SVAKA MAMA MOŽE BITI FIT MAMA UZ SUNČANU SELETKOVIĆ

 

Umor i nedostatak vremena najčešći su izgovor svih mama za nevježbanje. Rezultat toga su onih nekoliko kilograma viška koji nikako ne idu dolje i zbog kojih smo često tako nezadovoljne same sa sobom. No ima i onih mama kojima je majčinstvo motivacija da još više rade na sebi. Jedna od njih je  i Sunčana Seletković koju nedostatak vremena nije spriječio u ostvarivanju vlastitih ciljeva. Upravo zahvaljujući majčinstvu Sunčana, fitness trenerica i aerobik instruktorica, danas radi ono što voli te svojim BudiFitMama programima pomaže svim ženama da se osjećaju dobro u svojoj koži.

1. Sunčana reci nam kako si od diplomirane ekonomistice sa nekoliko godina staža u korporativnom svijetu postala fitness trenerica i aerobik instruktorica? Što je za tebe osobno značila ta velika promjena? Fitness i nutricionizam su oduvijek bili moja strast. Od svoje 18. godine redovito vježbam i u svakoj fazi svog života bavila sam se nekim od fitness smjerova i hranila se po različitim smjernicama ili naputcima. Mogla bih reći da sam isprobala skoro sve. Čak sam se i educirala za fitness instruktora bez obzira što se još tada nisam namjeravala baviti fitnessom. Kad sam postala mama, uz obaveze prema bebi te obiteljske i poslovne obaveze nisam nalazila vremena za vježbanje i to me je jako mučilo jer sam se htjela riješiti nakupljenih kilograma u trudnoći. Tada se još vjerovalo da se za topljenje masnih naslaga mora vježbati četiri do pet puta tjedno po sat vremena. Kao majka i zaposlena žena nije bilo šanse da nađem toliko vremena za vježbanje. Tada sam počela istraživati, čitati knjige i pratiti događanja u svijetu fitnessa i shvatila sam da postoji učinkovitiji način vježbanja za sagorijevanje masnih naslaga. I tako je krenula moja priča. Prvo sam napravila program za sebe, pa su me prijateljice molile da njima kreiram program vježbanja. Zatim sam došla na ideju da napišem knjigu „15 minuta dnevno do vitkog tijela“. Malo po malo u meni se razvijala ideja o privatnom biznisu pa sam se educirala i na tom području. Iskoristila sam pogodnosti pri odlasku iz korporacije, osnovala vlastitu firmu i sredinom 2013. godine i služeno postala poduzetnica. U početku nije bilo lako. Morala sam se naviknuti da sama moram kreirati „posao“ kako bi došli prihodi. Stalno sam brinula hoću li skupiti dovoljno za plaćanje režija i hrane. Bilo je i neprospavanih noći. Srećom imala sam podršku supruga i obitelji tako da smo to početno razdoblje prevladali. Iako se i dan danas naježim na samu pomisao o tom teškom razdoblju, ipak sam ponosna na sebe što sam djelovala unatoč strahu.

2. Autorica si priručnika “15 min dnevno do vitkog tijela”. Misliš li da sve mame mogu pronaći vremena za vježbanja i koliko je važno vježbanje općenito za jednu ženu? Čvrsto sam uvjerena da svaka mama, bila ona zaposlena ili ne može naći 15 minuta dnevno za vježbanje. Stvar je prioriteta i kako su oni posloženi. Mamama je u prirodi da prvo zadovoljavaju potrebe svoje djece i obitelji a tek onda prelaze na svoje potrebe, međutim, često te potrebe zbog nedostatka vremena ili novaca ostanu neispunjene. Svojim vježbačicama govorim da ne čekaju da „nađu“ vremena nego da ga trebaju „ukrasti“ za sebe. Ako čekate da nađete vremena za sebe, uvjerena sam da ga nikad nećete naći jer će sve biti važnije. Ali ako ga ukradete, barem tih 15 minuta dnevno, puno ćete se bolje osjećati i cijela obitelj biti će na dobitku. Vježbanje je važno za svakoga jer je ljudsko tijelo građeno za kretanje. Nažalost, sjedalački način života nas je sve pomaknuo sa tog puta. Ljudi se više ne kreću dovoljno, previše jedu i stalno se loše osjećaju. Vjerujem da ako je mama sretna i zadovoljna onda je takva i cijela obitelj. Isto tako vrijedi i suprotno , nezadovoljna, troma i depresivna mama prenijet će takav osjećaj na cijelu obitelj. Ako je mama aktivna, dobro se osjeća, dobre je volje i raspoložena, ona će to svoje raspoloženje prenijeti na djecu. Imat će snage i energije za sve dnevne obaveze i za igranje sa djecom.

