ANITA VUKUŠIĆ CREVAR: BUDITE PRIMJER SVOJOJ DJECI

Autorica i osnivačica Sport Educe – dipl. kineziologinja Anita Vukušić Crevar, ujedno je i nositeljica koncepta Gym&Fun te stručna suradnica za pitanja rekreacije, sporta i vježbanja mnogih časopisa i portala. Zahvaljujući 15-godišnjem iskustvu u radu s djecom, svoje programe usmjerila je ne samo na stručne elemente vježbanja, nego i na unaprijeđenje pristupa u odgoju i vježbanju s djecom.

Anita kako se rodila ideja za Sport Educu? Sport Educu kao da živim cijeli život.  Svjesna sam da je to posao, a možda je naljepše od svega što ga nikada nisam tako doživljavala. Sport Educa je sastavni dio mog života i kako čovjek ima želju oplemenjivati sebe, tako mi se čini da i ja s njom rastem. Prenosim vrijednosti koje nosi i na svoju obitelj te sve mališane koji nam se pridruže u programima Sport Educe gdje vježbamo i učimo kroz igru i zabavu.

Koji je cilj programa Sport Educa i što sve možemo pronaći u vašoj ponudi? Sport Educa nudi mnoštvo sportskih sadržaja prošaranih igrom, zabavom i sadržajem za djecu. Pronaći ćete programe za bebe – Baby Gym, trudnice – Gym&Fun Prenatal, mame i bebe – Gym&Fun Baby. Naše programe Male sportske akademije koju ste mogli pratiti i na RTL televiziji, program plesa, školice skijanja, rolanja, klizanja, plivanja, jahanja, tenisa, bicikliranja…

Statistike pokazuju da je dječja pretilost sve veći problem. Koji je po tebi glavni razlog tom sve većem broju pretile djece? Poznato je da se djeca danas premalo kreću te ukoliko ih ne vodimo na organizirane oblike vježbanja djeca ne mogu niti zadovoljiti prirodnu potrebu za kretanjem. Današnji način života, na uštrb djece, više nije usmjeren prema boravku na svježem zraku, a tehnologija je zamijenila igru. Pomanjkanje vremena roditelja, strahovi, povećan promet i premalo zelenih površina sigurno su jedni od glavnih razloga.

Zdrave navike uče se od malih nogu. Kako mi kao roditelji možemo našoj djeci biti dobar primjer? Baš tako. Budimo primjer djeci. Hranimo se zdravo i redovito, uključimo djecu u svakodnevne obaveze, neka s nama kuhaju, pripremaju, pospremaju. Pokažimo im vlastitim primjerom jer roditelj je najveći uzor svom djetetu. Pokažimo da je tjelovježba važna na način da vježbate s djetetom, da ga potičete i neka to postane rutina svakom od nas. Već od treće godine uključite dijete u neku organiziranu aktivnost koja potiče bazična kretanja i razvija bazičnu motoriku – plivanje, gimnastika, borilački sportovi i sl.

Osim što mame i djeca imaju priliku vježbati u Sport Educi, odnedavno to mogu raditi i kod kuće zahvaljujući Gym & Fun programu. Možeš li nam reći nešto više o Gym & Fun DVD-ima i kome su sve namijenjeni?

Gym&Fun program za roditelje i djecu uključuje zabavne vježbe u okruženju vlastitog doma koje svatko može provoditi u dnevnom boravku. S obzirom na izvrsne reakcije publike – prije svega majki koje su vježbale sa svojom dječicom – shvatili smo da postoji potreba za ovakvim jednostavnim, a iznimno korisnim rekreativnim konceptom te odlučili na tržište plasirati edukativan DVD. Tri su izdanja DVD-a i savjetnika za roditelje: Kids, Baby, Prenatal. Ideja nam je da vježbanje učinimo zabavnim, pristupačnim većini ljudi, da se uključi cijela obitelj, a da pri tome ne moramo ići u fitness dvorane nego da u vlastiti dom uvedemo mali ritual vježbanja i da se pritom odlično zabavimo! Nije važno vrijeme kada vježbamo. Važno je da to radimo redovito pa čak i one dane kada nam se možda ne da.

