MINIMALIZAM I MAJČINSTVO

Otkad sam postala mama imam manje vremena i snage posvetiti se čišćenju i pospremanju kuće. Zato mi je važna dobra organizacija koja podrazumijeva ne preskakanje obaveznog jednotjednog čišćenja ma koliko god bila umorna, ne ostavljanje suđa u sudoperu, pospremanje igračaka i po mogućnosti redovno pražnjenje košare za veš. Iako ne uspjevam uvijek sve to odraditi, ipak se trudim. Čvrsto vjerujem u onu ako vam je kaos u kući, kaos vam je i u životu. No danas nije riječ o čišćenju kuće, danas ću vam objasniti kako nagomilavanje stvari može utjecati na naš život, a osobito na majčinstvo.

Većina vas kad pomisli na minimalizam zamišlja dom sa praznim zidovima i tri komada namještaja. No ovdje se ne radi o minimalizmu kao o stilu uređenja doma, već o minimalističkom načinu življenja i usvajanju određenih navika.

Jeste li već čuli za pojam “decluttering”? Decluttering znači rasčistiti prostore u kojima boravimo od svih suvišnih stvari koje ne koristimo i koje su nam zapravo nepotrebne. Decluttering uvodi red u naš život i naše misli, ostavlja nam više vremena i prostora za posvetiti se onome što nam je bitno. Koliko samo vremena znate izgubiti na traženje nekih dokumenata za koje ne znate gdje ste ih stavili? Koliko vas samo znaju frustrirati sve te stvari koje nemate snage uvijek ispočetka pospremati? Koliko ste puta rekli “nemam ništa za obući” iako se to ne bi reklo po sadržaju vašeg ormara?

Moj proces “declutteringa” započeo je preseljenjem u novi stan. Jednostavno sam odlučila baciti sve što nisam koristila barem godinu dana i početi ispočetka. Neugodno mi je uopće reći koliko je količinski toga bilo i da me sad pitate što sam bacila uopće se ne bih sjetila. Decluttering nije nešto što ćete napraviti u jednom danu, to je proces koji traje i kojem se morate posvetiti. Sad nakon godinu dana spremam se za još jedan temeljitiji decluttering jer sam zaista shvatila da je život puno ljepši i lakši kad živiš s manje stvari.

Teško je riješiti se stvari odjednom pa se tako jedan dan ili vikend možete posvetiti kuhinji, drugi garederobi itd. Bacite iz ormara zaista ono što niste nosili godinu dana. Rečenice tipa “Možda ću to opet nositi” ili “Dobro je za po kući” znače samo jednu stvar – nepotrebna gužva i nered u ormaru. Prije ćete otići u Zaru i kupiti nešto novo. Ostavite samo ono što zaista nosite. Ujutro nećete gubiti vrijeme kopajući po ormaru i bit će vam lakše kombinirati outfite. Isto vrijedi i za dječju robu koju djeca brzo prerastu, a vama se gomila u ormaru. Poklonite ju. Ako ju čuvate za drugo dijete stavite ju na stranu i pospremite u kutije.

Koliko imate u kupaoni otvorenih kremica i šampona koje ne koristite jer vam baš nisu odgovarali? Ili šminke kojoj je istekao rok trajanja?

Koliko u kuhinji imate suđa koje uopće ne koristite? Dječjih plastičnih tanjurića i žličica? Kad ste zadnji put provjerili rok trajanja začinima? Sigurna sam da ćete u kuhinji imati puno posla. Rasporedite namirnice, one koje možete stavite u teglice (Ikea ima odličan izbor) i etiketirajte tako da vam sve bude pregledno.

Spavaća soba oaza je mira i opuštanja. U njoj zaista ne bi trebalo biti nepotrebnih stvari nego samo onih koje nas smiruju i relaksiraju. Ostavite samo posteljine u kompletu, riješite se onih rasparenih. Sortirajte, pospremite, bacite. Ostavite samo ono esencijalno.

Pitat ćete se pa kakve veze sad to sve ima s majčinstvom? Ima! Iako je decluttering težak posao od kojeg će vam se možda dizati kosa na glavi ono što dolazi nakon njega vrijedno je svakog truda. Trebat će vam manje vremena za spremanje, što znači da ćete više vremena moći posvetiti svojoj djeci. Bit ćete manje frustrirani i živčani, sretna mama – sretna djeca. Moći ćete se više posvetiti sebi što znači da ćete biti zadovoljniji i počet ćete zaista uživati u svom domu, a to je ono najbitnije. Zato počnite već danas!

Na internetu pod pojmom “decluttering” možete pronaći puno savjeta i smjernica. Moja preporuka je blog Allie Casazza, Anuschka Rees za detox garderobe i knjiga od Marie Condo – Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život.