KAKO SAM IZGUBILA KILOGRAME NAKON DVIJE TRUDNOĆE

Drage Supermame,

Sve smo se susrele s viškom kilograma koje smo dobile u trudnoći, osim onih sretnica kojima je sve čarobno nestalo nakon poroda, jooooj kako im zavidim. Nikome nije drago kad stane na vagu svako malo, a kilogrami se samo gomilaju. Takav je bio slučaj kod mene. Nikad nisam bila Twiggy, ali bila sam onako taman po nekim nemanekenskim mjerilima. Inače sam veliki gurman i zaista uživam u jelu, novim okusima, isprobavanju novih recepata i slatkooooom… Moj najveći porok. Mršavljenje i slatko baš ne idu ruku pod ruku. Imam hrpu prijateljica koje ostaju mršave unatoč većem apetitu no to kod mene nije tako jer se zbilja sve „lijepi“ i moram dosta paziti ako želim ostati na istoj kilaži.

U trudnoći je s kilama sve krenulo nizbrdo što me nije previše iznenadilo. Sve se primalo na mene. Nisam se baš kontrolirala kad je hrana bila u pitanju i natukla sam u obje trudnoće jednak broj kilograma, točnije njih 23. Grozno zvuči, još je gore izgledalo, a najteže je bilo sad to tu napisati. To nisam bila ja. Doktor me tijekom trudnoće upozoravao na to, ali moram priznati da sam se bila previše opustila no kad sam toga postala svjesna, bilo je prekasno, kile su bile tu, a ja još nisam rodila.

Nakon poroda nisam to mogla dopustiti i sve je nekako krenulo svojim tokom. Jedva sam čekala doći doma kako bi mogli krenuti s nekom našom rutinom. I tako je i bilo. Naišla sam na jedan članak kako svakodnevnim brzim hodanjem od 12000 koraka možemo skinuti do 5kg mjesečno što je mene izuzetno ohrabrilo i odluka je pala. Kad smo bile spremne za izlazak na svježi zrak nije nam bilo kraja. Krenule su naše duuuge šetnje. Srećom, Nika je od prvog dana prihvatila vožnju u kolicima pa bila budna ili spavala, njoj je odgovaralo voziti se. Nikad nisam bila za posjete teretanama niti za aerobic jer sam se već ne mali broj puta upisivala na spomenuto i uvijek odustajala jer mi je naporno bilo pratiti te termine koji mi često nisu odgovarali.

Svi koji imaju Iphone znaju za aplikaciju Health koja broji korake. Ja sam se trudila dnevno napraviti 15000 koraka nakon kojih bi bila jako iscrpljena. Osim same fizičke aktivnosti morala sam srezati i količinu unosa kalorija. Izbacila sam slatko, napravila rez, odrekla se nečeg bez čega sam mislila da nema šanse da ću uspjeti. Uz ta dva segmenta pokrivena, htjela sam i neku kremu za učvršćivanje, ali koju smijem koristiti s obzirom na dojenje jer one s jačim koncentratom se ne smiju u vrijeme trudnoće i dojenja. I sad opet spominjem L’Occitaneovo bademovo mlijeko (još ćete pomisliti kako radim za njih haha, ali ne, samo jako jako volim njihove proizvode, pogotovo ovaj) koje učvršćuje tijelo, zateže ga. Sa svojim šetnjama sam krenula u veljači i bila sam jako uporna. Svaki dan brze šetnje, bez slatkog i naravno, bez prejedanja, sve umjereno, ali jela sam sve, a navečer prije spavanja mazanje mlijekom za tijelo. Meni je trbuh nakon carskog reza izgledao grozno neprivlačno, puno strija i mlohavo. Nikako nisam voljela svoj odraz u ogledalu. Jedva sam čekala poduzeti nešto. Vagala sam se jednom tjedno, odredila sam da to bude nedjeljom ujutro prije prvog obroka. U početku su kilogrami išli kao od šale i pomislila sam kako će ovo biti prelako no kad je brojka na vagi jedno vrijeme stagnirala, na trenutak sam se obeshrabrila. Pročitala sam na nekom forumu da se to zna često dogoditi i kako treba nastaviti istim tempom. Jedino kad nisam šetala su bili kišni dani, ali tada bi bar pola sata vozila orbitrek kod kuće. I to je u biti to. Kilogrami su se topili i ja sam do početka srpnja izgubila svu kilažu dobivenu u trudnoći no nisam niti nakon toga odustala jer je još tu bilo viška iz prve trudnoće, konkretnije još 12kg viška, tako da sam još uvijek u istom procesu. Zna mi se omaknuti pa pojedem nešto s popisa zabranjene hrane, ali nema veze, glavno da ne vraćam već izgubljeno. Doduše, mislim da mi uvelike pomaže i dojenje pri gubitku kila tako da se bojim što će biti kad prestanem. Morat ću se više kontrolirati u prehrani. Trbuh mi je znatno zategnutiji nakon 6 mjeseci intenzivnog mazanja kremicom što mislim da je odlično. Šteta što je ljeto gotovo.

U biti nema neke čarobne formule niti posebnih recepata i dijeta za mršavljenje. Jednom tjedno se važite, smanjite količinu hrane koju unosite, hodajte, trčite ili upišite teretanu i mažite se nekom dobrom kremom za učvršćivanje. Zvuči jednostavno, zar ne? Nije lako, ali mislim da jednostavno je.


MARTINA

Mama dviju djevojčica, supruga, učiteljica engleskog jezika, magistrica marketinške komunikacije i make up artistica…sve u jednom…Vesela i uvijek nasmijana, odgovorna i društvena. Uvijek tragam za nečim novim jer volim rad. Obožavam kuhanje pa uz make up blogove pratim i one kulinarske. Ipak me najviše od svega uveseljava i ispunjava moja obitelj. Rođena sam u Zagrebu, a od udaje živim u Samoboru već nekih sedam godina i otprilike toliko sam i zaljubljena u taj grad nadomak Zagreba. Za mene je svijet makeup-a vječni spoj kreativnosti, truda i mašte. Svako novo lice predstavlja novi izazov u kojem uistinu uživam. Započela sam još kao klinka šminkajući svoje prijateljice za subotnje izlaske te su one prepoznale moj talent. Kad sam se odlučila ozbiljnije pozabaviti ovim hobijem, upisala sam edukaciju kod naše poznate vižazistice Marije Butković koja me poučila raznim trikovima ovog zanimanja.

 

IG: @tinicazg

Professional make up studio Martina Pehar