INSTAGRAM KRONIKE #1: ZDRAVA OVISNOST?

Instagram je bio moja velika ljubav koju sam svaki put ponosno naglašavala kada kod bi se za takvo što stvorila prilika. Koliko god nikada nisam prihvatila ili se „saživila“ s Facebookom, Instagram i ja smo od prvog dana stvorili posebnu vezu… onaj čarobni „klik“ tako svojstven svakoj velikoj ljubavnoj priči.

Sve je počelo prije koju godinu kada je započeo moj drugi porodiljni dopust. Vjerujem da će me razumijeti svaka mama koju je isti zadesio u rano proljeće  ili (najgori mogući scenarij) zimu kada su dani još kratki i hladni, a šetnja shopping centrom vam ne predstavlja neku alternativu. Ti i beba, beba i ti, ti i beba, polako prerasta u tebe i Instagram pa u bebu i Instagram te u konačnici – bebu, tebe i Instagram. Instagram vrlo brzo postaje tvoj „prozor“ u svijet, mjesto na kojemu lako pronalaziš žene slične sebi s istom ili sličnom dnevnom rutinom, problemima i potrebama. Osjećaš se manje samom i znatno manje socijalno izoliranom. Umjesto jutarnje kave s kolegama u uredu ili prijateljicom u kafiću, ti je piješ sa svojom virtualnom prijateljicom koja, kao i ti, nije spavala cijelu noć poradi kolika, prvih zubića ili tantruma. I osjećaš se lakše. Sretnije. Ispunjenije. Objavljuješ fotografije svojeg malenog zlata i uživaš u tim istim fotografijama tvojih virtualnih prijateljica. Veseliš se svakom novom komentaru, lajku, praćenju.  Svakom novom “poznanstvu“. Koliko li nas samo ima. Ponosna si kada dobiješ kompliment za dobro „uhvaćenu“  fotografiju prvog puzanja svojeg malca koju si podijelila sa svijetom. I sve je super i sve je za pet. Do jednom…

Do jednom kada shvatiš da gubiš doticaj sa stvarnim svijetom. Do jednom kada shvatiš da si pretjerao. Do jednom kada shvatiš da više nisi na porodiljnom i da nemaš valjanu ispriku za iracionalno i (puno puta) nekulturno nedožiljavanje stvarnog svijeta i ljudi oko sebe. Do jednom kada shvatiš da si stvorio nezdravu ovisnost koja naizgled ne šteti nikome, a šteti mnogima. Do jednom kada shvatiš da (krajnje iracionalno) osjećaš grižnju savjesti jer jedan dan nisi pregledao svaku fotografiju tvojih virtualnih prijateljica ili možda ne objavio novu fotografiju na vlastitom profilu. Do jednom kada shvatiš da je dosta. Do jednom kada shvatiš koliko je nebitno to što je tebi toliko bitno.

I prođe dan prvi i prođe dan drugi. I prođe tjedan prvi i prođe tjedan drugi. Prođe i mjesec. I shvatiš da napokon dišeš. Shvaćaš da te bilo koji oblik „moranja“ (čak i onaj na koji si se ti i samo ti prisilila) ne može učiniti sretnom čak i ukoliko je umotan u neku vrstu naklonosti i sreće. Instagram nije propao bez tebe i tvojih fotografija. Većina tvojih virtualnih prijateljica nije ni primijetila da te nema, isto kako i ti mnogo puta nisi primijetila neko njihovo duže izbivanje. Shvatiš što više ne želiš i što uistinu želiš. One prve neopterećene „leptiriće“…bez brojeva, prisilnih objava i mehaničkih komentara. Želiš biti tu kada ti to želiš i na način na koji ti to želiš. Bez ikakvog „moranja“.

Instagram je divna društvena mreža. Medij koji može povezati moge ljude, stvoriti i neraskidiva prijateljstva ili pak donijeti mnogobrojne poslovne suradnje. Međutim, kao i svaki drugi medij, treba ga koristiti razumno i s velikom dozom odmaka, jer lako preraste u nešto loše i nezdravo. Instagram je divna društvena mreža koja će vam dati puno toga, ali i oduzeti…naravno, ukoliko dopustite.


IVANA

Uvijek sređena, naspavana, racionalna, odmjerena #supermama dvojice dječaka koja će na našem portalu dijeliti savjete kako biti sve to. ? Ili NE!? Idemo ispočetka… tridesetdvogodišnja Zagrepčanka i ponosna mama dvojice malih muškaraca koja (nekad manje, nekad više uspješno) pokušava “žonglirati” između majčinstva, posla i mrvice slobodnog vremena za sve one male, ženske radosti koje ovaj život čine ljepšim. Zaljubljenica u modu, kavu, čokoladu, dvorce i Instagram. Na našem će portalu pisati o svim onim pitanjima s kojima se susreće gotovo svaka današnja žena i majka. Ivanine dogodovštine možete pratiti na @5foot7andbambieeyes