ŽIVOT NA SJEVERU

Uvijek sam zamišljala da ću kad odrastem živjeti u velegradu, odnosno u gradu koji živi cijelu godinu ili gdje me ‟nitko” neće znati. Ali moj životni put bio je drugačiji. Krenimo redom, odrasla sam u malom gradu na zapadnoj istarskoj obali, koji je udaljen samo 10 km od slovenske granice.

Moj grad poznat je po teniskom turniru („PLAVA LAGUNA CROATIA OPEN UMAG“) koji se odvija neprekidno od 1990. godine. Tada naš grad živi punim plućima, barem je nekad tako bilo. Ispričat ću vam kako je meni to izgledalo iz perspektive jedne srednjoškolke. Taj događaj nam je bio hit ljeta, odnosno jedino čemu smo se veselili cijelo ljeto i pomno planirali što ćemo i kada odjenuti koji dan. Sada mi to zvuči šašavao, ali tada u gradu gdje nismo imali tijekom godine gdje izaći, živjeli smo za tih tjedan dana. Unaprijed smo planirale odjevne kombinacije, koje su se kupovale posebno za tu priliku, ništa nam nije moglo promaknuti. Zaista smo uživale, izlazile i plesale, zaista plesale cijelu večer. Nakon toga, prepričavanja i sjećanja s teniskog turnira pričale bi ostatak ljeta i uzbuđeno iščekivale sljedeću godinu. To su bile dileme jedne srednjoškolke, ali mislim da je i današnjoj mladeži jednako, možda još i gore, jer kafići koji su tada radili (kada sam ja izlazila, kao da je to bilo prije 100 godina, a ne samo prije 10 godina), više nažalost ne rade. I onda se pitamo zašto klinci sjede na klupicama i piju, umjesto da otvore jedan kafić ili disco klub za plesanje, gdje bi se klinci isplesali i bili zadovoljni pa bi sljedeće jutro lakše učili.

No, nastavimo mi s upoznavanjem mog grada, koji je osim tenisa poznat i po drugim sportovima (rukomet, odbojka, gimnastika i dr.). U odnosu kada sam ja išla u školu, puno se toga promijenilo na bolje, što se tiče sportova. Otvoreno je puno novih sportskih klubova i raznih aktivnosti gdje djeca mogu učiti, igrati se i družiti se s prijateljima. Zato je, da se malo pohvalimo, Umag i grad sporta 2018. godine.

Neću sad opisivati kako i koje umaške plaže su najbolje i što sve ima za posjetiti u našem gradu(to morate sami doći i uvjeriti se ili vam napišem u sljedećoj kolumni), nego bih vam željela reći kako je živjeti u njemu cijelu godinu, kada svi turisti odu iz grada, što nam onda ostaje? Zaista zima u gradu nije bajna, tada ako prođeš ulicom možes samo sresti mačke i pse. Zato bih se vratila na početak kad sam rekla da sam uvijek vjerovala da ću živjeti u nekom većem gradu, gdje je odlazak u kino, shopping ili kazalište svakodnevna rutina. Dok je nama ovdje već pomalo veći pohvat, jer za odlazak u shopping trebamo prijeći granicu (Kopar ili Trst), za odlazak u kazalište trebamo se zaputiti u Rijeku ili Pulu, i do nedavno je bilo tako i s kinom, ali od prošle godine naša stara kino dvorana opremljena je za gledanje filmova, što je zaista odlično, jer je užitak subotnje jutro provesti s klincem u kinu. Hvala Vam na tome! Ali sada u ljetnim mjesecima otići u shopping preko granice samo po „špežu“ je nemoguća misija, osim preko tjedna u određenom vremenu, zaputiti se i nadati se da nećeš upasti u gužvu.

Život na sjeveru vam pruža i najbolju moguću medicinsku njegu, jer su nam bolnice udaljene samo 90 km do pulske ili do riječke bolnice 130 km. Mislim zaista što je to, nije nikakva panika, kada te uhvate trudovi pa panično juriš do najbliže bolnice i nadaš se da se nećeš poroditi usred ceste.  Ali i to sam uspješno položila, kao uostalom sve mame koje žive na ovom području, zato smo mi #supermame! Da ne bude sve tako sivo, moram navesti i neke pozitivne strane života na moru. Od kud početi, važno je reći kako je Umag jedini grad u Hrvatskoj koji ima besplatan vrtić za svu djecu (zaista baš svu), od jaslica do predškolskih skupina. I onda kad pokupiš dijete iz vrtića, i vani je takooo vruće, odmah se s klincem zaputiš prema moru i osvježenje je tu. To je jedna od boljih pozitvnih strana života na moru, što se možeš okupati kada želiš, koliko želiš, i gdje želiš. Nema planiranja, pripremanja, pakiranja torbi, samo uzmeš ručnike i na plažu, a to je u ovoj mojoj fazi, kad imaš klinca, najbolje rješenje za vruće dane, kupaš se ujutro, pa ručak i odmor i popodne opet kupanac, pa gdje ćeš bolje? A da ne kažem kako nisi ograničen na samo tjedan do dva kupanja, već se kupaš od svibnja do rujna, ah divote!

Voljela bih da osim kupanja i radosti na moru, naš grad i tijekom svih ostalih mjeseci ima razne kulturne aktivnosti, kako ne bi najveći užitak i jedini događaj bio samo popiti kavu u najdražem kafiću.

Život na sjeveru, kao i bilo gdje drugdje, ima svojih pozitivnih i negativnih strana, ali mislim da je stvar tvoje prespektive i rutine. Trenutno ne bih mijenjala svoj grad, posebice u ovoj životnoj dobi, jer smatram da moj sin ima sve što mu je potrebno za sretno odrastanje. Uostalom, kada se i zaželimo većeg grada, jednostavno se zaputimo na kratak jednodnevni izlet za cijelu obitelj, ali tada se ubrzo zaželimo našeg mira i doma, jer dom je tamo gdje je obitelj, slažete li se?

Pozdrav svima iz Umaga i ako ste u blizini javite se!

Supermama Sara


SARA – žena, mama, učiteljica

@majdakastrid

Mama jednog nestašnog, brbljavog i znatiželjnog šestogodišnjaka, koji na jesen kreće u školu. Zaljubljena u more, sunce i suncokrete. Živi u Istri (terra magica), na zapadnom dijelu polutoka (Umag). Nostalgična za svojim otokom Vrgadom, gdje je provela najdivnije ljetne praznike svake godine (gdje drugdje, nego kod nonića). Vječni pesimist, ali romantična u duši. 
Srce joj je puno kada zna da svojim trudom i zalaganjem na poslu dopire do srca svojih malih učenika i pokreće njihov um. Voli raditi s djecom, jer su iskrena i uvijek, ali baš uvijek ju nasmiju, pa kako da joj dan i bude loš uz njih. Voli čitati dobre knjige i časopise, a u posljednje vrijeme ima i potrebu za pisanjem, iako je oduvijek voljela pisati sastavke i dnevnike (kako ih ona zove, memoare iz osnovne i srednje škole, ili podsjetnici na svoje prve ljubavi ili tadašnje velike brige).