KAKO RAŠČISTITI KUĆU NAKON BLAGDANA

Prvi dani nakon blagdana uvijek su u znaku savjeta o brzom oporavku organizma od previše hrane i pića, a mediji su preplavljeni receptima o famoznoj detoksikaciji. No jeste li se možda zapitali treba li i vašem prostoru jedna brza post-blagdanska detoksikacija? Znate li kako raščistiti kuću nakon blagdana?

Znate li uopće koliko je toga ušlo u vaš dom za vrijeme blagdana i koliko je hrane, ukrasa, poklona i vrećica ostalo stanovati s vama u vašim sobama, hladnjaku, ormarima?

Slijede tri kategorije stvari koje možete vrlo lako, brzo i efikasno raščistiti te tako izbjeći stvaranje neorganiziranog prostora i nepotrebno gomilanje nekorištenih stvari:

Ostaci hrane

• ne ponavljajte svake godine istu grešku

Ostaci vam samo govore da ste pretjerali s količinom pa ako još niste, sve dobro pregledajte i zamrznite ono što možete. Suhi kolačići će možda još biti jestivi koji dan, ali dio hrane ćete nažalost vjerojatno morati baciti. Izbjegnite ovakvu situaciju ubuduće. Zapišite si napomene pored recepata s kojima ste pretjerali ili npr. u svoj blagdanski planer, ako ga koristite. Izađite iz blagdanskog perioda sa preglednim hladnjakom spremnim za vaše svakodnevne namirnice i naravno, kupujte planski i prema popisu.

Neželjeni pokloni

• nezgodno, ali samo ako to tako doživljavate

Svi smo bili barem jednom u situaciji da se iz pristojnosti lažno zahvaljujemo na poklonu za koji već tog trena znamo da ga nećemo koristiti. Ako želite izbjeći gomilanje takvih predmeta, odvojite ih čim prije u posebnu kutiju ili vrećicu i dajte ih nekome tko ih doista treba. Čim prije. I ne, to nije nešto zbog čega vas treba mučiti savjest.

Vrećice za namirnice, poklone, vino

• riješite ih se bez emocija

Ako još uvijek ne koristite torbe za kupovinu (a trebali biste) onda ste još u predblagdanskim nabavkama sami unijeli u kuću previše vrećica, uglavnom plastičnih i vrlo vjerojatno je većina još u kući. Zatim su stigli pokloni u svim onim dekorativnim vrećicama od papira kao i kartonske kutije i vrećice za boce vina. Sve su to stvari iz famozne kategorije “možda će mi zatrebati”, osim što neće. Dakle opet je stvar vrlo jednostavna, zadržite najviše deset komada, a sve ostalo bacite u spremnike za plastiku i papir. Odmah.

I to je za početak sasvim dovoljno, da osjetite ljekoviti efekt izbacivanja viškova iz svog prostora i života. O ostalim, malo zahtjevnijim kategorijama čitajte u mojim idućim objavama. U međuvremenu, budite odlučne u redovitom rješavanju naizgled malih stvari jer upravo one mogu vrlo lako prerasti u veći problem. Ako čitate moje savjete znate za jedan od najvažnijih – neka prostor u kojem živite i radite služi vama, a ne obratno.

Želim vam preglednu, zdravu i dobro organiziranu godinu!


TAMARA KAJARI

Certificirana i jedina hrvatska profesionalna organizatorica za žene, osnivačica i vlasnica tvrtke “SLAGALICA organiziranje“, ponosna supruga i majka dvije kćeri te magistrica ekonomije. Poučava žene raznim organizacijskim vještinama, ali prije svega ih ohrabruje da potraže pomoć kada im organiziranje jednostavno ne ide. Njen glavni cilj je pomoći ženama da dobrom organizacijom stvore kvalitetno vrijeme za sebe kako bi “napunile baterije” i opet bile svoje.