“Bounce back” nakon poroda – trendovi koje ne volimo

Danas vas vodimo kroz četiri beauty trenda koji su poharala svjetsko tržište, posebno ciljajući žene u postpartum periodu. Društvene mreže dozvoljavaju nam da budemo dio te zajednice bez obzira gdje se nalazimo i donose nam na dlan korisne informacije. Ovi trendovi su sasvim sigurno nešto što bi trebale izbjegavati u širokom luku. Međutim pratimo ih sasvim nesjvesno, vođene uvjerenjima upijenim iz suptilnih reklama ili onim dobrim starim motom – pa svi to rade, zašto ne bih i ja. Zato što su reklame prešle na neku dugu razinu i zato što ne bi skakale sa mosta ako to sve druge rade.

  1. Waist trainer

Google prevedeno trener za struk, samo izgovorite koliko to glupo zvuči, glupim postaje. Ovaj trend su popularizirale afroamerikanke prije nekih pet godina, otprilike u istom periodu kada su mjere 90-60-180 postale popularne na Instagramu. Danas je moderno imati obline, naglašene bokove i uzak struk. Sophia Loren sada sigurno likuje i misli – rekla sam vam. Genetski je taj tip žena građen tako da imaju uži struk od bokova, duže noge i istaknutu čvrstu stražnjicu. Postoji jedan idealan caption za ovo – There is no such thing as big ass, as long as the waist is small. I tako je nastao “waist trainer”. Svoj vlastiti brand waist chincera ili body shapera posjeduju sve sestre Kardashian, JWwow, Snooki, čak i Lindsay Lohan. Reklamiraju ga kao najbolji način za povratak u formu nakon poroda, u najkraćem mogućem vremenu i kao primjer daju sebe. Osim Lohanice, apolutno sve imaju obline, plastične ili prave, ali imaju obline. Ono što ovdje moramo naglasiti i znati razlikovati je klasičan medicinski steznik. To je onaj neugledni elastični  zavoj, najčešće u boji kože koji pomaže kod stanja kao što su diastasis recti, ili nakon carskog reza. Svrha i smisao steznika i korzeta je veoma različita. Korzet kojeg reklamiraju ove new age mame samo pritišće organe i prividno daje izgled uskog struka isključivo odmah nakon nošenja. Međutim već nakon unosa prve tekućine sve se vraća na svoje mjesto. Nošenje korzeta smatra se nezdravim, to smo valjda već naučile u srednjem vijeku, ili? Svakako podržavamo korištenje medicinskog steznika, saznale smo od velikog broja naših mama da je upravno steznik game changer za brojne probleme nakon poroda.

Brand steznika kojeg volimo Belle Fit

  1. Flat Tummy Tea

Još jedna izmišljotina preko bare. Neću puno pisati o ovome čaju, već ću samo reći kako je to klasičan marketinški trik. Uzmi nešto što već postoji, dodaj neki extra okus, nazovi ga zvučnim imenom i imaš sljedeći viralni proizvod. Opet nam se brojne fitnessice i influencerice kunu u magičnu djelotvornost čaja od 180,00 dolara/batch. Ako kupiš dva, dodati će i waist trainer od Kim K, gdje ćeš bolje. Što biste rekle kada vam otkrili kako isti efekt možete dobiti sa običnim čajem od kadulje. Mješavina čaja koprive, limuna i đumbira također ima isti efekt. Svi napitci koji pomažu kod ubrzavanja metabolizma i sagorijevanja masnih naslaga već su izmišljeni, postoje oko nas i dostupni su u najbližem supermarketu. Jedino što ih razlikuje je taj naziv, taj sveti gral za koji žudimo i vi ste već sa dva magična čaja u svojoj on line košarici. I kada bi vam otkrili da se uz taj magični čaj često dobiju i uputstva kako jesti za postizanje najboljeg rezulata? Dakle, vi ste kupile čaj od koprive sa porukom da ne jedete sranja iz pekare za 180,00 dolara. Isto vrijedi za zelenu kavu i magma kavu/čaj ne sjećam se više. Kod konzumiranja zelenog čaja trebate imati na umu kako nije preporučljivo uzimati veće količine duži period (više od 1 litre). Ove vrste čajeva imaju znatan udio kofeina i mogu utjecati na rad vaših bubrega, zato se preporuča uzimanje 3-5 čaša na dan, u periodu kada radite detox.  Jedna od najboljih napitaka za regulaciju probave, ubrzavanje metabolizma i smanjivanje kiselosti organizma što pomaže u borbi protiv kancerogenih bolesti je topla limunada ujutro na tašte.  Najobičniji žuti limun.

