KAKO NAJBOLJE IZMAŠTATI FILM – BACAČI SJENKI

**ŠTO? Frooom!, inovativni program filmskog i medijskog opismenjavanja

**GDJE? osnovna škola Dr. Ivan Merz, Ulica Račkoga 4, Zagreb

**KADA? Za vrijeme ljetnih praznika, od 19. lipnja do 14. srpnja

Što je zapravo Frooom!? Premda nerijetko projuri i iza sebe ostavi samo trag svjetla, iza zagonetnog naziva Frooom krije se složeni obrazovni program koji Bacači sjenki organiziraju u Hrvatskoj od 2012. godine, a koji svojim polaznicima u trajno nasljeđe ostavlja veliko znanje, bonton i opću kulturu, kritičko razmišljanje te pojam o pametnom organiziranju slobodnog vremena.

 

Zašto poslati djecu na Frooom!? Zato da, dragi naši roditelji, budete sigurni da na Frooom!-u Vaša djeca pametno, no ne štreberski, u radu, no ne dosadno – dakle stvaralački i inovativno provode svoje slobodno vrijeme. I da znate da kroz Frooom upoznaju sav taj svijet medija oko sebe iz jednog novog kuta motrišta te proaktivno i smisleno koriste mnoge njegove mogućnosti, bez upadanja u zamke gubitka vremena i nepotrebnog virtualnog sadržaja.

Kako naaajbolje izmaštati film? Ležati na podu na leđima sat ili dva, a može i manje. Gurkati se laktovima i toptati nogama. Glasno se smijati, revati, lajati, hukati, coktati, frljiti, frktati, ciktati, cviliti, zviždati i pjevati. Zatim sve dobro promješati i podgrijati na ljetnom suncu. 

 Kako je to moguće? Integralnim pristupom neformalnom obrazovanju koji uključuje najrazličitije vidove suvremene umjetnosti i drugih društvenih znanja – od filmske tehnike, dramaturgije filma i pisanja scenarija, preko glume do sistemskih konstelacija, animacije i VJ-inga – voditelji Frooom!-a svojom neposrednom svestranošću i iskustvom s djecom prolaze team building i spajanje dječjeg i odraslog svijeta kroz pametnu igru, kreativnost, gledanje filmova i topli obrok.

Zašto postati Frooomovac? Zato da, dragi budući Frooomovac… otkriješ ono što si već znao na posve drugačiji način! Nakon Froooma ćeš ekipi u razredu moći reći da si s 

≈ naučio što inače ne vidiš gledajući film;

≈ uspio nestati iz kadra a da to nisi ni primijetio;

≈ stvorio oluju i prizvao sunce u istom danu;

≈ sto i jedan put snimao istu scenu;

≈ pokušao snimiti film… i onda još jedan, i još jedan;

≈ preko računalnog softwarea napravio niz manje ili više apstraktnih oblika i projicirao ih na prethodno napravljenu skulpturu od stiropora…. i naravno – ludo se zabavio!

 

Podrška projektu: Ured za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba; Hrvatski audiovizualni centar – HAVC; Agencija za elektroničke medije; Ministarstvo kulture RH; Zaklada Kultura Nova; Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva;

Projekt se ostvaruje i kroz savez udruga Clubture.