15 PROIZVODA ZA USPJEŠNU ORGANIZACIJU DOMA

Ako ste ikad organizirale neki prostor u svojem domu (a vjerujem da jeste), vjerojatno ste primijetile da svaki organizacijski projekt ima svoj tijek iliti korake koje morate poduzeti. Pojedini se projekti (npr. organizacija ormara s odjećom i organizacija hladnjaka) razlikuju, ali princip ipak ostaje isti – raščisti, pohrani i vraćaj na svoje mjesto. (Detaljnije objašnjenje pročitajte u gore linkanom postu!)

Da biste uspješno organizirale neki prostor, osim znanja o tijeku organiziranja, potrebni su vam i određeni proizvodi koji će vam te korake pojednostaviti.

Krenimo onda redom:

 

Raščišćavanje
Stvari koje više ne mislite koristiti morate negdje odložiti, barem do trenutka kad odlučite što s njima.

Vreće za smeće ili stare kutije

Za spomenuto odlaganje najbolje su vreće za smeće ili stare kutije. Trebat će vam ih nekoliko – one za stvari koje mislite baciti, reciklirati, donirati i eventualno prodati.

 

Pohranjivanje
Nakon što ste odlučile kojih ćete se stvari “riješiti”, vrijeme je da pohranite one koje želite zadržati.

Metar
Prije nego što nasumično kupite masu spremnika, morate izmjeriti prostor jer biste inače mogle završiti s prevelikim ili premalim spremnicima. Zato je metar jedan od važnijih proizvoda iako se možda na prvi pogled ne čini tako. 😉

Kutije, košarice, vreće, staklenke…

Sve su ovo spremnici nužni za pohranu. Mogu biti kartonski, platneni, plastični, akrilni, stakleni, a možete ih izraditi same (tj. prenamijeniti staru ambalažu) ili kupiti. Izbor je zaista velik pa sam sigurna da ćete naći nešto što vam odgovara mjerama, ali je i ugodnog izgleda.

Fascikli
I fascikli su jedna vrsta spremnika, ali sam ih odlučila spomenuti posebno jer su najčešće namijenjeni papirima i dokumentima – možete ih zbilja iskoristiti za svu moguću papirologiju.

Viseće i samostojeće police

Ovakvi su organizatori odlični za vertikalno iskorištavanje prostora, najčešće u ormarima s odjećom i kuhinjskim elementina. Znate onaj prostor između polica koji zjapi prazan? E, ovo su odlični proizvodi za njegovo popunjavanje.

Kukice
Slično kao i fascikle, i kukice možete iskoristiti na mnogo načina. Za lakše predmete birajte one koje se lijepe, a za teže ih ipak učvrstite u zid.

 

Vraćanje stvari na svoje mjesto

Vraćanje stvari na svoje mjesto jednostavnije je ako su spremnici označeni, pogotovo djeci i ostalim članovima obitelji. Oznake možete kupiti ili napraviti svoje.

Papir
Za izradu oznaka najbolji je tvrđi papir jer je izdržljiviji, ali nećete pogriješiti i ako upotrijebite običan papir za printanje, ukrasni ili ostatke kartona.

Škare
Za rezanje papira, osim škara možete koristiti i rezač papira.

Olovke za pisanje

I ovdje je izbor ogroman, od običnih olovaka preko onih kemijskih pa sve do markera različitih boja; upotrijebite one koje vam se najviše sviđaju.

Samoljepljiva prozirna folija

Ova se folija najčešće koristi umjesto oblačila za udžbenike, ali je i odlična za DIY oznake jer štiti papir.

Bušilica za papir + vrpca i/ili ljepljiva traka/obostrano ljepljiva traka

Oznake morate nečim zavezati ili zalijepiti; za to su najbolje neke ukrasne trakice ili obostrano ljepljiva traka.

Lejbel mejker

Ako nemate vremena za izradu naljepnica, poslužit će tzv. lejbel mejker. Samo utipkate ono što želite i uređaj vam to isprinta na ljepljivom papiru.

 

I to je to! Petnaestak proizvoda bez kojih je teško zamisliti kvalitetno organiziranje bilo kojeg prostora u domu. Najbolje ih je držati negdje na istom mjestu; u kućnom uredu ili spremištu pa kad odlučite nešto organizirati sve će vam biti na dohvat ruke. Nemojte samo pretjerivati s kupovinom spremnika i fascikala! 🙂

 

Do idućeg puta,

vaša Petra P.


PETRA P.

Mama jedne tvrdoglave djevojčice, supruga i autorica bloga “Organizirajte se“. Zaljubljenica u organiziranje, planere, TO DO liste, lejbel mejkere, uredski pribor, čišćenje i raščišćavanje, minimalizam, jednostavne dekoracije i uređenje prostora s malim budžetom. Odgovorna, tiha, uvijek spremna pomoći, nespretna, pedantna… Svojom kombinacijom imena, prezimena i adrese često ljude baca u smijeh. Nakon studija i života u Zagrebu, vratila se sa suprugom u rodni kraj gdje polako, ali sigurno renoviraju kuću, prepiru se oko vraćanja stvari na svoje mjesto, ratuju s familijom oko čuvanja stvari za kasnije i uživaju u seoskoj idili. Kad odraste želi biti profesionalna organizatorica.