QUICHE OD PALENTE, BLITVE I MOZZARELLE

Najljepši su oni dani kada ne moram napuštati netom pripremljene sastojke za jelo u kuhinji, ili još bolje kada tek dva tri puta rukom zamjesim tijesto pa su mi ruke mljackave, ili još bolje kad je pečenje tijesta pri kraju pa jednim okom vrebam timer, a drugim malu pošast u boravku, ili još bolje… kada obojica snivaju slatke snove. A to su eventualno vikendi, kada je gospon’ muž doma, pa preuzme pošast, a minić je zasada u spavalačkoj fazi što znači da je divna nezahtjevna beba. E, to su ti divni dani, kada sunce sja kroz prozor, kada je najdraža šalica s cappuccinom na šanku, a novi recept u ruci. Ni elana ne manjka 🙂  To su dani kada se ručak sastoji čak od dva pa i tri jela, a ne od standardnog brzinskog jednog! Ovoga puta su dva jela sklepana od istih sastojaka, divnog svježeg povrća koje osim finog okusa i zdravlja koje pruža, je i vizualno efektno i podsjeća na proljeće! S veseljem vam predstavljam jedno od najdražih jela, povrtni bezglutenski quiche, finog tankog prhkog tijesta i sočnog bogatog nadjeva čije sastojke možete mjenjati po ukusu. Danas njime dominiraju blitva i brokula, koje se odlično nadopunjavaju čak i u juhici!

Uživajte!

 

QUICHE OD PALENTE,BLITVE I MOZZARELLE

tijesto:

80 g bezglutenskog mix brašna
100 g kukuruznog brašna
40 g palente (kukuruzne krupice)
140 g maslaca
prstohvat soli
1 jaje
1 žlica kiselog vrhnja

nadjev:

4 jaja
300 ml slatkog vrhnja
sol
papar
2 žlice palente
150 g mozzarelle
100 g lista blitve
100 g cvjetova brokule

Brašno i palentu pomiješajte,dodajte sol, maslac narezan na listiće,jaje i vrhnje i zamjesite prhko tijesto. Zatim ga razvaljajte i stavite u okrugli kalup za quiche (promjera oko 26 cm). Tijesto pecite oko 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200’C. Za to vrijeme pripremite nadjev. Umutite jaja s vrhnjem,dodajte sol,papar, palentu, naribanu mozzarellu, blitvu i brokulu (blanširane oko 10tak minuta) i promješajte. Ostavite da odstoji oko 5 min. Smjesu izlijte preko tijesta i pecite u pećnici zagrijanoj na 180’C oko 30 minuta tako da po površini porumeni. Poslužite topli quiche uz gustu povrtnu juhu ili hladnu salatu.


IVANA

Supermama ekscentričnog Jana i anđeoskog Viga, ovisnica o cappuccinu, televiziji i udobnosti svog doma. Zaljubljenica u ne-boje, minimalizam i tenisice, fali joj barem 5 dodatnih sati u danu i uredno svugdje kasni. Njezina najdraža parola “red, rad i disciplina” unatrag 4 godine u njenom domu više ne pali. U slobodno vrijeme sanja nove recepte, gomila nove sastojke i nada se da će to dvoje pretvoriti u nešto opipljivo i jestivo u roku tjedan-dva. S vama će rado dijeliti svoje bezglutenske poslastice kojima je i sama očarana.