JASMINA I LUTKICE

Imati onu jednu posebnu lutkicu, kojoj se povjeravaš, koju paziš i maziš, san je svake djevojčice. Mlada dizajnerica Jasmina Kosanović, umjetnička je duša koja svojim čarobnim dodirom stvara najljepše lutkice koje možete zamisliti. Lutkice koje svaka djevojčica, a i svaka mama poželi imati. Jasminu i lutkice otkrila sam još prije godinu dana, kada sam u čaroliji Adventa i vlastitoj zaljubljenosti u Labuđe jezero, Orašara i slične baletne predstave, sasvim slučajno ugledala lutkice o kakvima sam sanjala kada sam bila djevojčica. To su one lutkice koje bih i sada, kao majka, poželjela pronaći kao božićni poklon ispod bora. 

Odlučila sam upoznati tu kreativnu dušu koja stoji iza mojih lutkica iz snova. Radi se o mladoj dami, koja iglu i konac ne pušta iz ruku, koja svaku sekundu koristi za izradu svojih malih umjetničkih djela, koja čak i dok smo razgovarale, nije prestala stvarati.

Jasmina je svoju prvu lutkicu izradila još 1999. godine, i od tada nije prestala stvarati, kaže kako je u međuvremenu bilo pauza gdje se posvetila dizajniranju odjeće i revijama, ali stvaranje lutkica je nešto u čemu posebno uživa. Inspiraciju crpi iz svega oko sebe, ljudi, životinja i prirode, iz osobnog života, ali veliki utjecaj imaju ruske bajke kojih se sjeća još iz djetinjstva koje inspiriraju i svojim crtežom i samom pričom.

Kada sam Jasminu upitala koliko je zahtjevan sam proces izrade, po samom tonu glasa sam shvatila da se radi o dugotrajnom i izrazito zahtjevnom umjetničkom procesu. Od pronalaska kvalitetne tkanine koja će se savršeno ukomponirati u priču svake pojedine lutkice, preko krojenja haljinica, sve do finalnog izgleda.

Jasminine lutkice češće kupuju odrasli, i to kao dekor u stanovima, ali naravno tu su i mame koje znaju i cijene ovako unikatne proizvode, te žele da i njihova djeca uživaju u istima. Jasmina kaže kako voli kada joj klijenti donesu lutkice koje su kupili, nakon niza godina, na male popravke, jer vidi što su te lutkice proživjele i one joj ispričaju svoju priču.

Kako se Božić bliži, budite sigurni da će Jasminina vila, balerina ili lisica izmamiti širok osmijeh na lice vaše djevojčice. Nama je razgovor s ovom mladom superženom i dizajnericom prošao u hipu, i kod nekih ljudi već u samom glasu osjetite tu kreativnost i umjetnost. Osjetite kada netko živi tu priču koju na kraju prenosi i na našu djecu. Bajkovite Jasminine lutkice možete kupiti u trgovini u Petrinjskoj 40, te putem webshopa.

fotograf: Božidar Raos