6 NAČINA KAKO OSTATI ZADOVOLJNA MAMA

Kroz razgovor sa gotovo svim mamama, čast izuzecima koje zaista imaju supermoći, sve nas muči ista stvar – kako ostati dobre volje i fokusiran na dnevne obaveze nakon što ste odspavali 4 sata i to ne u komadu. Umor je krivac za sve. I za nervozu, suze, povišen ton, neprospremljen stan. Ono što je najvažnije, želimo ostati pribrane sa svojim najmanjima, ne želimo da osjećaju našu nervozu. Želimo biti savršene supermame, uvijek nasmijane, i kada je teško, dovoljno staložene da možemo odgajati našu djecu i biti autoritet, a istodobno i obaviti sve što nas čeka na dnevnoj listi. Listale smo puno časopisa, čitale stručne literature i sve se zapravo svodi na ovih 6 točaka. 

  1. osluškuj svoje tijelo. Budiš se rano, a nisi jutarnji tip? Ne možeš izdržati navečer pogledati tursku sapunicu, ovaj, dokumentarnu emisiju na National Geographic? Trebaš osluškivati svoje tijelo. Naše tijelo nam govori koliko možemo i kada možemo. Ako vrišti da si umorna kroz jutro i da ne možeš izdržat budna navečer nakon što djeca odu spavati – obaveze ubaci u ono vrijeme kada djeca spavaju popodne. Osobno, to mi je jedinih 2 i pol sata kada stignem, a da nisam preumorna, obaviti sve što moram.
  2. spavaj čim se ukaže prilika. Ovo je točka koju je jako teško slijediti. Ali ima smisla. Ako ne možeš izdržati pogledati film s dragim, ako ti glava pada dok uspavljuješ djecu, pa što onda? Spavaj. Svijet neće propasti. Muž će vjerojatno pogledati tekmu i popiti pivicu. A ti ćeš skupiti energiju koja ti je toliko potrebna.
  3. napravi listu prioriteta. Ne može sve biti jednako važno. Napraviš li listu prioriteta, to može uvelike olakšati organizaciju slobodnog (ako se to tako uopće može nazvati) vremena, rješit ćeš se stresa i tjeskobe “kako sve stići?!”
  4. vježbaj. Koliko god mi to odgađale, pronalazile 101 razlog zašto ne početi danas, vrijeme je da te razloge minimaliziraš i na listu prioriteta staviš 15-20 minuta vježbanja. Za to ne treba teretana, niti najskuplje tajice, dovoljno je da upališ dobru glazbu, uključiš youtube i pronađeš adekvatnu vježbu. Nedavno smo pričale o vježbanju kod kuće. Uostalom, možeš i djecu uključiti u to. Bit će im zabavno, a napravila si nešto za sebe i svoje zdravlje. I garantiramo da će se raspoloženje odmah poboljšati.
  5. organiziraj prostor. Pisale smo i o tome. Baci stvari koje ne koristiš. Ako nešto nisi nosila, koristila više od godinu dana, sigurne smo da niti nećeš. Često se vežemo uz materijalne stvari, pa čuvamo čitavu silinu nepotrebnih stvari koje bi se mogle kategorizirati kao smeće. Vjerojatno im je i mjesto u smeću. Organiziran prostor uz djecu uvelike olakšava život.
  6. uzmi vremena za sebe. Relaksiraj se. Nekome je to kava s prijateljicom, nekome je to samo kava u tišini. Nekome je listanje instagramom, nekome je meditiranje. Uzmi vremena za sebe svaki dan. Lako je to reći, ali kada bi se uspjele disciplinirati i odraditi svih ovih 6 točaka, sigurna sam da bi nam život bio lakši.