MAC-AR-ONS

Macaronsi, okusom božanstveni, izgledom fotogenični, mame i naše i dječje prstiće, a dobiti koji gram više zbog njih, nikome nije mrsko. Koliko god priprema izgleda jednostavna, daleko je to od istine (znam, jer govorim iz iskustva), tako da je za one koji nisu toliko spretni u kuhinji, najbolja opcija – naručiti ih. Opcija je puno, ali odabrati one koji okusom, izgledom i cijenom zadovoljavaju naše potrebe, nije jednostavan posao. Sve dok nisam otkrila Mariju i njezine Macaronse. I to ne bilo kakve, već personalizirane. 

Kako si krenula s idejom Macarons? Nezadovoljna tadašnjim poslom, odlučila sam u slobodno vrijeme eksperimentirati s macaronsima. Dojmila me se njihova tekstura smjese i sama komplicirana priprema istih. Često sam ih radila za obiteljska okupljanja gdje su ih imali priliku probati i moji prijatelji koji su bili oduševljeni okusom. Malo po malo, i oni su ih počeli naručivati za svoja privatna okupljanja, te su me potaknuli na otvaranje vlastitog posla. Na moju sreću, ostala sam bez posla, i to je bio znak da je vrijeme za nešto novo, svoje.

Tvoj put do pokretanja vlastitog posla? Kao studentica Kineziološkog fakulteta, paralelno sam upisala prekvalifikaciju za slastičara. Gurala sam oboje, završila prekvalifikaciju i zaposlila se u slastičarni. Bez obzira na posao i dalje sam studirala, jednostavno nije išlo ni bez kuhače, ni bez utega u ruci. Tako i danas, pri završetku fakulteta i s vlastitim poslom, mogu reći da nisam pogriješila, ma da jedno s drugim nema veze.

Kako si došla na ideju personaliziranih macaronsa? Ideja personaliziranih macaronsa bila je od dečka, Brune. Igrom slučaja, naletio je na printer za samu izradu. To nam se učinilo kao dobra investicija, s obzirom da u RH, a i šire, nema ništa sličnoga, i nismo pogriješili. Ljudi vole vidjeti nešto svoje iscrtano i odlično ih je gledati kako se tome vesele kao malo dijete. To nam je omogućilo samo dodatan vjetar u leđa ?

Koliko je jednostavno, odnosno složeno napraviti macarons? Proces izrade macaronsa je vrlo složen. Kako u svojoj proizvodnji koristim domaće bademe koji sami blanširamo, sušimo, meljemo i prosijavamo, to nas dodatno usporava. No ne bunim se, kada vidim da su oni zbog toga još sočniji i finiji. Nakon pripreme smjese, slijedi štrcanje, i sušenje macaronsa koje se zbog vremenskih uvjeta može odužiti i na 2h. Sušenje macaronsa je vrlo važan korak u izradi, jer ako se njega ne bi držali, ne bi dobili to famozno stopalo ili bi ‘kapice’ macaronsa bile popucane/raspuknute. Kada smo ih ispekli, ponovo ih ostavimo 30ak minuta sastrane kako bi se ohladili i odvojili od podloge. Na samom kraju, krema, bacamo maštu na volju i punimo ih nama najdražim okusima.

Što sve imaš u svojoj ponudi? Za sada, u ponudi se mogu naći macaronsi u 18 različitih okusa, veganski macaronsi trenutno od maline i raffaella, mini macaronsi, te unicorni za one najmlađe. Personalizirane macaronse za neku malu narudžbu potrebno je naručiti dan ranije, dok za veću količinu (200injak macaronsa) potrebno 4 dana ranije. Kako bi uljepšali vaš slatki stol u ponudi imamo toranj do max 237 macaronsa, i širi izbor pakiranja za razne prigode.

Gdje se tvoji kolači mogu kupiti? Macaronsi se mogu kupiti u Vukovarskoj 249 u Zagrebu, no u potrazi smo za novim prodajnim prostorom. Također, u suradnji smo s više cateringa, restorana i slastičarna.