7 STVARI KOJE SRETNE MAME RADE SVAKO JUTRO

U rutini je spas. Osobito kad imaš djecu. Svaka mala promjena, odstupanje od uobičajenih koraka i ponašanja vrlo vjerojatno koštat će vas živaca. Kad jednom svojoj djeci uspostavite rutinu sve je lakše. Rutina je za njih sigurnost. No osim djeci, rutina je potrebna i nama mamama. I to baš ona jutarnja kažu. U zadnje dvije godine jedina rutina koju sebi priuštim je brzinsko ispijanje prve jutarnje kave dok se iz sobe ne začuje: “mamaaa!”. Uvijek sam obožavala jutra, to mi je najdraži dio dana, tad sam najbistrija, najaktivnija i najkreativnija. Otkad sam postala mama jutra sam zamijenila za noći. Onaj divan osjećaj kad uspavaš dijete i napokon počinje vrijeme za TEBE! Bilo to uživanje u večeri, filmu, odgovaranju na mailove, pisanju ili pranju suđa, veša…nije bitno. Baš zbog tog večernjeg “vremena za mene” koje se najčešće produži do 2 ujutro, propustim uživanje u najljepšem dijelu dana – jutru. Istraživanja su pokazala da su mame koje imaju jutarnju rutinu zadovoljnije i sretnije. Probuditi se prije djece i odvojiti vrijeme prvo za sebe očito funkcionira. U namjeri da uspostavim opet svoju jutarnju rutinu (nakon godišnjeg!) malo sam istražila što je to što te sretne i zadovoljne mame rade za sebe svako jutro. Ako ovih 7 stvari ne radite svako jutro to ne znači da niste sretna mama, bitno je da radite ono nešto samo za sebe što vas usrećuje.

 1. Probudite se prije svih. Naravno, jer kako se inače posvetiti sebi? Ako ste jutarnja spavalica probajte svako jutro naviti sat 15 minuta ranije nego inače dok vam se organizam ne navikne na novo vrijeme. To vrijedi samo za one mame čija djeca spavaju cijelu noć, naravno.
 2. Odvojite par minuta samo za sebe. Prije nego što počnete misliti na svoju to-do-listu i u glavi planirati cijeli dan i što vas sve čeka uživajte u onom što vas veseli i opušta. Pročitajte odlomak iz knjige kojeg jučer niste stigle pročitati, odvojite 5 minuta više za svoju beauty rutinu, popijte kavu u tišini. Pobrinite se za svoje osnovne potrebe prije nego što se pobrinete za potrebe drugih.
 3. Neka vaša očekivanja za dan budu realna. Ponekad nam se čini da imamo milijun stvari za obaviti. Umjesto da se frustrirate i živcirate što ne možete sve stići, svaki dan odvojite par najbitnijih stvari koje morate napraviti. Sve ostale doći će kad tad na red.
 4. Vježbajte. Prije nego što prekrižite ovaj savjet s liste, probajte. Jedna serija trbušnjaka, čučnjeva, rastezanje, yoga…što god vam odgovara. Poslije smo uvijek preumorne za vježbu, zar ne?
 5. Doručak. Sretne mame navodno ne preskaču doručak. Jeste li znale da postoje namirnice koje nas čine sretnijima? Banana, avokado, suho voće, čokolada i naravno…kava. Sjednite i uživajte u prvom i najvažnijem obroku dana.
 6. Nabacite osmijeh na lice. Osobito ponedjeljkom ujutro. Ako dan započnete s osmjehom vrlo je vjerojatno da ćete ga tako i završiti, a vaše raspoloženje zarazit će i vaše najbliže.
 7. Isplanirajte svoj dan večer prije. Tako ćete uštediti vrijeme i energiju.

  MARTINA

  Supermama jednog uvijek nasmijanog dječaka koja već više od jednog desetljeća živi na talijanskoj adresi. Romantična i sarkastična, opsesija su joj blogovi i digitalni mediji. Funkcionira poprilično dobro s obzirom na konstantan nedostatak sna. Najbolje ideje dolaze joj rano ujutro uz prvu neizostavnu šalicu kave dok svi još spavaju. Voli uživati u lijepim i jednostavnim stvarima poput tanjura dobre pašte, čaše crnog vina, Instagrama, dobre knjige kad uhvati vremena, šetnji po Ikei kad nema gužve, maštanja i trčanja. Voli kreativne i zanimljive ljude, inspirirati i biti inspirirana.

  @ouritaliandays