ŠTO PONIJETI NA PUTOVANJE S DJECOM

Ovih dana ponovo pakiram naše kofere, jer se ubrzo javljamo s Tajlanda. Nekada mi je to pakiranje bila noćna mora, a sada mi je čak zabavno. Često me pitate za savjete što, kako, koliko toga nam treba. Upravo zato sam se odlučila  napisati vam što sve trebate ponijeti na putovanje s djecom.

Mi nosimo ona svima poznata tri kofera različitih veličina. Najmanji uvijek ide s nama u avion. Najveći podijelimo muž i ja, a srednji damo djeci i našoj obući. No, lako za nas velike. Što treba ponijeti malima? To sam se u početku stalno preispitivala i zamišljala milijun situacija u kojoj će mi trebati baš ta određena stvar, koja mi naravno nikada nije zatrebala. Zato je ovo popis zbilja najpotrebnijih stvari. Uzmite u obzir da ja pakiram blizance, što znači svega duplo i da količina naravno ovisi i o dužini putovanja.

Pa krenimo.

 • Prvo uvijek spremim pola paketa pelena, kremu za guzu i više paketa vlažnih maramica. Naravno da meni pola paketa nije dovoljno, ostatak kupimo tamo.
 • Bodija, majica, hlačica, košuljica, čarapica i pidžama spremim dosta, to je sve malo i ne zauzima previše mjesta.
 • U avionu i na aerodromima je prehladno, zato obucite djecu slojevito da možete skinuti ili obući po potrebi. Zasebno još spremite zamjensku robicu dugih rukava za tamo i nazad.
 • Jastučići i dekice, pogotovo ako duže čekate presjedanje za drugi let.
 • Igračke, gledajte da su manje i da se djeca s njima znaju duže zaigrati, slikovnice, bojanke, tablet.
 • Lupocet sirup/čepići, toplomjer, probiotik, Betrion mast, Maxitrol kapi i Fenistil kapi su u malom neseseru s nama u avionu. Pedijatrica vam sama to sve da na recept kada joj kažete da putujete u egzotičnije krajeve.
 • Vrećica Čokolina, Plazma keksi, smokići i dvije litre vode uvijek putuju s nama. To nas spasi dok ne obavimo prvu kupnju na odredištu. Samo to pakirate za dolje, gore u avion ne smije.
 • Bočica, dodatne dude (jer obavezno se jedna izgubi, a nismo ni krenuli), zdjelica i žličica.
 • Šampon za tuširanje, šampon za kosu, krema za lice, krema za sunčanje, četkice za zube, pasta za zube i dječji ručnici uvijek idu s nama. Još u malu posudicu spremim deterdženta, ako slučajno zafali čarapica ili body da mogu na brzinu proprati na ruke.
 • Šeširići za plažu, kupaće gaćice, dječji luftić naručen s Alija i aparatić za komarce su obavezni ako idete u toplije krajeve.
 • Sandalice i tenisice, iako su najviše bosi što je najzdravije.

 

Naručite si još online onu oblekicu za kofer, jer umotavanje kofera folijom je bacanje novaca, a nećete strepiti jesu li vam rastrgali kofere dok su ih bacali. I to bi bilo to. Želim vam sretan put i dobru zabavu ako se spremate nekuda. Onima koji ostaju želim da se odvaže, jer je to zbilja predivno iskustvo i ono što se pamti.

Ljubi vas AMM


ANAMARIJA

Majka jednojajčanih blizanaca i žena najvećeg slatkoljupca na svijetu. Dvesetpetogodišnjakinja koja ne želi rano ostariti. Učiteljica koja je razred pun djece zamijenila dvojicom (divljaka) i uči kako preživjeti iz dana u dan kao mama. Previše sarkastična, premalo romantična. Plesala u folkloru deset godina i proputovala cijelu Europu. Sada putujem s obitelji i uživam u zajedničkim uspomenama koje stvaramo. Jednostavna. Pozitivna. Moderna – što god to značilo!

Blog: Anne Modern Mom
Instagram: @annemodernmom