tvoje tijelo – savršeno ili voljeno?

Kakav odnos imaš sa svojim tijelom? I ne, pritom te ne želim uopće osuđivati niti te tjerati da si zaljubljena u svoj odraz u ogledalu – pitam te jer me doista to zanima. Jer želim s tobom podijeliti kakav ja odnos imam sa svojim tijelom i kako ga ja doživljavam.

Jer za mene to je još uvijek „ongoing proces“. Da, iako učim žene kako da zavole svoje tijelo, moj odnos s njenim izgledom nije savršen i nekako sam prihvatila da savršen ni ne treba biti. Počela sam činiti nešto što mi je maknulo fokus s toga da moram biti zadovoljna sa svakim djelićem svog odraza u ogledalu.

Mogu voljeti svoje tijelo, a pritom biti nezadovoljna s time kako neki njezini dijelovi izgledaju.

Mogu voljeti to što moj trbuh čini, i voljeti ga jer je trbuh, a da pri tom želim da bude malo čvršći i ravniji. Mogu obožavati svoj nos, i svoja usta, a pri tom smatrati da nije nos najljepši na svijetu i uživati u tome kako izgledaju moje pune usne. Aha. Ne, ne trebaš i u tome stremiti savršenstvu. To je još jedna zamka medija, mreža i sveopće histerije koja uvijek ode u krajnosti.

Tijelo možeš voljeti i istovremeno željeti promijeniti njezine dijelove koji se promijeniti mogu.

Ono što je tu važno jest da kroz svoj osobni rast i razvoj nađeš mjeru u tome. Da prihvatiš neke dijelove svog tijela kao i dijelove svoje osobnosti – kao nesavršenosti koje Tebi i tvom izgledu daju jedan poseban šarm. Osobnost. Karakter.

Ako te muči neki višak kilograma jer…pa svejedno zašto, da znaš pripaziti na to što jedeš s mjerom. Da se ne dovedeš u potpunu restrikciju i da to ne bude fokus tvog života. (Ako jest, postoji danas puno načina da potražiš pomoć. Potraži je.) Moguće je i normalno da te živcira tvoj celulit. Jer smo tako fakat isprogramirane i taj normalni dio ženskog tijela je potpuno demoniziran iako gotovo sve žene imaju celulit. Ali bitno je da nađeš načina da te taj celulit ne tjera do toga da nećeš pojesti taj sladoled iako ti je gušt, da ćeš odbiti baš svaku pivicu i da ti je pareo na plaži srastao s tijelom jer ga jednostavno NE ŽELIŠ i NE MOŽEŠ skinuti u strahu da će netko (tko?!) vidjeti tvoje dupence.

Ovo je izuzetno kompleksna i duboka tema i ne pada mi napamet obraditi je do kraja u jednom tekstu, samo malo pokrenuti vijuge u tvojoj glavi. Ono što sam ja naučila sebe i učim žene u Angels Studiu jest da odvajamo ljubav prema tijelu od zadovoljstva izgledom. Ja obožavam svoje tijelo, ali, kako sam i gore rekla, nisam uvijek zadovoljna njezinim izgledom. I to želim tebi. Da naučiš da je i tu perfekcionizam loš jer promjena i želja za promjenom je dio ljudske prirode.

I sasvim je OK da svoj izgled prihvaćaš, a da ga istovremeno ne obožavaš.

Ali nauči obožavati svoje tijelo i osjećaje koje ti pruža. Suze za plakanje… Usta za smijanje… Noge za hodanje.. Kukove za plesanje… Usne za ljubljenje… i tako dalje… i tako dalje… i tako dalje…

Voljela bih da svaka žena dođe do toga da može dotaknuti svaki dio sebe i osjetiti ljubav. Bez ogledala. Bez seciranja svake fotografije. Samo dodir i osjećaj.

VOLJETI SVOJE TIJELO ZBOG ONOG ŠTO U NJOJ OSJEĆAM. I kako se osjećam dok se krećem, plešem, jedem, vodim ljubav. Dok se smijem, plačem, ljutim… Ja znam kako je to osjećati. Osjećati zdjelicu do orgazmičkog zadovoljstva dok radim banalne stvari. I uvijek kažem svojim curkama – dok plešem, ja sam si prehebena. Kad se gledam u ogledalo vidim 100 mana. I to mi je postalo sasvim OK.

Jer ono kako se osjećam bitnije mi je od onog što drugi na meni vide.

A o ovome smo pričale i na podcastu. Serijal koji smo počele snimati pod nazivom Divlja žena na podcastu Iskreno o majčinstvu, pretvorio se u neki entitet sam po sebi. Tu smo Sonja, Martina i ja iskrene, otvorene i jasne u brojnim ženskim temama. Ne mislim pri tome na dijete, cipele i torbice, nego na prave ženske teme: kako buditi svoju divljinu, kako voljeti svoje tijelo, kako biti slobodna u svakodnevici, kako njegovati svoje žensko pleme …

Temu tijela možeš poslušati ovdje:

O čemu bi voljela da pišemo? Javi mi ovdje: ivka@angels.com.hr. Što su ti tabu teme o kojima s nikim ne razgovaraš? Kako ti vidiš feminizam? A kako žensku energiju? Što za tebe ženu čini ženom? Kako misliš da patrijarhalno društvo utječe ili ne utječe na tvoje životne izbore, stavove i probleme? Kakav odnos imaš sa svojim tijelom? Što za tebe znači divlja žena?

 

Trenutno u našem Angels svijetu ne započinjemo nove programe, ali…. Primamo već sada prijave za upise na jesen. Možeš plesati s nama u grupi ili privatno. Možeš istraživati Ljulju, žensku energiju bez rekvizita na Feminineu, ili čagati sa šipkom na našem najstarijem programu. Možeš onako kako tebi paše. Ono što će ti svaki baš svaki program dati jest prilika da se susretneš sa sobom kroz tijelo i pokret. I da kroz rekvizite, muziku i ples postaneš sama svoj guru. Aha. Zvuči možda čudno, ali tijelo radi najveći zaron u naše najdublje traume, strahove i zadovoljstva bez da ih uopće moramo analizirati umom. A ako se desi nešto što poželiš analizirati, tu je uvijek psihoterapija koju možeš dodati.

Cilj našeg osobnog rasta NIKAD nije postanak najbolje verzije Tebe, nego poznavanje svih svojih boja i prihvaćanje svih dijelova tvog duha i osobnosti.

A o tim dijelovima kroz arhetipe možeš čitati uskoro ovdje i gledati videe kroz ljeto na našim Instagram profilima: @brutalnosvoja
@angels_body_and_emotions

I prijavom na moj newsletter OVDJE.

 

Foto: pexels.com

kako se riješiti srama? – SUPERMAME

IVKA Mama i poduzetnica. Superžena koja budi strast u drugim ženama. Vjeruje u moć i snagu koja dolazi iz ranjivosti. Vjeruje u ples kao psihoterapiju. Vjeruje u život kao strastvenu igru u kojoj se isprepleću privatno i poslovno. (ivkaarmandatodorovic.com)