tabu

Nedavno je jedna od mojih dragih urednica izjavila da joj se čini da među nama mamama postoje dvije tabu teme. Teme o kojima se javno ne progovora niti ne piše, a to su seks i svekrve.  Prvu ću ostaviti kojoj od kolegica kolumnistica, a sama ću eto, pokušati biti hrabra i progovoriti o svekrvama (da smo u kazalištu ili na filmu, na spomen same riječi bi zagrmilo i sijevnulo u daljini :-)).

Kada govorimo o društvenim mrežama, izuzev zabave i zarade, koje su usko povezane s istima, komentari korisnika su meni osobno bili i ostali najdražim nusproduktom. Komentari su raj svakog imalo zainteresiranog sociologa ili ovakvih poput mene koji iz istih vole, onako laički, izvlačiti neke vlastite zaključke i tražiti zajedničke nazivnike. Kad  god se potegne tema svekrvi, čini mi se da se žene svrstavaju u dvije skupine. Prve su one oduševljene svojim svekrvama. Ne samo da ih vole i poštuju već su im i neizmjerno zahvalne, jer im te iste svekrve čuvaju djecu, kuhaju ručak svaki dan, a nerijetko počiste i operu. Druga su skupina one koje sa svekrvom nikako ne mogu na „zelenu granu“ jer su one „posesivne, dosadne i naporne te guraju nos gdje mu nije mjesto.“ Ako bi postojala treća skupina (a tih baš i nisam primijetila mnogo), tu bi bile one žene koje su imale toliku „sreću“ da im je svekrva ili na drugoj strani svijeta ili da je (iz nekih xy razloga poput karijere ili aktivnog životnog stila) krajnje nezainteresirana za sinov brak i njegovu odabranicu.

Ukoliko bismo rezimirali, razlikujemo „divne svekrve“ koje su besplatne dadilje i služavke te posesivne majke koje se ne mogu pomiriti s činjenicom da više nisu jedne i jedine u „sinekovu“ životu. No, je li to uistinu tako i trebali li uopće biti tako?

Vjerujem da je svaka od nas nekada imala nesuglasice s vlastitom svekrvom dok su zbog nekih pucali i brakovi. Kao u svemu u životu, vjerujem da svaka priča ima dvije strane i da za eventualne probleme ne može isključivo biti kriva jedna strana.  Ono što sam ja naučila iz svog vlastitog iskustva jest da moramo sagledati širu sliku i pokušati prihvatiti različitosti među nama. Vjerujem da nećete postati prijateljicom ženi koja vam karakterno ne odgovara. Svekrvu se ne može birati, ali čak i da vam „nije po guštu“ potrebno je raditi na tom odnosu kao i na svakom drugom. Ogovaranje s najboljom prijateljicom će vam donijeti trenutno olakšanje, ali neće riješiti problem.

Razgovarajte otvoreno sa svekrvom o tome što vam smeta te dopustite da i ona sama iznese svoje vlastite sumnje i nesigurnosti. Ukoliko je moguće, pokušajte izbjeći uplitanje muža u čitav proces jer ne zaboravite-ona je njegova majka. Ukoliko ipak zatrebate i njegovu pomoć, iznesite mu „muke po svekrvi“ na miran i civiliziran način (bez pejorativa), ponovno imajući na umu činjenicu da pričate o ženi koja ga je rodila i odgojila.

Nije lako i nije kratkotrajan proces. Ono što ja sama pokušavam napraviti jest osvijestiti činjenicu da sam majka dvojice sinova te da ću neminovno biti svekrvom jednog dana. Kakva ću ja biti prema toj ženi? Smatram da trebam početi s vlastitim sinovima. Rodila sam ih i odgojila, ali zato ne polažem pravo na njih i njihov život. Mogu ih savjetovati, ali u konačnici, oni su ti koji biraju s kim će provesti život i ja se u to nemam pravo miješati. Koliko god ih volim i koliko god oni vole mene, ne smijem od njih napraviti „mamine sinove“ , već ih ja sama trebam znati pravovremeno „odgurnuti“ iz krila i naučiti da se mama poštuje i voli, ali da je žena ta s kojom će stvoriti dom i obitelj.

Možda se ne slažete s vlastitom svekrvom i nikada neće, možda i ne želite, razložno ili bezrazložno, ali budite vi one koje će učiniti promijenu. Budite vi one koje će odgojiti dobrog muškarca za neku drugu ženu. Da, za neku drugu ženu. Ne za sebe.

IVANA Uvijek sređena, naspavana, racionalna, odmjerena #supermama dvojice dječaka koja će na našem portalu dijeliti savjete kako biti sve to. Ili NE!? Idemo ispočetka… tridesetdvogodišnja Zagrepčanka i ponosna mama dvojice malih muškaraca koja (nekad manje, nekad više uspješno) pokušava “žonglirati” između majčinstva, posla i mrvice slobodnog vremena za sve one male, ženske radosti koje ovaj život čine ljepšim. Zaljubljenica u modu, kavu, čokoladu, dvorce i Instagram. Na našem će portalu pisati o svim onim pitanjima s kojima se susreće gotovo svaka današnja žena i majka.