DUH STAROG ZAGREBA – CAFFE BAR FINJAK

Nakon što je završila Božićna bajka i kada je polako prošao onaj prvotni hype najfotografiranijeg adventskog kutka na Instagramu posjetila sam caffe bar Finjak. I to ne prvi put, a nije sigurno ni zadnji.

Sakriven od gradske vreve u malenom dvorištu u Vlaškoj ulici imate osjećaj kao da ste ušetali na požutjelu razglednicu starog Zagreba.

Sam prostor sastoji se od dva dijela (zone za pušače i zone za nepušače) koji je uređen u profinjenom i šarmantnom stilu staroga Zagreba s vrhunskim eksponatima prikupljenima po Britancu, Hreliću i raznim antikvarijatima tako da interijer doista odiše onim romantičnim duhom  kakav često srećemo po poznatim srednjoeuropskim središtima, poput Beča, Pariza ili Praga. Ugođaj profinjena starozagrebačkog ambijenta se mijenja ovisno o dobu dana, od pastelnih tonova ujutro do toplih tonova uz mnogobrojne lustere koji krase stropove navečer.

Vizualno raskošan, prostor spaja mnoge različite stilove, od rokokoa preko baroka i bidermajera, koketirajući sa secesijom i raznim elementima od 1700. do 1900. godine. U kafiću svaki predmet ili komad namještaja ima svoju bogatu povijest i priča neku priču. Od starih zagrebačkih reklama koje su nekad stajale po pročeljima zgrada, police za bombone iz Kraša, raskošnih lustera, jastuka sašivenih od poštanskih vreća i vreća za brašno. Tu vam zaista nikad neće biti dosadno.

Da ne bi samo pričali o predivnom interijeru, uhvatite dečka, prijateljicu, mamu pod ruku i trk u  Finjak na kavu, francuski čaj, kolačiće…sigurno će te se vratiti opet.


IVA

Djevojka sa juga. Sa burom i soli u kosi i srcem podno Sljemena. Zaljubljena žena. U kćer. U more. Knjige. U život. U njega. U svašta nešto i ništa posebno. Ponekad sunčana. Ponekad oblačna. Mislima u oblacima, nogama čvrsto na zemlji. Volim miris prve jutarnje kave, zvuk tišine i šuštanja stranica knjige u kišno nedjeljno poslijepodne. Volim fotografiju. Fotografiram srcem, a ne glavom. Sve. Dijete. Osmijeh. Prolaznike. Ulice grada. Uvijek nastojim pronaći ljepotu u običnom.