KU-KUC! PRIČA JE UNUTRA

Nakon Putne torbe priča o kojoj sam vam već pričala stiže nam još jedno ‘pomagalo’  koje potiče igru djece i roditelja – kutiju naziva »Ku-kuc! Priča je unutra«

U današnjoj užurbanoj svakodnevici roditeljima često nedostaje ideja za provođenje vremena s djetetom, a kutija »Ku-kuc« odgovara upravo na taj izazov roditeljstva i daje konkretne ideje, materijale i prijedloge za zajedničku igru. U središtu »Ku-kuc« kutije nalazi se »Knjižica s pričama za velike i male« s problemskom pričom za djecu na temelju koje se grade ostale aktivnosti: igra uloga pomoću lutaka, izrada obiteljskog stabla u formi drvenog okvira, izrada štambilja s motivima po vlastitoj želji te priprema šumske zimnice za ptice.

»Ku-kuc! Priča je unutra« kutiju osmislile su tri mlade psihologinje Centra za psihološku podršku i razvoj »Pričaj mi«, o kojem smo također već pisali. Koncept igre gradi se na temelju problemske priče za djecu. Svi tekstovi napisani su sa stručne psihološke strane, a kroz njih je istovremeno provučena nit osobnog stila koji je blizak roditeljima i kroz kojeg se roditeljima pokazuje razumijevanje u njihovim svakodnevnim izazovima u odgoju djece.

Set od sedam lutaka koji se nalazi u kutiji izrađuju radnice udruge Kamensko, a materijali za izradu obiteljskog stabla i štambilja izrađuje zagrebački stolar od bukvinog drveta. Na taj način su u proizvodnju uključeni hrvatski radnici, a cijeli proizvod je napravljen od prirodnih materijala. Za svoju su ideju bili nagrađeni za najbolji projekt socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj u 2016. godini, a uvršten je i u godišnji pregled dobrih primjera inovacija projekta Jadranske regije PACINNO.

Pročelnica Katedre za razvojnu psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu prof.dr.sc. Gordana Kuterovac Jagodić dala je svoju osobnu preporuku za korištenje »Ku-kuc« kutije:

“Usprkos svim suvremenim pomagalima i elektronskim igračkama, djeca i dalje najviše uživaju u igri sa živim osobama, osobito roditeljima. U takvoj igri mogu najviše i naučiti o svijetu, o sebi, o drugima. Kutija »Ku-kuc« posebna je kutija koja roditeljima nudi »alate« za učenje o osjećajima, o poteškoćama s kojima se susrećemo u životu i načinima kako se nositi s njima. Napravljena od prirodnih materijala, privlačnog izgleda i praktična za držati u kući ili vrtiću ili pak za ponijeti na putovanje, u bolnicu, u automobil, na izlet, u restoran, ova edukativna kutija je polustrukturirani materijal kojem možete udahnuti svoj duh i svoje specifičnosti i tako je najbolje prilagoditi potrebama svojeg djeteta.”

Svoj primjerak ove didaktičke igračke možete trenutno nabaviti kroz Indiegogo kampanju koja traje do 14. svibnja i po svemu sudeći biti će uspješna. 10 % iznosa svake kupljene kutije ili donacije usmjereno je na razvoj i širenje volonterskog projekta pripremanja predstava za djecu hospitaliziranu na dječjim bolničkim odjelima triju zagrebačkih bolnica kojeg provodi Centar Pričaj mi.


PETRA

Petra je eko osviještena supermama (hahahahaha) TRI dečkića, koja iz svoje komocije ne koristi platnene pelene. Zagrepčanka sa stalnom adresom u Budimpešti već toliko dugo da je nepristojno i pitati. Razmišlja u hashtagovima, živcira klince s neprekidnim fotkanjem i što od godina, što od tegljenja gore spomenutih ili njihovih rekvizita neprekidno joj trnu ruke.

Uz tri hahara Petra pokušava održavati na životu Nokoncept blog, vodi Nokoncept store i predstavnica je hrvatskog brenda Boya u Mađarskoj.