5 RAZLOGA ZAŠTO SU MAJKE NAJBOLJI ZAPOSLENICI

Novi počeci, novi planovi, novi projekti. Ukratko – trese nas rujanska groznica! Moj veliki must have za „ovu godinu“ je pronaći posao. Pravi. Od 9-18.00 (talijansko radno vrijeme). U uredu. Nisam stvorena da budem domaćica niti da budem samo mama. Osim što mi je posao prijeko potreban ne samo zbog financijske sigurnosti potreban mi je i zbog mene same. Nedostaju mi ljudi, nedostaju mi dedlajni i sastanci. Životopis je updejtan, kao i motivacijsko pismo. Prošli tjedan poslala sam sigurno preko 10 molbi. Ništa. Nitko me ne zove. Kriza je. Znam. Traže se samo stažisti, pripravnici…a ako si majka šanse su ti još manje. Da, dobro ste me čuli. Moja bivša šefica jasno je dala do znanja da nikad ne bi dala posao ženi s djecom. Ako ostaneš trudna znaš da letiš van. Cura koja je radila prije mene dala je otkaz jer je htjela obitelj. One koje su ostale danas su sve single. Mislila sam ajde ona je takva, nekako ne vjerujem da su majke baš tako diskriminirane. Neki dan dopisujem se sa svojim instamamama. Jedna se taman vratila s razgovora za posao. Sve je bilo super dok nije spomenula da ima sina od dvije godine. Tog trena za nju razgovor je bio završen. Hoćete li čuti nešto još apsurdnije? Jednu poznanicu, želivši se uvjeriti da ne planira uskoro imati obitelj, pitali su koje metode kontracepcije koristi. Što biste im vi odgovorili?

Zaista me ne čudi što je natalitet u Italiji sve niži. Što žene imaju prvo dijete oko 35-te ili ga uopće nemaju. Što se već vraćaju na posao kad dijete napuni 3 mjeseca. Poslodavci misle da je nemoguće pronaći ravnotežu između majčinstva i karijere, da će posao pasti u drugi plan i da majke ne mogu dati maksimum i najbolje od sebe. Možda im se čini nemoguće raditi „dva“ posla“. Boje se da će mame previše biti na bolovanju,osobito ako imaju malu djecu, a tu je i opasnost od potencijalnog proširenje obitelji i još jednog porodiljnog.

Ono što ne znaju je da su statistike pokazale da su žene s djecom ne samo najbolji nego i najproduktivniji zaposlenici.

  1. Mamama motivacije za posao ne nedostaje. Prije svega tu je briga da svojoj djeci pruže najbolje i osiguraju im budućnost. Ima li bolje motivacije? No tu je i briga za sebe. Biti stay-at-home mama nije lako, ni fizički ni psihički. Moguće je imati i karijeru i majčinstvo. To što ste postali majka ne znači da je vaš život završio.
  2. U mamu se možete pouzdati. Ne trebate se brinuti da će dati otkaz samo zato što nije u dobrim odnosima s kolegama ili jer joj je posao stresan. Ipak treba platiti vrtić, knjige za novu školsku godinu, rođendanske poklone, satove engleskog jezika…da dalje ne nabrajam, djeca koštaju.
  3. Mame su eksperti za multitasking i time management. Jedna od stvari koje smo naučili od majčinstva je perfektno obaviti nekoliko poslova odjednom, a najbolje funkcioniramo kad smo u stisci s vremenom.
  4. Ostajemo pribrane u stresnim situacijama. Funkcioniramo savršeno u kriznim uvjetima. Ništa ne može biti gore od tantruma dvogodišnjaka. U redu za blagajnu.
  5. Imamo odlične komunikacijske sposobnosti. Moć uvjeravanja i i izvrsnu sposobnost zaključivanja pregovora. Kreativne smo. Kako bismo inače natjerale tantrumskog dvogodišnjaka da pojede brokulu?

 

Razmišljam da ovih 5 razloga navedem u svom sljedećem motivacijskom pismu. Možda me netko pozove na razgovor, ako ne zbog profesionalnih iskustava i sposobnosti onda barem zbog truda i originalnosti. #jasamsupermama


MARTINA

Supermama jednog uvijek nasmijanog dječaka koja već više od jednog desetljeća živi na talijanskoj adresi. Romantična i sarkastična, opsesija su joj blogovi i digitalni mediji. Funkcionira poprilično dobro s obzirom na konstantan nedostatak sna. Najbolje ideje dolaze joj rano ujutro uz prvu neizostavnu šalicu kave dok svi još spavaju. Voli uživati u lijepim i jednostavnim stvarima poput tanjura dobre pašte, čaše crnog vina, Instagrama, dobre knjige kad uhvati vremena, šetnji po Ikei kad nema gužve, maštanja i trčanja. Voli kreativne i zanimljive ljude, inspirirati i biti inspirirana.

@ouritaliandays