3. Koje su prednosti vježbanja u trudnoći i nakon poroda? Kad govorimo o vježbanju u trudnoći moramo voditi računa o posebnostima „drugog stanja“. Vježbanje u trudnoći je poželjno, pogotovo ako se trudnica bavila rekreativnim vježbanjem prije trudnoće. Ono može pridonijeti zadovoljstvu trudnice a i kasnijem lakšem porođaju. Vježbanjem u trudnoći trudnica svoje tijelo priprema na povećanje težine te spriječava probleme lokomotornog sustava. Vježbanjem se tijelo prilagođava promjenama u posturalnim odnosima i ravnoteži tijela. Trudnica može nastaviti sa svojim rekreativnim vježbanjem ali uz obavezan dogovor sa svojim ginekologom. Ne preporučuju se intenzivniji treninzi niti natjecanja. U svakom slučaju, poželjno je da se prije vježbanja trudnica posavjetuje sa svojim liječnikom.

4. Reci nam ukratko nešto o programima Total fit, FitMama ABC i Detox 21. Prije no što kažem nešto više o mojim programima, željela bih naglasiti da su oni napravljeni po mjeri žene i njezinog vremena da se posveti sebi. To su programi koji inicijalno imaju za cilj kroz redovito vježbanje i plan prehrane sagorjeti masne naslage i smanjiti broj kilograma ali su puno više od toga. Svaki moj program je više od programa mršavljenja. Kroz njega žene uče više cijeniti sebe i svoje vrijeme, više se (zasluženo) posvetiti sebi, kroz redovito treniranje one stvaraju osjećaj postignuća, osjećaj zadovoljstva i samouvjerenosti i na kraju kroz program one rastu u vlastitim očima i u očima obitelji. Svaki moj program daje „ključ u ruke“:

  • Kratke video treninge svaki tjedan koje vježbačice vježbaju od kuće u vrijeme koje njima najviše odgovara bez da moraju napustiti kuću i brinuti kamo će sa djecom
  • Plan prehrane izrađen od strane mag. nutricionizma sa cjenovno prihvatljivim i namirnicama dostupnim na našem području (nema račića niti lososa i slično)
  • Članstvo u zatvorenoj FB grupi koja je vrlo pozitivna i vrlo motivirajuća u kojoj se žene mođusobno druže i dijele svoja iskustva a istovremeno se potiču i hrabre

Tri moja najpopularnija programa su upravo Total fit, FitMama ABC i Detox 21.

Total fit je postavljen na premisi da želimo biti fit na svim razinama, ne samo na fizičkom. Što znači da želimo brisanjem nekih naučenih obrazaca stvoriti bolje mišljenje o sebi, svom tijelu i truditi se dati najbolje od sebe. Total fit također sadrži i program vježbanja sa novim video treninzima iz tjedna u tjedan, plan prehrane za svih 60 dana koliko traje program, te članstvo u zatvorenoj FB grupi i na kraju ovo je prvi program u kojem nudim motivacijske videe svaki tjedan. Motivacijskim videima objašnjavamo neke mitove u vježbanju i prehrani, naglašavamo važne i manje važne stvari u tom procesu, brišemo nepotrebne obrasce ponašanja i jačamo našu svijest o potrebi zdravog i aktivnog života.

