kako biti loša mama?

Sigurna sam da je svaka od vas pročitala barem jednu knjigu u tome kako biti dobar roditelj, kako razgovarati s djetetom, kako ga hraniti, koliko puta ga je normalno poljubiti i slične potrebno nepotrebne savjete raznih psihologa, odgajatelja, znanstvenika.

Ja sam naravno supermama i pročitala sam ih sve tako da ne radim niti jednu grešku u odgoju svoje djece (nadam se da osjetite sarkazam u ovim slovima), ali nekada sam i ja bila dijete. Moji roditelji nisu pročitali ni jednu od tih knjiga, a i svi savjeti koje su tada dobivali od starijih generacija se danas smatraju lošima, tako da je čudo uopće što sam živa.

Kako li sam samo ispala tako pametna, to je još jedno čudo koje bi se dalo proučavati od strane znanstvenika – ali stavimo sad to sa strane za neke druge neprilike (vjerojatno je i sarkazam/crni humor proizašao iz tog odgoja u kojem je trebalo preživjeti, tako da nemojte zamjeriti).

Dakle, poučena svojim iskustvom kao dijete i danas kao majka troje djece, sažet ću vam savjete što sve morate raditi da bi bile loše mame. Pišem mame, jer tate i onako ovo ne čitaju (čast iznimkama).

Kako biti loša mama iliti 12 zapovijedi katastrofe:

 1. Optuži dijete za svoje pogreške – ti si kriv/a što sam vikala na tebe, ti si kriv/a što sad nemam novaca, ti si kriv/a što mi je život u rasulu…ti si kriv/a!
 2. Nikada se nemoj ispričati djetetu – ako sam i pogriješila, opet je ono krivo; nemam se što ja majka ispričavati svome djetetu; pih, kao da ono zna što to znači – riječ oprosti ne postoji!
 3. Tjeraj dijete da shvati odrasle – ali moraš shvatiti bakino ponašanje, ona je stara; susjed tuče susjedu jer je pijan; učiteljica je grozna jer su je djeca izludila…moraš shvatiti!
 4. Pričaj djetetu stalno sve najgore o njegovom tati – ovaj tvoj tata ništa ne zna; ovaj tvoj tata opet sjedi u kafiću; ovaj tvoj tata je grozan…ovaj tvoj tata!
 5. Nauči dijete da se boji života – pazi da ne padneš dok hodaš po ravnoj cesti; pazi da te ne prevari tvoja najbolja prijateljica jer nikome ne možeš vjerovati; pazi se Boga i čovjeka…pazi!
 6. Nemoj naučiti dijete ičemu što je važno za zdrav razvoj i kasnije snalaženje u samostalnom životu – nije se dalo naučiti voziti bicikl; ne da mi se učiti ga kuhati ni peglati jer ćemo se samo posvađati; već će naučiti samo kako se plaćaju računi – već će naučiti samo!
 7. Ne puštaj dijete kod prijatelja ili u bilo kakav izlazak – zašto ti sad baš moraš ići kod prijateljice koja živi tri kuće dalje; nema veze što svi idu van, ti ne možeš jer se ja želim u miru naspavati; što će govoriti o tebi ako si stalno negdje – nemoj!
 8. Uvjeri dijete da je glupo i da se njegovo mišljenje ne poštuje – baš ti nešto znaš; ti nemaš pravo glasa; dok si pod mojim krovom bit će onako kako ti ja kažem – ja znam najbolje!
 9. Svađaj se sa partnerom pred djetetom – urlajte da se cijela kuća ori jer on sad baš mora kod svoje majke koju ne podnosiš; zašto si sad to kupio kad nam nije trebalo; gdje ćemo sad naći novac za popravak auta – urlaj!
 10. Plači u kupaonici tako da te svi čuju – ne želim da me itko vidi uplakanu, ali ću ridati svim glasom; opet su me svi iživcirali pa ću još malo ridati; moji osjećaji su najvažniji – neka se zna da sam tužna!
 11. Ne grli ni ne ljubi svoje dijete – ma već je veliko; ma to je nepotrebno; ma ne treba biti vezano za mene – hladno!
 12. Potiči netrpeljivost između svoje djece – vidiš kako je ono moglo, a ti ne možeš; ići ćeš joj pomoći nešto – pa nisi joj sluga; sve nade polažemo u tebe jer ovo drugo je niškoristi – vidi njega, a ti?

Pridržavate li se barem pola ovih zapovijedi, traume kod djeteta provjereno zagarantirane.

Foto: unsplash.com

ANA Mama tri predivne curice koja voli knjige, putovanja i Starbucks. Nedavno je ponovno krenula na fakultet u nadi da će ga napokon i završiti. Uz stalne školske brige, privikavanje na vrtić, putovanja, sad i studentske muke, borbe sa kilogramima i ostalim životnim važnim i nevažnim sitnicama velika želja joj je vratiti se pisanju.