LITTLE PEOPLE BY TEA JO

Teu, damicu koja je osmislila Little People by Tea Jo, sam upoznala prije par godina kroz njezin rad, još dok nisam postala majka. Ono što sam znala tada jest da želim stati pred njezin objektiv čim saznam da sam trudna. Obzirom da je tih 9 mjeseci proletilo, pred objektiv je stao moj sin. Oduševljenje njezinim radom koji je od tada još više napredovao, odlučila sam podijeliti s vama.

Svaka od nas želi imati uspomenu na te prve dane, prve mjesece, prvu godinu kada sve otkrivamo po prvi put, a ako to možemo spremiti poput bajkovite priče, tim bolje. Tu nastupa Tea, simpatična superžena koja se krije iza objektiva, koja uspjeva tu emociju i ljubav koju samo majka može osjetiti, pretočiti u fotografiju.

 

Tea kaže kako je oduvijek bila kreativac. A kako je krenula priča Little People by Tea Jo, ispričala nam je sama: “Kako sam zakasnila na upis u primjenjenu školu, izbor školovanja za fotografa se nekako nametnuo sam po sebi. Profesor iz škole je svojim pristupom predavanja o fotografiji u meni potaknuo želju za bavljenjem fotografijom. Kako se već na samom početku školovanja primijetilo da imam oko za detalje, tako je moja priča krenula sa portetiranjem ljudi, a kasnije i beba.”

“Biti fotografom” je postalo iznimno popularno, koliko je teško doći do titule jednog od najkvalitetnijih? Biti “fotograf” danas nije teško, ali svojim radom zapravo pokazujemo koliko smo ozbiljni u svom naumu biti profesionalni fotograf ili amater. Iza svakog uspješnog fotografa stoje godine i godine rada u sjeni. Prije ili kasnije, ako to zaista želimo, trud, predanost tom poslu i odricanje će uroditi plodom.

Kada gledamo fotografe, zapravo čitav proces djeluje vrlo jednostavno, koliko zaista je jednostavno napraviti kvalitetan shooting? Jednostavno i brzo u profesionalnoj fotografiji ne postoji. Iza svake “najjednostavnije” fotografije stoji jako puno posla i razrađivanja do zadnjeg detalja.

Znamo da fotografiraš i najmanje, proces fotografiranja beba starih svega par dana, kako to izgleda? Fotografiranje tek rođenih beba zahtjeva pripremu bebe i scenografije prije samog snimanja. Za vrijeme snimanja se uvijek maksimalno prilagođavamo bebinim potrebama. Tu je uvijek red hranjenja, presvlačenja, maženja i tek na kraju red fotografiranja. Proces samog fotografiranja je izrazito zahtjevan i dugotrajan obzirom da je za neke poze za sigurnu izvedbu potrebno i do pola sata. Ponekad, kada se dođe do pravilne izvedbe poze, beba se probudi ili rasteže pa je potrebno sve ispočetka odraditi. Prema svakoj bebi se individualno pristupa jer iako tek rođene svaka već ima svoj karakter. Nakon višesatnog snimanja, puno sati potrebno je odraditi i u postprodukciji.

Je li zahtjevnije fotkati bebe ili starije klince? Nama svakako djeluje kompliciranije ove malo veće klince? Zapravo, jednostavnije mi je fotografirati veće klince, s njima već možeš pregovarati i dobiti ih na forice dok sa bebama tu nema puno priče. Ako se bebi plače taj dan i ne uspijete ju smirit niti jednom metodom smirivanja, smatram to puno većim problemom od starijeg djeteta koje obično kroz igru ipak odluči surađivati.

Možeš li istaknuti neke od fotografa koji su ti uzor? Od uzora u newborn fotografiji bi svakako izdvojila svoju mentoricu Jade Gao, Luisu Dunn, Sandru Hill i Erin Tole koje svaka na svoj posebni način fotografiraju bebe. Od uzora za stariju djecu bi izdvojila Lisu J Holloway i Meg Bitton.

Kakvi su planovi za budućnost s Little People by tea Jo? Planovi za budućnost su maksimalno se posvetiti newborn fotografiji te malo više posvetiti vlastitom stvaranju obitelji. Obzirom na ograničenu količinu termina po mjesecu i radi puno posla sa fotografijama u postprodukciji, potrebno se naručiti do mjesec, a ponekad i dva unaprijed. Zapravo nikad nije dovoljno rano se naručiti za termin, koji se iz bilo kojeg razloga može i pomaknuti, dok je last minute termin sve teži za ubaciti.