POVRATAK NA POSAO NAKON PORODILJNOG

Najnovija istraživanja pokazala su da majčinstvo usporava ženinu karijeru i unazađuje ju za čak 6 godina. Jednom kad postanete majka mijenjanju se i vaši prioriteti. Nakon godinu dana porodiljnog dopusta, gdje su vaša glavna tema razgovora bile pokakane pelene, zaista se teško vratiti u svijet “odraslih” koliko god mi čeznule za tim. Naš svijet vrti se oko bebe, padamo u drugi plan, borimo se sa konstantnim nedostatkom vremena, neprospavanim noćima pa tako sve naše želje i snove najčešće stavljamo na pauzu. Prvi radni dan nakon porodiljnog osjećate se izgubljeno u prostoru i vremenu, prilagodba je teška, puno toga se promijenilo i osjećate se kao da tu ne pripadate. Mnoge od nas suočavaju se i sa nerazumijevanjem kolega i nadređenih.

Sjetite se svoje karijere prije majčinstva. Čak i par mjeseci bez posla dovoljno je da izgubite svoje radne navike, a vaš najveći strah je da su vas vaše poslovne vještine i iskustvo napustili. Nemate razloga za brigu, ako se prisjetite samo jednog svog radnog dana, shvatit ćete da ste još uvijek ona žena koja je uspješno odrađivala poslovne sastanke samo što je sad malo više neispavana. Povežite se sa kolegama na poslu, ako ste dobri sa svojim nadređenima pozovite ih na kavu, saznajte što je novo, što se promijenilo. Povežite sa onom ženom koja ste bila prije majčinstva i s ljudima koji cijene vaše poslovne sposobnosti.

Budite svjesni svojih “novih” vještina. Ne postoji niti jedan posao na svijetu kao “biti majka” koji će vam omogućiti perfektno usavršiti vještine kao što su multitasking, upravljanje vremenom, odlične komunikacijske sposobnosti i mnoge druge. Upravo zato ne bi vam trebalo manjkati niti samopouzdanja.

Never stop learning. Pa čak ni na porodiljnom. Pronađite vremena za učenje novog jezika. Odvojite sat vremena za radionice, seminare ili workshope. Informirajte se. Tako se nećete osjećati isključenom od ostatka svijeta.

Organizirajte se. Povratak na posao mogao bi u vaš život unijeti poprilični kaos. Počnite pisati dnevnu to-do listu. Poduzmite mjere opreza kao što je navijanje budilice na vrijeme i po mogućnosti prije ostalih ukućana, osobito prvi tjedan prilagodbe na poslu.

Budite razumni. Pronaći savršenu ravnotežu između majčinstva i karijere poprilično je težak posao i zahtjeva puno psihičke i fizičke pripreme. Ne vršite sami na sebe pritisak postavljajući nerealne ciljeve. Pokušajte biti staloženi, suzdržite se od izbacivanja svojih frustracija na poslu. S vremenom ćete se naviknuti na novu rutinu.

Shopping terapija. Napokon je došao i taj dan da odjeću za park zamijenite odjećom za posao. Počastite se novim komadom odjeće za prvi dan posla. Ako ništa drugo, osjećat ćete se zadovoljnije.