kako odgojiti emocionalno inteligentno dijete?

Edukativna konferencija Mliječni zub, čija je misija sažeta u sloganu Odgajati znanjem i srcem, u svom četvrtom izdanju održava se pod nazivom „Kako odgojiti emocionalno inteligentno dijete“. Konferencija, koju podržava Ministarstvo znanosti i obrazovanja, održat će se 13. i 14. ožujka 2020. u Zagrebu, u konferencijskom centru Kraš Auditorium.

Prethodne konferencije okupile su u Zagrebu vodeća imena europske i regionalne pedagogije, autore i roditelje, kao što su Jesper Juul, Ranko Rajović, Iben Sandahl, Godi Keller i ostali. Kroz stručna i popularna predavanja, interaktivne radionice, okrugle stolove i tribine konferencija obuhvaća aktualne teme poput razvoja komunikacijskih vještina djece u obiteljima i vrtićima, otkrivanja darovite i talentirane djece, poticanja najvažnijih kompetencija i vještina djece, a ovaj put će se baviti poticanjem razvoja emocionalne inteligencije.

EQ se razvija kroz čitav život, a potiče od najranije dobi

Znanstveno je dokazano da osobe koje imaju razvijene emocionalne vještine, lakše se mogu nositi sa zahtjevima i pritiscima okoline, te se nazivaju emocionalno inteligentnima. Niz istraživanja ukazuju i naglašavaju da djeca s razvijenijom emocionalnom inteligencijom postižu bolji uspjeh u školi, lakše pronalaze posao, općenito su zadovoljnija i uspješnija.

Program konferencije obuhvatit će pet osnovnih područja na koja se odnosi emocionalna inteligencija: svijest o samome sebi i vlastitim emocijama, kontrola nad emocijama, motivacija, empatija, odnosi s drugima. Sadržaji programa obuhvaćaju ulogu osjećaja u našem svakodnevnom životu, način na koji utječu na naš razum i ponašanje i kako ih možemo što efikasnije, korisnije, upotrijebiti za sebe i u radu s djecom.

O različitim aspektima emocionalne inteligencije govorit će više od 25 stručnjaka, autora i roditelja. Gošća iz Danske Lone Svinth, profesorica psihologije na Sveučilištu Aarhus, pričat će o važnosti izgradnje brižnih odnosa odraslih s djecom te na koji način takav odnos utječe na izgradnju EQ-a kod male djece. Upravo odrasli kroz empatiju mogu pomoći djeci najranije dobi da razumiju i reguliraju svoje osjećaje, kao i da nauče kako rješavati teške situacije i sukobe.

Prof.dr.sc. Vladimir Takšić prvi je hrvatski znanstvenik koji je počeo izučavati koncept emocionalne inteligencije te će publiku u svom izlaganju uputiti na povezanost i važnost interakcije između koginitivne i emocionalne inteligencije.

Marko Juhant, specijalni pedagog, jedan je od najpopularnijih autora o temama odgoja i roditeljstva u Sloveniji. Na temelju svog bogatog iskustva govorit će o presudnom utjecaju roditelja na djecu. Oni su original od kojeg dijete kopira što ima neku vrijednost, a što nema vrijednosti. Emocionalna inteligencija razvija se odgojem, uzorom, životom. Ne lekcijama i ne motiviranjem!

Bogati program konferencije obilježit će i dvije tribine te okrugli stol s brojnim gostima. Što osjećaju djeca s teškoćama u razvoju tema je okruglog stola na kojem sudjeluju odgojiteljica Sanja Sharairi, psihologinja Maja Bonačić, majka djeteta s teškoćama u razvoju Mirna Granatin, odgojiteljica Martina Trnka i defektologinja Ivanka Gregurinčić.

Na tribini „Mediji – djeca – emocije“ doc.dr.sc. Lana Ciboci, potpredsjednica Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu i Ana Dokler, glavna urednica portala medijskapismenost.hr, kroz interakciju s publikom tražit će odgovore na brojna pitanja i dati pregled recentnih istraživanja i znanstvenih spoznaja o utjecaju medija na različite aspekte dječjeg razvoja.

O važnosti prehrane i hidracije djece na tribini „Zdrava prehrana – put do pozitivne vibre“
razgovarat će Diana Gluhak Spajić, magistra nutricionizma, Mašenjka Katić, magistra nutricionizma i certificirani sommelier za vodu te Željka Klemenčić, gastro urednica, novinarka i autorica kuharica. Moderator tribine te voditelj cijele konferencije je Bruno Šimleša, poznati sociolog i popularni pisac.

Kids-friendly event

Idući Mliječni zub ponovno je ‘kids-friendly’ događanje, te će u subotu 14. ožujka biti organizirano cjelodnevno čuvanje djece u igraonici. Marija Ott Franolić čitat će djeci odabrana izdanja iz bogate ponude dječjih naslova Školske knjige.

Službena voda konferencije je Jana voda s porukom, sudionici će uživati u okusima Nescafe kave, a brojne naslove vezane za emocionalnu inteligenciju izlagat će Školska knjiga i Evenio.

Više informacija o konferenciji možete naći na www.mlijecnizub.hr