KUKURUZNI MUFFINI S MLAĆENICOM BEZ ŠEĆERA

Muffine ne radim često, zapravo gotovo nikada. Napravila sam ih jednom za neki od rođendana i mislim da je ovo drugi put. Na vrlo sam dobrom putu da u vrlo kratkom vremenu nadoknadim svoje ignoriranje muffina. Ove sam napravila prvi put prošli tjedan i od tada još barem 5 puta! Jednostavni i brzi, bez šećera, idealni kao doručak ili užina, odlični uz dobar pekmez, ali i uz omiljenu juhicu ili varivo. Moji dečki, inače jako izbirljivi što se tiče kolača, obožavaju ove muffine, pogotovo tople. A ja sam sretna što njihovom kratkom popisu zdravih užina mogu dodati i ove muffine, bez rafiniranih šećera i s cjelovitim žitaricama. Nama su najdraži uz žlicu domaćeg, bakinog pekmeza od jagoda!

 

280 g kukuruznog brašna
100 g integralnog pšeničnog brašna
2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
60 ml meda
350 ml mlaćenice
2 jaja
60 ml maslinovog ulja

 

Zagrijte pećnicu na 200C.
Pomiješajte sve suhe sastojke (kukuruzno i pšenično brašno, prašak za pecivo i sol).
Pomiješajte pjenjačom sve ‘mokre’ sastojke u drugoj, većoj posudi dok se dobro ne povežu (med, mlaćenicu, jaja i maslinovo ulje).
Dodajte suhe sastojke ‘mokroj’ smjesi i dobro izmješajte pjenjačom.
Namastite kalup (za 12 većih ili 24 mala muffina) maslacem ili ih obložite papirnatim košaricama za pečenje muffina.
Izlijte smjesu u kalupe i stavite u zagrijanu pećnicu.
Pecite muffine 15ak minuta ili dok muffini ne dobiju lijepu boju.


ADRIANA

Hrana je moja stalna inspiracija. Kuhanje je mojih 5 minuta, moje vrijeme za mir i kreativu. Uz moja dva izbirljiva dječaka kuhanje je postalo i pravi izazov. Iako profesionalno nikad nisam bila vezana za pripremanje hrane i to se promijenilo. Sada svu svoju kreativnu energiju usmjeravam u projekt Granolarama u kojem sam spojila ljubav prema kuhanju i znanje o važnosti i utjecaju prehrane na zdravlje. Sve je počelo s preukusnim i nutritivno izbalansiranim granolama, a novih ideja je pregršt!

@adrianajurisa