OZLJEDE MLIJEČNIH ZUBA

Blanka Raguž Bubalo, dr.med.dent., Ordinacija dentalne medicine Švajhler, 01/3772570, info@dent-med.hr

Od rasta prvog zubića kod naših najmanjih, treba započeti s održavanjem higijene. O samoj važnosti pranja zubića, procesa rasta zubića i kako pomoći djeci prilikom rasta, već smo razgovarali s dr. Blankom Raguž Bubalo. Ovog puta smo pažnju obratili na ozljede mliječnih zuba.

  1. Ozljede zuba u mliječnoj denticiji ?

 Brojna dosadašnja istraživanja  pokazuju kako se zubne ozljede najčešće događaju kod djece u dobi između dvije i četiri godine. Razlog tome je što djeca u toj dobi još uvijek imaju nerazvijenu i neusklađenu motoriku, nisu u stanju prikladno procijeniti opasnost od ozljede, kontrolirati impulse i ne shvaćaju moguće posljedice svojih aktivnost . Razina traumatskih ozljeda je značajno viša kod dječaka nego kod djevojčica. Većina ozljeda dogodi se kod kuće  ili na igralištu . Glavni uzroci traume bili su udarci u tvrdi predmet  i padovi . Uglavnom se događaju tijekom igre ili su posljedica pada.  Zubi koji su najčešće zahvaćeni traumom su gornji centralni sjekutići u čak 90 % slučajeva .

 

  1. Što učiniti u slučaju ozljede zuba ?

Pravovremeno i odgovarajuće liječenje je od velike važnosti. Trauma zuba se smatra hitnim stanjem u stomatologiji, te se dijete treba što prije odvesti stomatologu. Često ih prati jače ili slabije krvarenje uz razderotinu kože lica, te uznemirenost djeteta. U toj dobi djeca su najčešće nekooperativna, te je potrebna asistencija roditelja ili neke druge odrasle osobe da dijete smire kako bi se napravio klinički pregled ili radiografske snimke traumatiziranog područja.

 

  1. Što povećava sklonost traumi zuba?

Čimbenici koji povećavaju sklonost nastanka ozljede zuba mogu biti : gornji prednji zubi izbočeni prema van, kratka gornja usna koja nepotpuno prekriva gornje mliječne sjekutiće, temperament samog djeteta, stresne situacije …

 

  1. Koje su posljedice ozljeda zubi?

Zub može biti izbijen, raskliman, slomljen, napuknut, s otvorenom pulpom ili bez, može biti nabijen u alveolu ili pomaknut. Mliječni zubi koji su nabijeni (intrudirani) mogu ozljediti trajnog nasljenika, napukli zubni korijeni mogu biti uzrok infekciji, pomaknuti zubi mogu poremetiti zagriz. Postoje razne kombinacije ozljeda, svaka od njih ima svoju proceduru u terapiji.

 

  1. Što ako je mliječni zub izbijen?

Većinom prevladava mišljenje da mliječne zube ne treba vraćati u alveolu, jer prilikom replantacije može doći do ozljeđivanja zametka trajnog zuba, te ankiloze;  ali se svaki pacijent treba individualno analizirati i primijeniti pristup koji je najbolji za pacijenta.  Pri dolasku mladog pacijenta u ordinaciju, korisno je učiniti RTG snimku alveole kako bismo se uvjerili da zub nije intrudiran, odnosno utisnut u alveolu.

 

  1. Koja je učestala posljedica traume zuba?

Promjena boje krune zuba je značajan pokazatelj stanja pulpe, kao posljedica krvarenja unutar pulpe. Većina se stanja nekroze mogu razotriti unutar 3 mjeseca nakon traume. Na prvi znak periapikalne upale potrebno je učiniti ekstrakciju radi sprečavanja proširenja upale na trajnog nasljednika. Tip i težina poremećaja koji su pronađeni među trajnim incizivima usko su povezani s dobi kada se ozljeda dogodila.

 

  1. Koji je savjet roditeljima nakon saniranja traume?

Dobro održavanje oralne higijene nakon ozljede mliječnih zuba vrlo je važno kako bi se spriječio nastanak infekcija ili komplikacija koje su vezane uz loše održavanje higijene usne šupljine. Stoga je vrlo važno roditelje educirati o provođenju adekvatne oralne higijene kod kuće.