Mame se najčešće žale kako ne mogu pronaći vremena za vježbanje. Smatraš li da je ipak moguće uključiti vježbanje u našu svakodnevicu unatoč nedostatku vremena? Kod nas mama još uvijek postoji grižnja savjesti ako nešto radimo za sebe, a ne uključuje djecu. Možda je zato Gym&Fun koncept toliko uspješan?! Ako to prelomimo i shvatimo da nam je nužno odvojiti vrijeme za sebe jer smo onda zadovoljniji i samim time učinkovitiji, vježbanje postaje gušt bez kojeg ne možemo jer će zadovoljiti naš emocionalni, socijalni i fizički aspekt.

Koje su prednosti vježbanja u trudnoći? Ukoliko ginekolog da zeleno svijetlo da je trudnica zdrava i da može vježbati, tijekom cijele trudnoće osjećati će se bolje, biti zadovoljnija, raspoloženija, a sam porod biti će puno lakši jer vježbanjem upoznajemo svoje mogućnosti koje tijelo može, postajemo svjesni svojih mišića, a prenatalno vježbanje posebno je usmjereno na mišiće zdjelice potrebne tijekom poroda. Još jedan benefit je da žene koje su vježbale prije i za vrijeme trudnoće imaju i brži i lakši postnatalni oporavak.

Je li sport oduvijek bio sastavni dio tvog života? Da, od kada pamtim sport je sastavni dio mog života. Od najranijeg djetinjstva prošla sam razne sportove, klubove, rekreaciju, diplomirala na kineziološkom fakultetu te mi je i dan danas najljepše dan početi vježbanjem, trčanjem na Tuškancu ili barem istezanjem u vlastitom domu. Vrijeme uloženo u sebe i svoje zdravlje nikada nije bačeno. To sam naučila vrlo rano, a danas tu poruku želim prenijeti mališanima i njihovim roditeljima. Umorni smo od silnog razvažanja po aktivnostima, ali sam sigurna da će se učinak vidjeti u budućnosti i da će navike ostati.

Vjerujemo da su tvoja djeca zavoljela sport od malih nogu, što se može vidjeti na Gym & Fun vježbama koje izvodiš zajedno s kćerkicom Gitom. Kakav je njihov odnos prema sportu i koji im je sport najdraži? Gita lako prihvaća sve izazove, silno se zabavlja u svemu, mora biti dio svega i ima šaroliku podlogu jer voli sve isprobavati pa tako trenira ritmičku gimnastiku, tenis, ide na karate i ples, skija, kliže, rola, pliva. Imala je 3 godine kada smo snimile prvi DVD Gym&Fun za vježbanje roditelja s djecom, a 4 kada smo snimali 60 serijala na RTL Kockici. Mogu samo reći da je bila najbolja partnerica ikada. Luka ima 10 godina. Po prirodi je individualac i sve što radi radi isključivo za sebe, nije od publike – za razliku od Gite 🙂 Ono što voli radi s neopisivim žarom. Svoj izričaj pronašao je u košarci koja sada postaje njegova okupacija i prioritet. Još uvijek smatram da je premali za specijalizaciju pa ga i dalje usmjeravamo na različite aktivnosti kao što su plivanje, skijanje, tenis i sl. Kod djece ovakva opsesija može biti samo faza zato roditelji trebaju biti oprezni i pružiti im širinu kako bi djeca ipak ostala u sportu i nastavila biti aktivna.

Za kraj nam reci kako uspjevaš pronaći ravnotežu između posla, majčinstva i ostalih obaveza? Uspjevaš li pronaći vremena i za sebe? Smatram da sve navedeno čini i ispunjava nekoga kao osobu, teško je razlučiti i sve je usko isprepleteno. Pokušavam uživati u svemu i raditi stvari koje me vesele. Svaki izazov, bilo privatni ili poslovni, za mene je uzbudljiv i donosi neka nova iskustva. Jako mi je važna stabilnost i obiteljske vrijednosti i mislim da je to ključni faktor što sve u životu prihvaćam kao igru i vidim jako malo negativnih strana.

 

Više informacija potražite na:

službenoj web stranici Sport Educa

Facebook: Sport Educa

Instagram: @gym_and_fun

You Tube: Sport Educa TV