RAZLIČITI, ALI JEDNAKI

Uvijek sam vrtjela očima kao djevojčica kada bi me roditelji uporno uvjeravali da vrijeme jednostavno leti. Vjerujem kako je to jedna od onih čudnih pojava koju možes razumijeti tek u trenutku kada sam postaneš roditelj. Kako drugačije mogu objasniti da je nama šest mjeseci u novom domu proletjelo poput šest tjedana i prije no što smo naučili reći “dobar dan” na nizozemskom, moji dječaci krenuli su u vrtić.

Dok sam popunjavala papire koje ni sama ne razumijem, jedan detalj mi je posebno upao u oči; umjesto tradicionalnog dijela sa podacima o majci i ocu, nizozemci imaju puno manje tradicionalnu i vrlo demokratičnu verziju sa skrbnikom 1 i skrbnikom 2. Činjenica jest, kako ovdje u Nizozemskoj, poglavito u Amsterdamu, postoje mnoge različite forme obitelji , te ih se kroz taj jednostavan naziv- skrbnik 1&2, sve izjednačava.

Kasnije smo doznali kako u Tominom razredu djeca zaista i dolaze iz potpuno različitih zajednica; od klasične, tradicionalne obitelji, produžene obitelji, priznatih partnerstava, istospolnih zajednica, međurasnih brakova itd… Bilo je prekrasno gledati njih dvadesetak na okupu, potpuno različitih okolnosti, rasa, vjera, nacionalnosti, kako to isto uopće ne primjećuju.

Moram priznati da su, iz ovog što do sada vidimo, Nizozemci zaista pronašli magičnu formulu otvorenog i tolerantnog društva. Upravo zbog toga smo izuzetno sretni da će naša djeca svoja prva iskustva u kolektivu doživjeti baš ovdje, u zemlji koja prednjači sa poštovanjem razlika i slavi iste kao svoje nacionalno bogatstvo.

Mi smo oduvijek znali da želimo naučiti svoje dječake kako smo svi različiti ali i jednaki, te se osjećamo privilegiranima biti dijelom društva koje dijeli takvo razmišljanje.


Ponosna supermama dvaju lavića. Posljednje su joj godine obilježene opasnim nedostatkom sna, previsokim unosom šećera, konstantnim kaosom i neredom te neopisivom radošću, ljubavlju, satima maženja u četvero i uvijek spremnim koferima. Rođena u Rijeci prije 35 godina, započela je svoju sudbinu svjetskog putnika sa nepunih 18 godina odlaskom na studij u Italiju. Nakon diplome uslijedio je posao u SAD-u, povratak u Zagreb, dugogodišnja karijera u multinacionalnoj kompaniji, brak, djeca i hop… opet pakiranje za Amsterdam gdje je započela svoj blog www.my2to4.com.