  1. Skupi tretmani

Beauty tretmani, jeftini ili skupi mogu vas dovesti samo do pola puta. Mislim da ću ovdje kao primjer navesti jednu ženu za koju mislim da je napravila vrhunski posao, barem što se tiče potpune fizičke metamorfoze – Anu Begić Tahiri. Ona je ono što bismo nazvali prava žena sa oblinama, koja se kako i sama ističe niz godina borila sa kilogramima. Danas izgleda fantastično, zadovoljno i u skladu sa svojom profesijom i godinama. Njezin fitness put od samog početka prati jedna zagrebačka beauty poliklinika, i mogli smo vidjeti kako Ana radi razne supersonične tretmane koji su joj pomogli da skine kilograme. Ono što nismo vidjeli u tolikoj mjeri je to da je ona u potpnosti promjenila svoje životne navike. Počela je trenirati tri puta tjedno uz pomoć osobnog trenera, jela je po posebnom programu, i radila je beauty tretmane. Sve to uz malo dijete i  posao koji je prilično kaotičan jer se radi navečer. Kada gledamo ovakve primjere i svjedočenja ljudi koji su ostvarili fenomenalan rezultat vidimo samo jednu stvar, najčešće onu koja je najistaknutija i djeluje najjednostavnije. Najlakše je leći na stol, zamotati se u termo deku i neka vas ispeglaju. Beauty tretmani su odlična stvar za poboljšavanje tonusa kože i zaglađivanje nesavršenosti, ali neće omogućiti da se bez treninga i pravilne prehrane riješite nakupljenih kilograma.

Beauty tretmani kojima vjerujemo – maderoterapija, ručna masaža, body wrapping

4Treniranje

Kada krenuti vježbati, što je to dijastaza trbušnih mišića? U kojem je stanju moj pelvični zid (ovo zvuči užasno na hrvatskom, znam). Na ova pitanja naravno da postoje odgovori na koje možete proguglati, ali nikada nisi baš sigurna da imaš manje od dva prsta na 2cm od pupka prema gore, ili hoćeš li piškiti na svaki skok na zumbi. Nema točnog odgovora, niti vam ga mi ovdje možemo u potpunosti dati. Treniranje je uz prehranu jako bitno za pravilan bounce back, međutim ima jedna stvar koja će sve olakšati. Volimo kad olakšavamo stvari same sebi, zar ne? Odgovor koji tražimo je u treniranju PRIJE trudnoće, o pripremi tijela za nošenje bebe, za porod i za povratak u formu. Postoji ta čudesna pojava koja se zove mišićna memorija i ona nikada ne zakaže, kao vožnja bicikla. Malo ćete vrludati, ali upravo je mišićna memorija ono što će vas dovesti do željenih razultata. Prvo se posavjetujte sa liječnikom možete li početi vježbati, i onda lagano krenite sa nekim od postpartum programa.

Fitness influencerice kojima vjerujemo i kojima se možete obratiti za savjet te personalizirane at home programe su Fit Anansi, Girly Fitness

Kako ovo sve znam? Kupila sam većinu ovih proizvoda i tretmana, vrludala sa treninzima, razočarala se i počela proučavati prije kupnje.

Zaključak svega je da ne stavljate sva jaja u istu košaru. Krenite polako i odmjereno, razmislite koji fitness put je pravi za vas. Potražite savjet u svojoj zajednici, od žena koje vidite da su isto prošle i ne padajte na  trikove koji su smišljeni samo da se potroše novci. Koncentrirajte se na mogućnosti, ne na rezultate i biti će te ustrajniji. Odaberite umjerenu prehranu i beatuy pomagače koje si možete priuštiti na duži period.

Love, Margot

Fit Anansi – https://fitanansi.com/

Giry Fitness – GIRLY FITNESS

Medicinski steznik  BelleFit – BELLE FIT 

Tretmani – Maderoterapija, ručna masaža, body wrapping  FIT&HEALTHY STUDIO


MARGARITA

Mama po zanimanju, boss lady po zvanju. Rođena sam u Jelsi na otoku Hvaru, gdje sam provela djetinstvo, živim i radim u Zagrebu.  Mama sam jedne tanzmanijske nemani koje se zove Cvita, i od nedavno jednog malog slatkog dječaka po imenu Rudi. Veliki sam zaljubljenik u sport, ne mogu se kontrolirati u dućanima sportske opreme i imam previše tajica sa histeričnim uzorcima. Imam neku vrstu adhadea sa hobijima i zanimanjima, tako da volim obožavam piliti stvari, šivati, raditi nakit, i voziti motor. Najradije se izražavam kroz pokretne priče – kadrove filma, što ćete imati priliku ovdje vidjeti.

Koji savjet bi dala sebi da se možeš vratiti u vrijeme prije nego što si postala mama? Čuj, mogla si i koju godinu ranije, nije to tako strašno ?

Kako bi jednom riječju opisala svoju obitelj?  Superjunaci.

Instagram: @margot_margarita
YouTube: Margot