Meksička kuhinja idealna je za tople, ljetne dane pogotovo ako ih provodite u dobrom društvu. Tacos-i su vrlo jednostavno jelo koje možete pripremiti na bezbroj načina. Jedina tajna je da sve namirnice moraju biti svježe, na vrhuncu sezone, pune boja i mirisa.
Nezaobilazni sastojci su korijandar, avokado, salsa i dobra tortilja. Tortilje su bolje ako ih prije posluživanja kratko ispečete. Ako ih kratko pržite u ulju dobiti ćete tostade, neodoljivo hrskave tortilje koje možete nadjenuti istim sastojcima kao i tacos-e.
Za 4 tacos-a:
4 manje tortilje
1 avokado
Nekoliko listova korijandera
4 žličice Crème fraîche
Sok ½ limete
Za piletinu:
4 otkoštena pileća zabatka bez kože
2 češnja češnjaka, nasjeckana
2 žlice svježe metvice, nasjeckane
sok ½ limuna
2 žlice meda
5 žlica maslinovog ulja
¼ žličice grubo mljevene suhe čili papričice
Sol
Svježe mljeveni papar
Za salsu:
2 mesnate rajčice
½ ljubičastog luka
2 žlice sjeckanog korijandera
Sok ½ limete
2 žlice maslinovog ulja
Sol
Papar
Za ukiseljeni luk:
1 veliki ljubičasti luk
1 dcl kvasine
Napravite marinadu od češnjaka, metvice, limunovog soka, meda, maslinovog ulja i čilija. Piletinu posolite i popaprite te ubacite u pripremljenu marinadu. Sve pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak da se marinira najmanje 2 sata (može i duže, 8-10 sati). Prije pečenja izvadite meso iz hladnjaka na vrijeme kako bi postiglo sobnu tempraturu!
Za ukiseljeni luk narežite ljubičasti luk na tanke ploške, stavite u staklenku i zalijte kvasinom tako da sav luk bude prekriven. Zatvorite staklenku i stavite u hladnjak na barem sat vremena.
Za salsu rajčice očistite od sjemenki i narežite na sitne kockice. Luk nasjeckajte na sitno. Pomiješajte rajčicu i luk s korijanderom, začinite solju, paprom, sokom limete i maslinovim uljem. Sve dobro promiješajte.
Zagrijte roštilj ili roštilj tavu. Zabatke nabodite na ražnjiće. Pecite piletinu 4-5 minuta sa svake strane. Pečene zabatke narežite na trake širine 1 cm.
Avokado očistite i narežite na tanke ploške.
Tortilje kratko pecite u tavi (ili na roštilju) sa svake strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju po rubovima(oko 30ak sekundi).
Složite tacos-e:
Na svaku tortilju rasporedite piletinu, 2-3 ploške avokada, nekoliko žličica salse od rajčice, puno ukiseljenog luka, žlicu Crème fraîche-a i listiće korijandera. Na kraju sve začinite s nekoliko kapljica soka od limete.
ADRIANA
Hrana je moja stalna inspiracija. Kuhanje je mojih 5 minuta, moje vrijeme za mir i kreativu. Uz moja dva izbirljiva dječaka kuhanje je postalo i pravi izazov. Iako profesionalno nikad nisam bila vezana za pripremanje hrane i to se promijenilo. Sada svu svoju kreativnu energiju usmjeravam u projekt Granolarama u kojem sam spojila ljubav prema kuhanju i znanje o važnosti i utjecaju prehrane na zdravlje. Sve je počelo s preukusnim i nutritivno izbalansiranim granolama, a novih ideja je pregršt!