8 RAZLOGA ZAŠTO JE MAMAMA TEŠKO BITI NA DIJETI

Ljeto je sve bliže i bliže, a ja sam ove godine vrlo daleko od onog #bikini tijela koje sam nekoć imala. Nekako si mislim, ma imam još vremena. Kupaći kostim ne mogu ni pogledati jer se odmah zamišljam u njemu i isti tren priželjkujem da je zima. Da, istina je da mi mame uvijek pronađemo neki izgovor i onda kada ga nema, ali postoji barem 8 razloga zašto nam je ponekad teško biti na dijeti.

 1. Krenimo ispočetka – trudnoća. Naravno da dijeta ne dolazi u obzir. Iako dobro znamo da nije potrebno jesti za dvoje, mi ipak jedemo za dvoje. Naš organizam traži spajanje nespojivih kombinacija (krastavci i čokolada?), „jede li moje dijete dovoljno“ pitamo se još od začeća, ono mora rasti, a i zašto ne bi bar na taj način isprobalo sve okuse kad već prvih 6 mjeseci svoga života to neće moći. Uostalom, kažu da se kilogrami nakon trudnoće otapaju. Možda da još jednom za svaki slučaj proguglamo koliko se kilograma izgubi na porodu?
 2. Dojenje – e tu smo bombardirane sa svih strana činjenicom da se dojenjem mršavi. Zašto bi onda uopće bile na dijeti, kažu da nije dobro ni za mlijeko!? I dok jednom rukom pridržavate svoju malu štrucu koja uživa u svom mliječnom obroku, drugom rukom vi uživate u čokoladi…s keksom. Win win situacija, zar ne? Jedete i sagorijevate.
 3. Prvih 12 mjeseci majčinstva zaista je naporno. Beba je non stop zakačena za vas, vremena za sebe jedva da pronalazite. Mame nemaju vremena za jesti preko dana. Najčešće preskaču obroke ili pojedu nabrzinu neku glupost s nogu. Ako ste kao i ja u stanju ste i cijeli dan preživjeti na kavama. Ali onda dođe večer, napokon vaših 5 minuta, opuštanje uz najdražu seriju i uživanje, kako se to kaže, u jelu i pilu.
 4. Mame su ljudski usisavač. Ovaj sam pojam uzela od naše drage supermame Nade my2to4 koja se i sama našla u toj situaciji. Zašto ne možemo biti na dijeti? Zato što jedemo ostatke koje naši mali izbirljivi klinci redovno ostave na tanjuru. Ostatke od doručka, ručka i večere. Jer ipak šteta je baciti tu divnu hranu koju ste pripremili s toliko truda i ljubavi.
 5. Dječji snackovi. Keksići, čokoladice, bomboni. Uvijek neki snack spreman za park, za putovanja, za šetnju, za sve. Kako odoliti i ne ukrasti im barem malo? “Joj curi ti sladoled, daj da mama poliže!”
 6. Kad postaneš majka tvoj krug ljudi, hoćeš ili nećeš se mijenja. Sve manje imaš vremena za koktele sa svojim još uvijek single prijateljicama koje trenutno isprobavaju super dijetu o kojoj svi pričaju i koje se dižu vikendom u 8 samo ako idu u teretanu, sve više i više si okružena drugim mamama, a koktele su zamijenili dječji rođendani i krštenja…čitaj: torte, kolači, ručkovi, večere.
 7. Mamama je potrebno puno energije. I puno ugljikohidrata. Da naručimo pizzu večeras?
 8. Mame imaju loše dane. I tada sve što žele je jedna velika žlica…za Nutellu.
 9. Mame za dijetu uvijek čekaju sljedeći ponedjeljak.

  MARTINA

  Supermama jednog uvijek nasmijanog dječaka koja već više od jednog desetljeća živi na talijanskoj adresi. Romantična i sarkastična, opsesija su joj blogovi i digitalni mediji. Funkcionira poprilično dobro s obzirom na konstantan nedostatak sna. Najbolje ideje dolaze joj rano ujutro uz prvu neizostavnu šalicu kave dok svi još spavaju. Voli uživati u lijepim i jednostavnim stvarima poput tanjura dobre pašte, čaše crnog vina, Instagrama, dobre knjige kad uhvati vremena, šetnji po Ikei kad nema gužve, maštanja i trčanja. Voli kreativne i zanimljive ljude, inspirirati i biti inspirirana.

  @ouritaliandays