SUPER INSTAMAMA: @tenaletica

O Instagramu smo porazgovarale s mamom Tenom, ilustratoricom i osnivačicom PAPERworka-a, jedinog hrvatskog studija specijaliziranog za paper engineering i papercutting, koja na svom IG profilu @tenaletica dijeli fotografije i svakodnevne avanture svoje djece, Jakoba (4) i Bianke (1,5). Jakob i Bianka nas su osvojili na prvu, a sigurne smo da će i vas.

  1. Kako si došla na ideju da na Instagramu dijeliš svakodnevne avanture Jakoba i Bianke? Kada se Jakob rodio, počela sam (vjerojatno kao i svaka ponosna mama) jako puno fotografirati, a pošto nisam uopće dosljedna da sve te slike razvijem i stavim album, Instagram mi je spontano došao kao naručen. Postupno mi je Instagram postao ispušni ventil od svakodnevnog stresa sa poslom. Također, prije nego se Bianka rodila, svi su me upozoravali na strašnu ljubomoru između braće i  sestara. A onda se rodila Bianka i počeo se razvijati taj njihov međusobni odnos pun nepodopština, plesa na Taylor Swift i spački. Bilo bi mi žao da to nije ostalo zabilježeno.
    2. Da li su oni već navikli da ih mama slika i vole li pozirati ili ih moraš nagovarati na to? Bianka je rođena glumica, pa ju vrlo lako slikam i bez nagovaranja, a Jakob je sad u fazi da se uopće neće slikati, pa to poštujem. Kod svih fotografija pokušavam zadržati spontanost i ne tražim ih da poziraju. Uostalom, njih je nemoguće uhvatiti na 3 sekunde, tako da kod Jakoba i Bianke poziranje nije opcija.
    3. Mnogi kažu da slikama djece nije mjesto na društvenim mrežama, ipak svi to radimo. Koje je tvoje mišljenje što se toga tiče? Svjesna sam da opasnosti postoje svugdje, kako u virtualnom svijetu tako i u onom našem “pravom”, svakodnevnom svijetu. Svoj offline život ne vodim mišlju što sve može poći po zlu, pa ni o društvenim mrežama ne razmišljam tako negativno. Naravno, jako brinem što i kako objavljujem. O Instagramu razmišljam kao o zajednici supermama, u istoj ili sličnoj poziciji kao i ja, koje zbog silnih obaveza inače ne bih imala priliku upoznati. Volim pratiti što se kuha, čita, nosi, kako se uređuju stanovi… Pravi #mamagang.
    4. Što po tebi mora sadržavati dobra fotografija? Osim tog posebnog “trenutka” zbog kojeg uopće poželim nešto slikati, najbitnije mi je dnevno svjetlo. To je najbolji filter na svijetu.
    5. Tri IG profila koja te inspiriraju? Uff, samo 3? 🙂 Pošto su mi dobro ilustrirane slikovnice velika slabost (profesionalna deformacija), često skoknem na @jsyamsek. Obožavam minimalistički profil @apphia____, jer je svaka fotografija eye candy. Jako volim i IG profil @lucieslittleloves jer se iz svake fotografije baš osjeti ta velika ljubav i smirenost.

Avanture Jakoba i Bianke možete pratiti na IG profilu @tenaletica