ATOPIJSKI DERMATITIS KOD BEBA I DJECE

Atopijski dermatitis je česta kožna bolest u djetinjstvu, ali i kod mnogih odraslih osoba. Bolest poznata i kao atopijski akcem neprenosiva je i kronična,a može se pojaviti na licu i tijelu. U čak 90% slučajeva simptomi su: suha, crvena koža koja svrbi, pojavljuju se u prvih 5 godina života. Iako jedinstveni lijeka za atopijski dermatitis nije poznat, učinkovita njega odgovarajućim proizvodima dokazano olakšava simptome i održava kožu mirnom duže vrijeme.

SIMPTOMI ATOPIJSKOG DERMATITISA

Atopijski dermatitis može se pojaviti već nakon prvog mjeseca života i to najčešće na licu, pogotovo obrazima, vlasištu (poznato kao tjemenica), koljenima i laktovima. Može ga se prepoznati po suhom osipu s mrljama koje se ljušte i svrbe. Ako nema jasno izraženim simptoma, kod novorođenčadi nije lako prepoznati kožu koja svrbi jer se sve do 3. mjeseca starosti ne mogu sama češati. Dojenčad i djeca koja su tek prohodala, ponekad se češu o posteljinu, tepihe ili druge površine kako bi ublažila svrbež, a to može dovesti do infekcije kože.

Kod starije djece atopijski dermatitis najčešće se javlja izmedu 2. godine i puberteta i to na pregibima na laktovima ili koljenima, vratu, ručnim i nožnim zglobovima te pregibima na stražnjici i nogama. Koža je obično kvrgava, zadebljana i hrapava i javlja se osip s ljuskavim mrljama i svrbežom.

Atopijski dermatitis ima dvije faze: neaktivnu i aktivnu, poznatiju pod nazivom faza izbijanja simptoma. Faza izbijanja simptoma jedan je od naziva kojim se opisuje faza kad je koža najviše sklona iritaciji.

Poznavajući raznolike vrste simptoma u različitim periodima odrastanja, roditeljima je lakše prepoznati atopijski dermatitis na koži svoga djeteta.

 

PRAVILNA NJEGA ATOPIČNE KOŽE

Dobra rutina u njezi kože i  korištenje proizvoda koji su posebno formulirani za atopičnu kožu pomoći će vam ublažiti simptome atopijskog dermatitisa i dati dječjoj koži najbolju priliku da bude smirena duže vrijeme. Učinkovita hidratacija ključna pri njezi atopične kože.

Eucerin AtopiControl je dermokozmetička njega za suhu i atopičnu kožu sklonu iritacijama u fazi bez simptoma te akutnoj fazi. AtopiControl njega klinički i dermatološki dokazano smanjuje suhoću, perutanje, zategnutost kože i ublažava svrbež te je dokazano pogodna za atopičnu kožu.

Losioni i kreme za osnovnu njegu sadrže kombinaciju omega-6 masnih kiselina i licochalcona A za obnavljanje kože, vraćanje njezine prirodne zaštite i jačanje otpornosti. Osim pružanja intenzivne hidratacije, ublažavaju hrapavost i svrbež te zategnutost povezanu s atopičnom kožom.

Eucerin AtopiControl linija za aktivnu njegu uključuje iEucerin AtopiControl Akut kremu za njegu kože sklone crvenilu. Njezina njegujuća svojstva značajno poboljšavaju izgled kože tijekom akutne faze  i mogu doprinijeti smanjenju korištenja hidrokortizona tijekom akutne faze.  U liniji za aktivnu njegu možete pronaći i Eucerin AtopiControl njegujući sprej protiv podražaja na svrbež  koji, kako mu i samo ime govori, koži koja svrbi pruža trenutno olakšanje.

Eucerin AtopiControl njega ne sadržava mirise, boje ni parabene, a pogodna je i za djecu i dojenčad stariju od 3 mjeseca (odnosno 3 godine u slučaju EucerinAtopiControlnjegujućeg spreja protiv podražaja na svrbež).

 

 DJECA S ATOPIJSKIM DERMATITISOM MOGU ŽIVJETI PUNIM PLUĆIMA

Atopijski dermatitis, osobito u fazi izbijanje simptoma, može imati značajan utjecaj na kvalitetu života. Osim svrbeži i neugode na koži, djecu može mučiti nedostatak sna, diskriminacija i stres. Kako na oboljelog, bolest utječe i na cijelu obitelj osobito roditelje koji se često osjećaju krivima i bespomoćnima jer ne znaju kako olakšati djeci nošenje s bolnim simptomima. Sljedeći savjeti pomoći će olakšati svakodnevni život s atopijski dermatitisom i omogućiti nesmetano uživanje u dječjim radostima svaki dan.

 

HIGIJENA

Trajanje kupanja ograničite na 5 do 10 minuta u toploj vodi  (oko 34-35°C).

 

Kožu dobro isperite i tapkanjem osušite te odmah nanesite hidratantni pripravak, prilagođen koži s atopijskim dermatitisom.

 

Održavajte noktiće kratkima tako da se dijete ne može češati i oštetiti kožu. Kod jače izraženog svrbeža stavite pamučne rukavice na šake.

 

Korisno je skratiti dječju kosu ili držite je u repu kako ne bi dodatno nadražila osjetljivu kožu.

ODGOVARAJUĆA ODJEĆA

Posebno treba izbjegavati vunu i sintetiku, a koristiti pamučnu odjeću koju prilikom pranja treba dobro isprati.

Novu odjeću, prije nošenja potrebno je oprati i odrezati unutrašnju etiketu koja može iziritirati nježnu dječju kožu.

Izbjegavajte deterdžente, omekšivače, losione i kreme koji sadrže dodatke (parfeme, konzervanse, mirise i boje).

 

 

U ŠKOLI I VRTIĆU

Informirajte odgajatelje o postojećim alergijama.

Savjetujte neka vaše dijete sjedi dalje od izvora topline.

Učionicu je potrebno što češće prozračiti jer suh i pregrijan zrak može pogoršati stanje kože.

 

SPORT I AKTIVNOSTI NA OTVORENOM

Znoj,trava i pijesak mogu pojačati simptome atopijskog dermatitisa pogotovak ako je koža već nadražena. Prije boravka djeteta na
otvorenom ne zaboravite nanijeti hranjivu njegu koja će zaštititi kožu od vanjskih utjecanja.

VRIJEME JE ZA SPAVANJE!

Za svoje dijete izaberite pamučnu ili svilenu posteljinu i pidžamu.

Izbjegavajte plišane igračke u krevetu i uklonite stare madrace kako biste smanjili kontakt s grinjama i kućnom prašinom.

Važno je prozračiti dječju sobu prije spavanja i držati dijete dalje od izvora topline, ako je to moguće.