BEZGLUTENSKA TORTA S ČOKOLADNOM GLAZUROM

Bombastičan-takvim se može nazvati protekli vikend! Dva dana vozikanja van Zagreba u divnu prirodu, druženja, roštiljanja, prejedanja, minimum kretanja, sunčanja, i veselja ispraznilo nam je baterije, ali ispunilo srca i duše. Sva ona samokontrola tijekom tjedna je tako nestala u hipu uz drage ljude i bogat stol, pa rekoh kad je bal… Eto vam sad još bogatiji kolač! Volim se tješiti što je unatoč popriličnom udjelu čokolade, ovaj desert barem bezglutenski (znači zdraaaaaaav!), sočan i već na samoj granici kategorije voćnog kolača zbog visokog udjela svježe cjeđenog soka naranče i njene ribane korice!

Slatko a osvežavajuće-dobitna kombinacija koja poslužena ravno iz hladnjaka neće biti na odmet ni u ovim vrućim danima!
TAMNA TORTA S ČOKOLADNOM GLAZUROM
8 jaja
150 g smeđeg šećera
1 vanilin šećer
250 g mljevenih oraha
100 g čokolade
30 g kakaa
2 žlice naribane korice naranče
iscijeđen sok 1 naranče
džem od naranče
200 g čokolade za kuhanje
200 ml slatkog vrhnja
Žumanjke odvojite od bjelanjaka, dodajte im šećer i vanilin šećer i miksajte dok ne dobijete gustu glatku smjesu. Zatim dodajte naribanu koricu naranče te orahe pomiješane s kakaom i naribanom čokoladom.Umiješajte narančin sok,a potom lopaticom dodavajte snijeg od bjelanjaka.Smjesu izlijte u maslacem namazan i brašnom posut kalup za torte. Pecite u pećnici zagrijanoj na 160’C oko 80 minuta. Pečenu tortu premažite tankim slojem džema i pustite da se dobro ohladi.
Za ganache glazuru, čokoladu krupnije nasjeckajte i stavite u metalnu posudu. Slatko vrhnje zagrijte do vrenja i prelijte preko čokolade. Pjenjačom mješajte dok se čokolada ne rastopi i postane glatka. Ostavite da se malo ohladi i zgusne, premažite preko kolača  i dobro ohladite u hladnjaku.

IVANA

Supermama ekscentričnog Jana i anđeoskog Viga, ovisnica o cappuccinu, televiziji i udobnosti svog doma. Zaljubljenica u ne-boje, minimalizam i tenisice, fali joj barem 5 dodatnih sati u danu i uredno svugdje kasni. Njezina najdraža parola “red, rad i disciplina” unatrag 4 godine u njenom domu više ne pali. U slobodno vrijeme sanja nove recepte, gomila nove sastojke i nada se da će to dvoje pretvoriti u nešto opipljivo i jestivo u roku tjedan-dva. S vama će rado dijeliti svoje bezglutenske poslastice kojima je i sama očarana.