FitMama ABC je program od tri mjeseca koji je namijenjen početnicima. Tada učimo neke od najučinkovitijih vježbi ali isto tako učimo i kako se zdravo hraniti. Kao i svi moji programi Fitmama ABC sadrži video treninge i to svaki tjedan novi video trening, plan prehrane za vrijeme trajanje programa i članstvo u FB grupi.

Detox 21 je nešto drugačiji program jer je namijenjen regeneraciji i čišćenju organizma. Ovdje je naglasak na zdravim namirnicama koje eliminiraju otrove iz tijela, kako bi se ono obnovilo, regeneriralo i bilo spremno za učinkovito topljenje masnih naslaga. Program traje 21 dan i umjesto intenzivnih treninga ovdje smo posvećeni laganijim treninzima poput istezanja, jutarnje i večernje rutine te destress trening. Kao bonus dobivaju se i vježbe disanja za pojedine situacije.

5. Osim vježbanjem baviš se i nutricionizmom. Što za tebe znači zdrava prehrana? Zdrava prehrana je u mom životu izuzetno važna. Ona mi daje snage da obavljam sve svoje obaveze sa voljom, daje mi izdržljivost da radim do kasnih sati i daje mi snage da redovito i intenzivno treniram u svojoj 50oj godini života. Za razliku od mojih vršnjakinja ne trošim tablete, tlak mi je skoro savršen, nemam masnoća niti kolesterola u krvi, odlično se osjećam i odlično izgledam. Za mene osobno bilo je važno postići određenu ravnotežu u životu. Puno vremena osim vježbanju i prehrani posvećujem i odmoru jer je upravo odmor važan za poticanje kreativnosti koja je u mom poslu važna.

6. Kako je biti mama i “raditi od doma”? Sigurne smo da ima puno prednosti, ali i nedostataka. To je svakako mač sa dvije oštrice. S jedne strane imam slobodu da sa svojim vremenom radim što želim a sa druge strane prilično je teško uskladiti obaveze kao mama i supruga sa obavezama kao zaposlenica i poduzetnica. Kad si kod kuće svi očekuju da si na raspolaganju cijeli dan pa ponekad moji dani liče na brzinske utrke s preprekama poput kuhanja ručka, pripreme djeteta za školu, peglanje veša, spremanje i na kraju poslovnih obaveza i sastanaka.

7. Za kraj, reci nam gdje pronalaziš svoju motivaciju? Motivaciju pronalazim prvenstveno u svojoj ljubavi prema vježbanju i zdravoj prehrani, u svojoj obitelji koja je puna podrške i mojim vježbačicama sa kojima postižem odlične rezultate i gradim prijateljske odnose. Želim im biti osoba kojoj se sa povjerenjem mogu obratiti i podijeliti svoje brige i dileme. Želim se veseliti sa njima kad dođu do svog cilja. Jer njihov uspjeh je i moj uspjeh.

 

BLIC PITANJA

Kakvu kavu piješ? Crnu bez šećera….sa kofeinom. Bez ranojutarnje kave ne funkcioniram.

Večera u restoranu ili pizza i dobar film kod kuće?  I jedno i drugo. Češće ovo drugo ali umjesto pizze kokice.

Štikle ili tenisice? I jedno i drugo. Više tenisice i vježbačka oprema, ali također se volim srediti kao dama i pokazati svoju zanosnu liniju hahahahaha.

Godišnji: zima ili ljeto?  Ljetooooo, tada se osjećam baš baš onako SUPER! Ne volim zimu. Volim zimu jedino kad mogu nositi široke suknje, debele dolčevite i čizme.

Opiši svoju obitelj jednom riječju. Skladnosretna.

Više o Sunčaninim programima saznajte na njezinoj službenoj stranici BudiFitMama na kojoj možete pratiti i njezin blog.