UMOR

Ono kad dođeš u sobu i znaš da trebaš nešto uzeti ali ne možeš se sjetiti što.

Ono kad u trgovini na blagajni guraš kolica s namirnicama naprijed-nazad.

Ono kad na poslu kažeš “Evo sad ću to naplaviti” dječjim glasom.

Ono kad pojedeš cijelu čokoladu u tri ujutro.

Ono kad u šetnji sretneš mamu koja ti se žali da se njen sin, koji inače spava u komadu 6/7 sati, noćas probudio nakon samo tri sata sna i onda je, zamisli, još sat vremena bio budan.

Ono kad se dijete probudi u 3 ujutro za dojenje i odmah zaspi, a ti budeš budna još dva i pol sata. I onda se dijete opet probudi za dojenje.

Ono kad u 10 sati navečer piješ čistu crnu kavu.

Ono kad se tuširaš i čuješ da ti dijete plače, a kad izađeš iz kupaonice muž ti kaže da je mala cijelo vrijeme spavala.

Ono kad se ne sjećaš kad si danas zadnji put piškila.

Ono kad zamoliš svoje dijete od tri mjeseca na standardnom književnom da ode spavati. Pa probaš na nekom drugom jeziku.

Ono kad stojiš na semaforu, čekaš zeleno i cupkaš gore-dolje.

Ono kad nazoveš prijateljicu i kažeš joj “Hvala sto si nazvala”.

Ono kad spremiš zamotanu prljavu pelenu u ormar.

Ono kad staviš bebu u sjedalicu, pa u auto, povežeš ju sigurnosnim pojasevima točno onako kako zakon nalaze, sjedneš za volan i skužiš da ne znaš gdje si u međuvremenu odložila ključ od auta.

Ono kad od prijateljice za poklon dobiješ kremu protiv podočnjaka. Tri dana nakon istu tu kremu dobiješ od mame.

Ono kad nunaš tablet.

Ono kad… pogledaš to malo divno čudo(vište) koje spava pored tebe i osjećaš se sretnom… kad zatvoriš oči i kažeš nekome (tko ima prste u svemu što postoji ) hvala na ovom umoru koji me čini majkom. Koji me čini ranjivom. Koji me spaja s drugim majkama. Koji me podsjeća na to da je sve prolazno i da ću se sutra ujutro opet smijati tom krezubom osmijehu.


Petra Cicvarić mama je četveromjesečne Korane i po profesiji akademska glumica zaposlena u Gradskom kazalištu Zorin Dom u Karlovcu. Iako je oduvijek voljela pisati, trudnoća i majčinstvo u njoj su probudili želju da piše za djecu i mlade pa je tako njezin prvi tekst za dječju predstavu “Veliko Pužovanje” trenutno na repertoaru u kazalištu Karlovcu dok je drugi tekst, nastao u prvim mjesecima Koranina života, upravo u procesu postavljanja na kazališne daske i to u kazalištu u Sisku. Riječ je o predstavi za mlade naslova “Tko nema u vugla, googla”, u kojoj se susreću dva svijeta – djevojka koja voli čitati knjige i ne posjeduje mobitel i dečko koji prati najnovije trendove i pravi je majstor za elektroniku.