O MINIMALIZMU I MAJČINSTVU: HELLO HOME

Mamu Irenu otkrile smo zahvaljujući instagramu i njezinom predivnom minimalističkom profilu @ira_home na kojem dijeli detalje iz svoje svakodnevice. Osim profila na instagramu, Irena je nedavno pokrenula i lifestyle blog Hello Home, čija su glavna tematika interijeri i majčinstvo. Ono što nas je ipak najviše oduševilo je činjenica da se ova kreativna mama u slobodno vrijeme bavi dizajnom igračaka i nakita za mame. O čemu je riječ pročitajte u intervjuu.

Tko je Irena? Ukratko, Irena je mama dvoje dječice – osmogodišnjeg dječaka Ivana i dvadesetomjesečne djevojčice Stele, ponosna žena najboljem prijatelju, ekonomistica po struci, kreativac u duši, ljubiteljica minimalizma, prirode, zdrave hrane, čitanja i tjelesne aktivnosti, ovisna o kavi i čišćenju i vrlo emotivna.

 

Kako si se odlučila na pisanje bloga? Kao dijete sam pisala dnevnik i pjesmarice, sada pišem blog. Naprosto, sve te emocije i energiju želim negdje trajno pospremiti. Blog mi omogućuje fotografijom i riječima zabilježiti posebne trenutke, podijeliti sa drugima, potaknuti diskusiju oko raznih tema, te čuti i mišljenja drugih što me posebno veseli. Majčinstvo je posebna uloga žene, nešto vrlo zahtjevno i odgovorno, no neponovljivo i jedinstveno, te je neiscrpna tema i pokretač za pisanje. Osim majčinstva, inspirira me sve lijepo, vizualno ugodno, osjetilno posebno – pa tako pišem i o lijepim interijerima, finoj hrani ili tek trenutnom raspoloženju, predstavljam druge inspirativne blogove i potičem na aktivnosti preko DIY projekata. Ima tu još mnogo ideja, ali polako…. 🙂

Koje su prednosti minimalizma, u životu i majčinstvu? Bit minimalizma bilo u životu i/ili majčinstvu je pojednostavljenje svih područja života kako biste na prvo mjesto stavili ono, Vama, najvažnije i tome se posvetili. Neovisno je li riječ o nedostatku vremena tijekom dana, predmetima koji nas okružuju i zagušuju, ljudima koji nam crpe energiju – sve se može svesti na vrlo jednostavnu stvar – posložiti prioritete, odbaciti nepotrebno, posvetiti se najvažnijem i …. živjeti! Doista vrijedi ona – manje je više, jer se čovjek osjeća bolje i slobodnije i ostavlja mu se prostora za svjesno razmišljanje. Iz osobnog iskustva uvjerila sam se kako minimalizam potiče kreativnost i stvaralaštvo.

Manje je više, no postoje li neke stvari bez kojih ne bi mogla zamisliti svoj dom? Naravno. To su upravo stvari koje me na nešto podsjećaju, bude nostalgiju i lijepe osjećaje, pa tako ne bih mogla bez dječjih crteža, knjiga i časopisa koje volim, fotografija i mirisnih svijeća…

Kakvi te interijeri inspiriraju? Volim prozračne, osvijetljene interijere, ravnih i jednostavnih linija, umirujućih tonova upotpunjene prirodnim materijalima. Posebna su mi inspiracija interijeri uređeni u skandinavskom stilu koji pobuđuju onaj poseban osjećaj, tzv. hygge.

Najdraže mjesto u tvom domu? Teško mi je odabrati najdraže mjesto u svom domu jer živim tempom koji u svjesnom stanju uključuje istovremeni boravak u svim prostorijama odjednom 🙂 no kada bih baš morala odabrati samo jedno mjesto, bio bi to kutak u dnevnoj sobi u koji se sklupčamo svi zajedno i uživamo u muzici, gledanju TV-a, karaokama ili naprosto samo uživamo u tišini jedni u drugima.

Osim što si ekonomistica i blogerica, u svoje slobodno vrijeme baviš se i dizajnom nakita i igračaka. Reci nam više o svom brendu HELLO. Brend HELLO nastao je sasvim slučajno, iz osobne potrebe da vlastitoj djeci omogućim sigurne igračke koje potiču motorički razvoj i pobuđuju maštu i kreativnost, ali i da sebi omogućim bezbrižnost i maksimalno moguće olakšam fazu nicanja zubića kod bebe. 
HELLO trenutno uključuje 3 kolekcije: 
– za bebe kojima niču zubići u obliku zvečkica – žvakalica, 
– njihove majke u obliku nakita koji će moći bezbrižno nositi dok drže dijete na rukama,a pritom i elegantno izgledati,  te
– kolekciju drvenih kocaka za nešto stariju dječicu. 

Kako sam ranije spomenula, minimalizam je u meni potaknuo kreativnost i stvaralaštvo koje se odražava upravo preko brenda HELLO.

 Uz dvoje djece, je li teško pronaći slobodnog vremena za svoje hobije i za sebe? Uz redovne obaveze kao majke i supruge, smjenski organiziran posao sa punim radnim vremenom i radnim subotama, općenito je teško pronaći slobodnog vremena. Stoga, kada ga i imam, ne želim isključivati ni hobije ni djecu. Recept sam pronašla u uključivanju djece u svoje hobije pri čemu svi zajedno uživamo. Imam sreću što sam jutarnji tip, volim ustajati jako rano i upravo u tim trenucima nalazim vrijeme i za svojih pet minuta 🙂

Možeš li podijeliti s nama par svojih omiljenih blogova? Samo par? 🙂 imam ih mnogo i teško mi je izdvojiti svega nekoliko jer je svaki poseban i inspirativan na svoj način. Evo samo nekih od njih: Lili Halo Decoration  – mama Lidija, kreatorica prekrasnih naljepnica za dječje sobice, mentorica za uređenje interijera u skandinavskom stilu, inspiracija za sve ono oku lijepo… More Less Ines zgode i putovanja, DIY projekti i brojne druge teme kod Ines, mame prekrasnih dviju djevojčica…. Simplicity with Anniedecor predivan blog koji naglašava ljepotu u jednostavnosti donosi nam Anita koja ujedno i stvara magične crteže… #misusovo supermama rokerica Maja Marić sa njemačkom adresom, a tu je i noviji blog Mama Pleše mame Magdalene koja svoje majčinstvo donosi sa vjerskog, katoličkog aspekta.