#NEPOPOLNA MAMA – PRIJATELJICE I MAJČINSTVO

Evu ste upoznali, ona je single supermama iz našeg susjedstva, Nepopolna mama ili u prijevodu nesavršena mama. Ali Supermama. Podijelila je s nama odličan tekst o prijateljstvu i majčinstvu. Sigurne smo da ćete kroz čitav tekst klimati glavom i odobravati jer ćete se pronaći baš u svakoj rečenici.

Jako brzo nakon plusa na testu trudnoće kod žena se pojavi neka sila, koja ih vuče u društvo drugih trudnica i majki. To je sigurno neki zakon prirode, kojega još nitko nije otkrio. Kao što kroz život trebamo društvo i prijatelje, tako su nam potrebni novi, kad krenemo putem roditeljstva. Nije da stari ne valjaju, Ali su nam potrebni i oni, koji imaju u tom trenutku života iste probleme i dileme i oni, koji su ih već riješili. Poslovica kaže, da je potrebno selo da bi se podiglo dijete ali ja mislim, da je mama ta, kojoj treba selo. Njezino selo. A naći to nije uvijek lako. Nedavno sam negdje pročitala, da bi trebali napraviti aplikaciju, sličnu Tinderu, za pronalaženje mama frendica. Tipa ukucaš svoje interese i izbaci ti mame s istima. Primjer mojih bi bio: uživanje u kavi, izbjegavanje teretane, čokolada i online šoping. To bi nam olakšalo puno toga, za početak odmah bih izbjegla frendice sa idejama idemo na trčanje ili na pilates.
Majčinstvo može biti jako samotno iskustvo za nekoga, tko zapravo nikad nije sam i zbog toga je bitno potražiti prave ljude. 

Mama s djetetom iste dobi – jako bitno je imati majku s kojom imate djecu male razlike (na početku su bitni tjedni, ne samo mjeseci) jer s njom možete zajedno kroz različite “faze”. Teško je pričati mami bebe od dva mjeseca o kaosu u stanu ili mukama sa zubićima, dok ona ima u glavi, da će uvijek biti tako krasno, beba jede i spava, voziš je okolo u kolicima i piješ kavu (nema u tome ništa loše, i ja sam to prakticirala i uživala).

Mama s iskustvom – e to su majke s više djece, koje su već stari maheri u svim mogućim dječjim bolestima, lijekovima, fazama, igračkama i svemu što ide uz to. Imati takvu majku u svom imeniku, to vam je znači isto kao Google, ako ne i bolje. Pogotovo su te mame korisne kad vas malo uhvati panika, one znaju, da nije to ništa i da će sve biti ok. 

Mama dadilja – ima tih majki, koje će se same ponuditi, da pričuvaju tvoje dijete i znaš, da im to stvarno nije niti problem niti teško. Svaka majka treba nekoga, kome može ostaviti svoje dijete na sat, dva, da obavi neke obaveze ili jednostavno malo prodiše. Nije jednostavno naći takve majke, niti su svi za to (evo to ja nisam, niti se nudim, jer znam, da bi mi bilo užasno teško, da mi tuđe dijete plače, a ne znam zašto).

Iskrena mama – e tu sam ostavila za kraj. Ta je najbitnija i najteže ju je naći. To je mama kojoj možeš reći sve. Neće te osuđivati, neće to prenositi dalje i neće ti pametovati, Općenito je u životu teško pronaći takve ljude ali kad je u pitanju majčinstvo, te stvari postaju još teže, stavovi su različiti i svako je uvjeren da je u pravu. Pronaći mamu frendicu kojoj možeš reći da je ti je svega dosta, da se nisi tuširala 4 dana i da si potjerala muža kod svekrve, to je pravi jackpot.

Ovom popisu moram dodati jednu osobu – koja može, ali ne mora biti majka. To je ona the one s kojom možeš pričati satima, a da teme nisu beba, njezino spavanje, njezina kakica, cijena pelena i slično. To je osoba, koja ti pomaže ostati žena, koja će s tobom popiti čašu vina, prodebatirati događaje u gradu, sjesti na špicu ili ispričati koji je dobar film pogledala ili knjigu pročitala. 

Nije lako pronaći mama frendice, pogotovo jer s majčinstvom dolaze neki novi pogledi na svijet oko nas. Bit će tu svega – od iznenađenja, čuđenja, šokova i razočaranja. Ali je jako bitno potruditi se, izaći van, otići u park, na radionice za bebe i djecu, tražiti i truditi se. Nije samo bitno imati prijatelje čija djeca, će se igrati s tvojim. Bitno je, da ti imaš s kim pričati, kome poslati poruku i kome se nasmijati a i plakati.


EVA

Mlada, samohrana mama uvijek nasmijanom Luki, koji je njezin život pretvorio u kaos novih dimenzija. Zaljubljenica u kavu, crnu boju i more ( iako živi u deželi, kako voli nazivat svoju Sloveniju ), želi svijetu pokazati, da mame ne moraju biti savršene, da bi bile supermame.
Autorica bloga Nepopolna Mama.