NAJ, NAJ, NAJ TJEDAN U ZAGREBU. ŠTO ČEKAŠ? ČITAJ!

Nakon neviđene gužve na granici, dvije isheklane kapice s 3 ukočena i polu iznervirana klinca napokon smo se dočepali Zagreba. Katastrofalna prognoza vremena govori nam već danima da nam ovaj tjedan baš i neće puno koristiti što baka ima dvorište. Ali nećemo očajavati.

Navečer smo se družili sa zmajem Anđelkom i kornjačicom Ritom koji su nas dočekali na stolu. Sljedeći dan smo se kao i svaki put uputili do knjižnice, koja nam je ugavnom prva stanica kad stignemo u Hrvatsku. Po pravilu kada dolazimo ovamo ne donosimo knjige sa sobom, nego se odmah prvi dan natrpamo knjigama iz knjižnice i gutamo ih svaki dan dok ne odemo. Jeste li znali da je članstvo u Knjižnicama grada Zagreba od ove godine besplatno za djecu do 15 godina?

Ovaj tjedan, osim Supermame u Jumi imamo još u planu posjetiti 17. MEĐUNARODNI NAJ, NAJ, NAJ FESTIVAL tradicionalni međunarodni kazališni festival u organizaciji GK Žar ptica.Festival je utemeljen 2001. godine, s ciljem da najbolju produkciju svih profesionalnih dječjih kazališta u Hrvatskoj prikaže mladoj zagrebačkoj publici u vrijeme proljetnih školskih praznika. Naj, naj, naj festival je od 2007. godine međunarodni. Festivalska konkurencija time je obogaćena različitim pristupima kazališnoj umjetnosti za djecu, koju svaka zemlja gost donosi sa sobom kao svoju specifičnost. Osobitost festivala je da su sve predstave besplatne. Na taj način svakom djetetu je omogućeno da školske praznike provede u kazalištu, uživajući u najboljim domaćim i stranim predstavama.

PROGRAM

Druga super manifestacija ovog tjedna, za koju smo kao i za prvu saznali u knjižnici, je Noć knjige.

Ove godine iznimno Noć knjige održat će se od 21. do 24. travnja, i tako “zagrliti vikend”, čime će postati najdulja kulturna noć u Hrvatskoj. Brojnim programima i prodajnim akcijama obuhvatit će Dan hrvatske knjige (22. travnja) te Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja), a istovremeno i brojnim školarcima diljem Hrvatske omogućiti da prvi dan škole provedu s knjigom u ruci.

Noć knjige 2017. obilježit će se u čak 234 grada i mjesta širom zemlje. Više od 500 sudionika (knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, instituti, kulturni centri, bolnice, muzeji, udruge pisaca i ljubitelja knjige…) pripremilo je više od 1020 različitih programa i prodajnih akcija (s najvećim brojem programa u Zagrebu – 255) koji će obuhvatiti najmlađe i najstarije, školarce i studente, bicikliste, kvizomane, profesionalne pripovjedače i zahvalne slušače, čitače od stila i bibliofile raznih profila. Prodajne akcije i popusti moći će se ostvariti u više od 100 knjižara i antikvarijata, dok će velik broj knjižnica omogućiti besplatan upis ili vraćanje knjiga bez naplate zakasnine.

Čitaonice i pričaonice, kreativne radionice, kvizovi, dramske izvedbe, nastupi stand up komičara, javna čitanja i druženja s knjigom na otvorenom, šetnje ulicama, parkovima i trgovima gradova, akcije u javnom prijevozu, čitanja djeci u bolnicama, starijima u staračkim domovima, zatvorenicima u zatvorima, glazbeno-poetski ili plesni perfomansi, programi za djecu azilante, ali i klasična predstavljanja knjiga, druženja s autorima i zalogaji za ozbiljnije književne sladokusce – sve to posjetiteljima će biti ponuđeno na bogatom „knjiškom meniju“ ovogodišnje Noći knjige.
Četiri dana, punih 96 sati, knjizi će pripadati mjesto koje joj njezini štovatelji priželjukuju u svakom trenutku. U vlakovima, na brodskim linijama, u parkovima, školskim klupama, staračkim domovima, kafićima, svugdje gdje se zamisliti može, zaskočit će nas da nas podsjeti na važnost i ljepotu otkrivanja neistraženih svjetova.  U suradnji s Hrvatskim željeznicama i Jadrolinijom, omogućeno je putnicima u prigradskim vlakovima na području Zagreba i okolice i putnicima sva tri plovna područja Jadrolinije (deset brodskih linija, od sjevera do juga Jadrana) emitiranje audiopriča/zvučnih knjiga za djecu. Audiopriče je ustupila Croatia records iz svoje edicije „Bakine priče“ (od 21. do 24. travnja).

Svečano otvorenje manifestacije održat će se u petak, 21. travnja u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, uz predstavljanje najnovijih rezultata istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj (GfK, 2017.)

Vidimo se? Ja ću biti ona koja krade plakate, zar nisu fenomenalni?


PETRA

Petra je eko osviještena supermama (hahahahaha) TRI dečkića, koja iz svoje komocije ne koristi platnene pelene. Zagrepčanka sa stalnom adresom u Budimpešti već toliko dugo da je nepristojno i pitati. Razmišlja u hashtagovima, živcira klince s neprekidnim fotkanjem i što od godina, što od tegljenja gore spomenutih ili njihovih rekvizita neprekidno joj trnu ruke.

Uz tri hahara Petra pokušava održavati na životu Nokoncept blog, vodi Nokoncept store i predstavnica je hrvatskog brenda Boya u Mađarskoj.