polazak u školu – jesmo li ikada stvarno spremni?

Kada sam rodila prvu kćer 2017., nisam ni slutila da će mi tih (skoro) 7 godina proći kao 7 dana. Od njezinih prvih koraka, riječi, vratolomija do školskog zvona koje samo što nije odzvonilo, po prvi puta. Nisam ni slutila koliki će to biti korak za nju, a kamoli za mene. Iako sve ide svojim tokom, upravo kako treba, za mene kao majku to je velika prekretnica. Koliko sam ponosna što moja mala djevojčica postaje „velika“, toliko me je i strah. Znam da ima puno roditelja koji se ovako osjećaju, ali dok nije red na nama samima, nismo svjesni emocija koje nas prožimaju. Hoće li uspjeti, hoće li se snaći, kakvo će biti društvo, učiteljice?! Sve su to brige koje su normalne za veliko i novo razdoblje u koje ulazimo zajedno sa našim djetetom.

Polazak i same pripreme za školu puno su ozbiljnije i stresnije nego kada smo mi bili ti koji smo kretali u prvi razred.

Jako puno očekivanja i predznanja koja se djeci nameću dio su obrazovnog sustava koji ne možemo izbjeći. Rečenica koja me slomila neki dan bila  je “Mama, što ako mi daju teške zadatke i ja neću znati? Smijem svejedno ići u školu jer se jako veselim?“. Uhvatila me misao pa zar je jedino važno da dijete zna riješiti neki tamo radni listić pun slova i brojeva? Zar je jedino važno ono što dolazi na papiru? Gdje su tu dječje emocije, socijalne kompetencije, upoznavanje prostora i novih pravila, koja su puno drugačija od vrtića. Odgovorila sam joj: “Nema veze ako nećeš znati koji zadatak, nitko ne može znati sve, naučit ćeš s vremenom, bitno je da znaš da škola nije mjesto za brigu već da tamo ideš bezbrižna i sretna.“.

Tada sam shvatila da nikad ne možemo biti dovoljno spremni i jaki, koliko god mislili da jesmo. Upravo zato, jedini zadatak koji imam je da djetetu pružim podršku, emocionalnu sigurnost te osjećaj slobode i samopouzdanja koji su joj sada prijeko potrebni kada iskorači iz svijeta vrtića, te uplovi u avanturu zvanu „škola“. Radni listići i knjige samo su dio puta koji je puno više od toga!

Sretno svoj djeci i roditeljima!

Fotografija: pexels.com

INGA Mlada mama dvoje djece. Studentica Predškolskog odgoja i obrazovanja. U punoj snazi otkrivanja i iskorištavanja mogućnosti koje nam nosi svakodnevica, na sto zanimljiviji način.