Kuhinja koja miriši po blagdanima najtoplija je kuhinja. Mirisi cimeta, klinčića i toplih orahnjača prate nas od djetinjstva i čine ovo razdoblje najljepšim u godini. Blagdanski stol nezamisliv je bez klasika koje su spravljale naše bake, ali svako malo nove delicije pronalaze put do naših srca i postaju dijelom tradicije.
Naša obiteljska tradicija postali su i ovi keksići puni začina. Cimet, čokolada i muškatni oraščić čine ih pravim Božičnim keksićima, a đumbir i piment donose okuse orijentalnih delicija. Recept je to slavnog Yotama Ottolenghia iz njegove kuharice Jeruzalem.
Piment (najkvirc ili jamajkanski papar) naziva se još i allspice radi okusa koji podsjeća na nekoliko začina kao što su papar, klinčić, muškatni oraščić i cimet. Iako se često koristi u slanim jelima ova kombinacija okusa čini ga idealnim za spravljanje Božičnih kolača. Samo pola žličice pimenta vaše omiljene kekse učiniti će još boljima!
Ovi keksići su fantastični dok su još topli i mekani u sredini uz šalicu vruće čokolade. Možete ih pripremiti i do tjedan dana ranije te čuvati na suhom mjestu u dobro zatvorenoj posudi.
Spicy kolačići
20 g suhih brusnica
3 žlice konjaka
250 g glatkog brašna
1 ½ žličica kakaa
1 žličica praška za pecivo
½ žličice mljevenog đumbira
½ žličice cimeta
½ žličice pimenta (allspice)
½ žličice muškatnog oraščića
¼ žličice soli
150 g dobre crne čokolade, nasjeckane
125 g maslaca na sobnoj temperaturi
125 g šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
½ žličice ribane korice limuna
½ žličice ribane korice naranče
1 malo jaje
za preljev:
3 žlice soka od limuna
160 g šećera u prahu
za ukrasiti:
suhe brusnice
pistacijo
ušećereni đumbir
ribana čokolada
bomboni
Natopite brusnice u konjaku i pustite da stoje 10ak minuta. Pomiješajte sve suhe sastojke da se dobro prožmu: brašno, kakao, prašak za pecivo, začine, sol i crnu čokoladu. Miksajte kratko maslac sa šećerom, vanilijom i koricom limuna i naranče tek toliko da se svi sastojci povežu. Miksajući dodajte jaje i miksajte još minutu. Dodajte suhe sastojke u smjesu sa maslacem i miksajte dok smjesa ne postane homogena. Rukama umjesite tijesto u dok ne postane jedna masa.
Od tijesta oblikujte kuglice (oko 50 g svaka) i slažite u pleh na papir za pečenje sa 2 cm razmaka između kuglica. Stavite pleh s kuglicama u hladnjak na najmanje sat vremena.
Nakon sat vremena zagrijte pećnicu na 190 C i pecite kolačiće 15-20 minuta. Kolačići su gotovi kada se izvana ispeku ali je sredina još mekana.
Ostavite kolačiće da se hlade 5 minuta i za to vrijeme umutite štaub šećer s limunom za preljev. Nakon 5 minuta prebacite kolačiće na rešetku i dok su još topli svaki prelijte s jednom žlicom preljeva i odmah ukrasite po želji. Možete ih odmah servirati tople ili spremiti za kasnije.
ADRIANA
Hrana je moja stalna inspiracija. Kuhanje je mojih 5 minuta, moje vrijeme za mir i kreativu. Uz moja dva izbirljiva dječaka kuhanje je postalo i pravi izazov. Iako profesionalno nikad nisam bila vezana za pripremanje hrane i to se promijenilo. Sada svu svoju kreativnu energiju usmjeravam u projekt Granolarama u kojem sam spojila ljubav prema kuhanju i znanje o važnosti i utjecaju prehrane na zdravlje. Sve je počelo s preukusnim i nutritivno izbalansiranim granolama, a novih ideja je pregršt!