Mislite da je glupa usporedba? Imam 3/3 kod veza koje su prešle u brak gdje se ovo pravilo potvrdilo.
 8. Ukoliko mu date tri zadatka za obaviti, npr. kemijska čistiona, pokupiti neku potvrdu i zajednički zaručnički tečaj i on počne gunđati, nije dobro.  Pravilo od tri zadatka koje smo malo provjeravali između sebe također se pokazalo kao dosta vjerodostojno. To što ćete vi u međuvremenu napraviti 5 nije bitno.
 9. Ukoliko se dogodi neki problem i on nije prva osoba koju zovete da vam pomogne u rješavanju, bilo da to može riješiti ili vam pomoći u analizi kako riješiti. Znači da ponovimo ukoliko ste praktične, umrežene i ful samostalne kažite “DA” i sretno.
 10. Ukoliko ne priča puno i ne voli se družiti neće se promijenit nakon tog čarobnog “DA”. Pripremite se da na puno događaja i druženja idete sami ili s djecom.
 11. Ukoliko puno priča i pravi se pametan, a uglavnom priča gluposti, važi nastavak rečenice kao u prvom članku ovog zakona. Ovdje se pripremite na crvenilo i glupo smješkanje prema ostatku ekipe.

Budite sretne i pametne!

Autor: anonimno

25 STVARI KOJE MAME ZAISTA ŽELE ZA MAJČIN DAN