KAKO VJEŽBATI KAD SI PREUMORNA ILI NEMAŠ VREMENA

Najčešće glavni razlog za nevježbanje kod mama je nemogućnost pronalaska vremena za fizičku aktivnost. Ili su preumorne ili prezaposlene za vježbanje. Shvaćam. Sve mi je jasno. I sama se borim s tim problemom. Mi mame obično letimo na sve strane, ne možemo otići ni 5 minuta same na wc, a kamoli na pola sata nasamo odraditi vježbe za guzu i noge.

Ali ipak postoji nešto što možemo napraviti. Postoji par načina kako da uklopite vježbanje u svoje svakodnevne aktivnosti. Najidealnije bi bilo kad biste bile dosljedne i držale se tih savjeta, no svi znamo da ima dana kad nam se jednostavno ne da pokrenuti. Ipak ključ je u tome da ne odustajete od svoga cilja jer uistinu, bilo kakva fizička aktivnost donijet će vam puno prednosti o kojima smo već pričali.

 1. Drugačiji pogled na vježbu. Riječ vježbanje najčešće nas asocira na određene vrste aktivnosti koje obično podrazumijevaju odlazak u teretanu ili na aerobik ili kućno vježbanje u pomoć Dvd-a. To sve uključuje i određenu sportsku opremu, ispravne tenisice i punooo vode. Zvuči kao puno posla zar ne? Odustajete već pri samoj pomisli. No vježbanje ne mora biti samo to. Vježbanje je i kad se umjesto lifta odlučite za stepenice, kad siđete dvije autobusne stanice prije i odšećete do kuće, kad se igrate lovice s djecom ili kad odete u šetnju s prijateljicom. Svaki dan pruža vam novu mogućnost da budete fizički aktivne, iskoristite to na pametan način!
 2. Uključite djecu u vježbanje. Jeste li ikad probali vježbati sa djecom? Djeca obično sve to gledaju na zabavan način i kroz igru i vjerujem da će rado s vama napraviti 10 trbušnjaka ili čučnjeva ili preskakati vijaču. Uostalom važno ih je od malih nogu naučiti zdravim navikama, probajte!
 3. Tko rano rani… Eh da, koliko god bilo teško, probuditi se prije svih ima puno prednosti, a s vremenom će vam preći u naviku. Osim ako ste zaista neispavana mama čije se dijete još uvijek budi x puta po noći onda – spavajte! Nema boljeg načina nego započeti dan s vježbanjem (i s kavom). Ostatak dana bit ćete puni energije i jednostavno zadovoljni.
 4. Kratke vježbe. Umjesto da 3 puta tjedno odradite vježbe od 60-90 minuta odlučite se za kraće svakodnevne vježbe od 15-20 minuta. 20 minuta zvuči zaista malo, koliko ste ih puta samo izgubile na nepotrebne stvari.
 5. Izađite van. Sjedilački način života glavni je krivac za razne probleme, među njima i gomilanje kilograma. Umjesto da sjedite na kavi sat vremena, prošetajte. Same, s djecom ili s prijateljicom, svejedno. Šetanje barem nije teško, a može napraviti ogromnu razliku u vašem zdravlju i životu.

  MARTINA

  Supermama jednog uvijek nasmijanog dječaka koja već više od jednog desetljeća živi na talijanskoj adresi. Romantična i sarkastična, opsesija su joj blogovi i digitalni mediji. Funkcionira poprilično dobro s obzirom na konstantan nedostatak sna. Najbolje ideje dolaze joj rano ujutro uz prvu neizostavnu šalicu kave dok svi još spavaju. Voli uživati u lijepim i jednostavnim stvarima poput tanjura dobre pašte, čaše crnog vina, Instagrama, dobre knjige kad uhvati vremena, šetnji po Ikei kad nema gužve, maštanja i trčanja. Voli kreativne i zanimljive ljude, inspirirati i biti inspirirana.

  @ouritaliandays